Błędy

Internet VDSL

Topic author
WIECHU_PL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 09 lis 2016, 4:17
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Błędy

Nieprzeczytany post autor: WIECHU_PL » 09 lis 2016, 4:45

Witam,
Posiadam neostradę do 80 mbs i mam problem z skaczącym pingiem i losstami dzieje się to ok 18 do 22 często grając nagle ping skacze do ok 200 na polskich serwerach. Ogólnie tak samo dzieje się mojemu koledze z tą samą opcja (czyli neo do 80 mbs)ale trochę ma krótszą drogę do przekaźnika ok. 40 m , podczas gry nagle nam obydwóm skacze ping do ok 200 i utrzymuje się, resetowanie nic nie daje, tylko trzeba czekać i po 22 nagle spada i utrzymuje normy.
Co może być przyczyną po kogo stronie leży wina ;/ Czy może to być uszkodzony kabel telefoniczny ?
  1. Po 14 min
    Obrazek
  2. Po 3 dniach
    Obrazek
  3. Po 5 dniach
    Obrazek

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5014
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Błędy

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 09 lis 2016, 10:23

Wina leży po stronie serwera gier ;) (ew. zatkane jakieś łącze po drodze)
Kable nie psują się o 18 i nie naprawiają o 22.
Zrób speedtest o 20:00.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
WIECHU_PL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 09 lis 2016, 4:17
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Błędy

Nieprzeczytany post autor: WIECHU_PL » 09 lis 2016, 22:56

Nie tylko na serwerach ale również na youtube czasami nie ładuje filmów, albo ruter w pewnym momencie gubi dsl. Mi się wydaje że wina leży po stronie orange, bo nie sprawdzałem na jednym serwerze w danej grze ale ogólni filmu czasami 144p buferuje jak je w ogóle załaduje.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5014
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Błędy

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 10 lis 2016, 7:28

To albo gubi synchronizację albo nie gubi? (kontrolka miga?)
Zrób ten speedtest wieczorem.
http://www.speedtest.net/pl/
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
WIECHU_PL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 09 lis 2016, 4:17
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Błędy

Nieprzeczytany post autor: WIECHU_PL » 11 lis 2016, 17:06

Gdy przestaje działać internet to na ruterze mruga ikona DSL

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5014
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Błędy

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 11 lis 2016, 17:53

No to masz uszkodzoną linię, synchronizacja nie może się zrywać od tak.
Telefonu za pewne nie masz na tej linii żeby stwierdzić trzaski i tym podobne?
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
WIECHU_PL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 09 lis 2016, 4:17
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Błędy

Nieprzeczytany post autor: WIECHU_PL » 15 lis 2016, 18:11

Miałem wcześniej telefon, ale go zlikwidowałem i ściągnięte zostały filtry , a linia została na potrzeby internetu. ale nogę podpiąć tel dla testu. W godzinach wieczornych robiłem testy internetu i nie było spadku prędkości nadal download 29 mbs i upload 4 mbs 29 ms.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5014
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Błędy

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 16 lis 2016, 8:21

Nie masz w domu nie używanych odcinków linii? (tych od telefonów?).
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
WIECHU_PL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 09 lis 2016, 4:17
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Błędy

Nieprzeczytany post autor: WIECHU_PL » 16 lis 2016, 21:22

W ścianie biegnie mi 6 żyłowy przewód (niebiesko & biały mam internet, a zielono & biały i chyba pomarańczowy jak nie brązowy & biały wolne ) miałem wcześniej podłączone do jednego gniazdka ruter i telefon najczęściej ktoś dzwonił to nie było internetu . Mam teraz podpięty 2 żyły do czerwonego i zielnego z białym i niebieskim kabla w gniazdku (środkowe na rj11) 3 i 4. nie wiem czy na tej samej linii czy na 2 i 5 był telefon.


Topic author
WIECHU_PL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 09 lis 2016, 4:17
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Błędy

Nieprzeczytany post autor: WIECHU_PL » 16 lis 2016, 21:25

coś takiego Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5014
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Błędy

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 17 lis 2016, 9:00

Na początku linii musi być splitter, dopiero za nim podział na instalację telefoniczną i adsl, linie nie mogą sobie po domu latać niefiltrowane jak żyd po pustym sklepie.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
WIECHU_PL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 09 lis 2016, 4:17
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Błędy

Nieprzeczytany post autor: WIECHU_PL » 17 lis 2016, 22:51

Pisałem wcześniej że miałem filtry, ale po zlikwidowaniu telefonu zostały ściągnięte.
Miałem takie coś:
Obrazek


Topic author
WIECHU_PL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 09 lis 2016, 4:17
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Błędy

Nieprzeczytany post autor: WIECHU_PL » 17 lis 2016, 23:03

Obrazek
tak miałem wcześniej, a teraz mam po prostu z gniazdka do rutera bez niczego, tak technicy zrobili przy wymianie rutera, a teraz co jakiś czas albo wywala dsl, albo jest loss na poziomie 20 %

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5014
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Błędy

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 18 lis 2016, 8:55

Czyli w cale nie masz telefonu? i żadnych rozgałęziaczy po drodze?
Więc najprawdopodobniej usterka jest gdzieś poza domem i pozostaje zgłosić awarię, jak sprawdzą logi to powinni się skapnąć.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

januszvdsl2
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 205
Rejestracja: 01 gru 2013, 7:33
Łącze: Brak :-)
Numer GG: 0

Re: Błędy

Nieprzeczytany post autor: januszvdsl2 » 18 lis 2016, 15:51

Masz problem z linią przy tym marginesie to powinno być 60Mb/s
Sprzęt : Huawei B525 :grin:
intel dual band wireless-ac 7260

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości