Noeostrada VDSL błędy linii

Internet VDSL

Topic author
lukcio27
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 27 lip 2010, 9:29
Numer GG: 0

Noeostrada VDSL błędy linii

Nieprzeczytany post autor: lukcio27 » 05 lis 2016, 21:03

Jeśli taki temat był już poruszany to przepraszam,ale od niedawna mam problem.
Posiadam Neostradę Orange w opcji do 80Mb/s.Zamiast standardowego Orange FunBox(ten router też mam) posiadam router TP-Link TD-W9980(router wyłącznie do VDSL). Po wejściu na stronę konfiguracyjną posiadanego routera odnośnie statusu DSL(linii telefonicznej) mam takie dane:
Upstream Downstream
Current Rate (Kbps) 8568 85677
Max Rate (Kbps) 9358 95172
SNR Margin (dB) 8.2 9.1
Line Attenuation (dB) 12.7 12.8
Errors (Pkts) 42 27440

Odnośnie tych danych widać,że router pokazuje mi błędy linii odnośnie Upstream(wysyłanie) i Downstream(pobieranie),których nigdy nie miałem(nawet jak miałem Neostradę VDSL z TV,którą w lipcu tego roku zmieniłem na samą Neostradę VDSL). Internet działa dobrze,nie ma problemów z synchronizacją,ale router pokazuje mi,że są błędy linii odnośnie wysyłania i pobierania(dość duża ilość).
Wykonałem na speedtest.pl test szybkości łącza i mam taki wynik:
Obrazek
Czy to,że router pokazuje mi błędy linii odnośnie pobierania i wysyłania,to problem z moją linią(do centrali mam 750 w linii prostej) i zadzwonić do Orange i zgłosić błędy linii,a może to problem z routerem i pomoże jedynie wymiana na inny model routera obsługujący VDSL i wtedy problem z błędami wysyłania i pobierania zniknie?


kuba_b
Wiarus
Wiarus
Posty: 2045
Rejestracja: 24 cze 2009, 0:37
Łącze: Neostrada Fiber
Lokalizacja: 0 42

Re: Noeostrada VDSL błędy linii

Nieprzeczytany post autor: kuba_b » 05 lis 2016, 22:11

Masz super linię! Zazdroszczę :D A co do błędów to podaj jeszcze w jakim czasie się one pojawiły - to dość ważna informacja. Ile czasu minęło od ostatniego uruchomienia routera/zestawienia połączenia VDSL.
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5014
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Noeostrada VDSL błędy linii

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 06 lis 2016, 8:43

Dokładnie, jeśli są one z kilku dni to w cale nie wygląda to strasznie.
Najlepiej wyłącz router, włącz i sprawdź ilość po 24h.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
lukcio27
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 27 lip 2010, 9:29
Numer GG: 0

Re: Noeostrada VDSL błędy linii

Nieprzeczytany post autor: lukcio27 » 06 lis 2016, 10:41

27.10.2016 postanowiłem wejść na stronę konfiguracyjną routera by zmienić typ modulacji DSL na VDSL2 z Annex A,bo miałem ustawienie modulacji na Auto z Annex auto i zanim to zrobiłem w statusie linii przy pobieraniu router pokazał,że są błędy pobierania(nie była to duża ilość jeśli dobrze pamiętam). Zmieniłem typ modulacji na VDSL2 z Annex A,router się zrestartował,uzyskał synchronizację z linią,ponownie połączył z siecią i odnośnie statusu linii nie pokazało mi żadnych błędów wysyłania i pobierania.Niestety po krótkiej chwili router pokazał dość dużą ilość błędów odnośnie pobierania(nie pamiętam jaka była ich ilość).Wyłączyłem wtedy komputer na kilka godzin i kiedy po kilku godzinach ponownie go włączyłem wszedłem na stronę konfiguracyjną routera i w statusie linii pokazało mi,że są błędy linii odnośnie pobierania w ilości 26570
Dziś(06.11.2016 niedziela) po włączeniu komputera po nocy tak po 12h,jak wszedłem na stronę konfiguracyjną routera w statusie linii router pokazuje,że są tylko błędy pobierania w ilości 27460,ale nie ma błędów wysyłania(czasem router pokazuje,że są też błędy wysyłania,a czasem ich nie ma)
Co zrobić gdy router pokazuje błędy pobierania w tak dużej ich ilości,czy dzwonić do Orange i zgłaszać,że router inny niż FunBox pokazuje błędy linii odnośnie pobierania,a może mam uszkodzony router i dlatego pokazuje mi błędy pobierania w tak dużej ilości oraz czasem pokazuje mi błędy wysyłania?
Do posta:Wykonałem test szybkości łącza na speedtest Orange i mam taki wynik:
opóźnienie(ping):28ms
prędkość pobierania:41.14 Mb/s
prędkość wysyłania:7.66 Mb/s
Zrobiłem też test prędkości łącza na speedtest.pl i mam taki wynik:
Obrazek

Awatar użytkownika

januszvdsl2
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 205
Rejestracja: 01 gru 2013, 7:33
Łącze: Brak :-)
Numer GG: 0

Re: Noeostrada VDSL błędy linii

Nieprzeczytany post autor: januszvdsl2 » 06 lis 2016, 13:27

U mnie wygląda to tak na 14 dni
Obrazek
Sprzęt : Huawei B525 :grin:
intel dual band wireless-ac 7260

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5014
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Noeostrada VDSL błędy linii

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 06 lis 2016, 17:03

lukcio27 pisze:27.10.2016 postanowiłem wejść na stronę konfiguracyjną routera by zmienić typ modulacji DSL na VDSL2 z Annex A,bo miałem ustawienie modulacji na Auto z Annex auto i zanim to zrobiłem w statusie linii przy pobieraniu router pokazał,że są błędy pobierania(nie była to duża ilość jeśli dobrze pamiętam). Zmieniłem typ modulacji na VDSL2 z Annex A,router się zrestartował,uzyskał synchronizację z linią,ponownie połączył z siecią i odnośnie statusu linii nie pokazało mi żadnych błędów wysyłania i pobierania.Niestety po krótkiej chwili router pokazał dość dużą ilość błędów odnośnie pobierania(nie pamiętam jaka była ich ilość).Wyłączyłem wtedy komputer na kilka godzin i kiedy po kilku godzinach ponownie go włączyłem wszedłem na stronę konfiguracyjną routera i w statusie linii pokazało mi,że są błędy linii odnośnie pobierania w ilości 26570
Dziś(06.11.2016 niedziela) po włączeniu komputera po nocy tak po 12h,jak wszedłem na stronę konfiguracyjną routera w statusie linii router pokazuje,że są tylko błędy pobierania w ilości 27460,ale nie ma błędów wysyłania(czasem router pokazuje,że są też błędy wysyłania,a czasem ich nie ma)
Co zrobić gdy router pokazuje błędy pobierania w tak dużej ich ilości,czy dzwonić do Orange i zgłaszać,że router inny niż FunBox pokazuje błędy linii odnośnie pobierania,a może mam uszkodzony router i dlatego pokazuje mi błędy pobierania w tak dużej ilości oraz czasem pokazuje mi błędy wysyłania?
Do posta:Wykonałem test szybkości łącza na speedtest Orange i mam taki wynik:
opóźnienie(ping):28ms
prędkość pobierania:41.14 Mb/s
prędkość wysyłania:7.66 Mb/s
Zrobiłem też test prędkości łącza na speedtest.pl i mam taki wynik:
Obrazek


Wychodzi 1000 na 12h, to nie tragedia, tym bardziej że to nie są błędy CRC.
Nie chodzi o wyłączanie komputera tylko ile czasu jest zsynchronizowany router.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
lukcio27
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 27 lip 2010, 9:29
Numer GG: 0

Re: Noeostrada VDSL błędy linii

Nieprzeczytany post autor: lukcio27 » 06 lis 2016, 18:31

Dziś 06.11.2016 jak rano o 10 włączyłem komputer to od czasu synchronizacji routera z linią minęło: 08:25:11(czas podany na godzinę 18:29 dnia 06.11.2016 według strony konfiguracyjnej routera) i zauważyłem,że router oprócz błędów pobierania pokazuje też błędy wysyłania.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5014
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Noeostrada VDSL błędy linii

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 06 lis 2016, 22:20

Nie wiadomo dokładnie jakiego typu błędy (a jest ich kilka rodzajów).
Trzeba by mieć dokładniejsze statystyki.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
lukcio27
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 27 lip 2010, 9:29
Numer GG: 0

Re: Noeostrada VDSL błędy linii

Nieprzeczytany post autor: lukcio27 » 07 lis 2016, 21:49

Według strony konfiguracyjnej routera błedy są opisane jako: Errors(Pkts)

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5014
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Noeostrada VDSL błędy linii

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 08 lis 2016, 8:29

No właśnie, pakiety a nie ramki ;)
Być może to po stronie VLANów a nie po stronie samego VDSLa.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości