Rozbudowa instalacji - jak się zabrać?

Internet VDSL

Topic author
kuba_b
Wiarus
Wiarus
Posty: 2045
Rejestracja: 24 cze 2009, 0:37
Łącze: Neostrada Fiber
Lokalizacja: 0 42

Rozbudowa instalacji - jak się zabrać?

Nieprzeczytany post autor: kuba_b » 07 kwie 2017, 15:46

Cześć, mam takie pytanie.
Dostałem ambitne zadanie ogarnięcia jak rozbudować instalację w (jednym) budynku, który jest podzielony na 3 lokale i każdy z nich ma mieć dostęp do osobnego łącza internetowego. Na czym polega problem? Jak to rozbudować, żeby działało każdemu bez problemu i wziąć jeszcze pod uwagę, że po elewacji budynku biegnie linia telefoniczna do sąsiadów z dokładnie tego samego druta, który dochodzi do budynku a rozdziela się dopiero w puszce na zew. budynku. Obecnie, z tego co się orientuję gniazdko linii do tego budynku znajduje się w pomieszczeniu oznaczonym cyfrą 1.

Sytuację może nieco zobrazuje schemat:
Obrazek

No i pytanie czy jako właściciel lokalu, nie łatwiej będzie zrobić instalację ethernetową z jednym "zbiorczym" urządzeniem, które będzie dalej rozprowadzało sygnał? Problemem będzie tylko przewidzenie gdzie są potrzebne gniazdka i w jakiej ilości...

Jakieś pomysły albo podpowiedzi gdzie szukać rozwiązania? Dzięki wielkie za pomoc z góry :)
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Rozbudowa instalacji - jak się zabrać?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 08 kwie 2017, 8:15

Chwila moment, jaką instalację masz zrobić?
Instalacja gniazdka telefonicznego w lokalu to zadanie Orange. (jednego gniazdka)
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
kuba_b
Wiarus
Wiarus
Posty: 2045
Rejestracja: 24 cze 2009, 0:37
Łącze: Neostrada Fiber
Lokalizacja: 0 42

Re: Rozbudowa instalacji - jak się zabrać?

Nieprzeczytany post autor: kuba_b » 08 kwie 2017, 10:20

Mam rozważyć:
1) rozbudowę "instalacji telefonicznej" tak żeby każdy z lokali miał dostęp do niezależnego gniazdka (aby każdy mógł mieć osobno internet),
2) stworzenie sieci ethernetowej dla tych trzech lokali z jednego już dziś dostępnego gniazdka (kwestia jego przeniesienia).
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Rozbudowa instalacji - jak się zabrać?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 08 kwie 2017, 19:03

Najlepiej do każdego lokalu pociągnąć cat 5e, może być i do telefonu i do ethernetu, zależnie co sobie później ubzdurają.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
kuba_b
Wiarus
Wiarus
Posty: 2045
Rejestracja: 24 cze 2009, 0:37
Łącze: Neostrada Fiber
Lokalizacja: 0 42

Re: Rozbudowa instalacji - jak się zabrać?

Nieprzeczytany post autor: kuba_b » 09 kwie 2017, 0:25

We własnym zakresie czy jakoś to Orange ogarnie? Bo chyba muszę i tak wziąć pod uwagę, że z tej samej linii (od słupa) korzystają jeszcze sąsiedzi - nie wiem co za tęga głowa to projektowała lata temu...
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Rozbudowa instalacji - jak się zabrać?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 09 kwie 2017, 8:44

W sumie nie wiem czemu ty to masz robić.
Orange ma obowiązek zainstalować jedno gniazdko w lokalu.
Oczywiście do każdego lokalu oddzielna linia a na zewnątrz najlepiej z linką samonośną.
Po lokalach możesz ciągnąć cat 5e a od elewacji do slupa XzTKMXpwn 5x4x0, 5 .
https://el12.pl/kabel-telekomunikacyjny ... -5,i105963
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
kuba_b
Wiarus
Wiarus
Posty: 2045
Rejestracja: 24 cze 2009, 0:37
Łącze: Neostrada Fiber
Lokalizacja: 0 42

Re: Rozbudowa instalacji - jak się zabrać?

Nieprzeczytany post autor: kuba_b » 09 kwie 2017, 11:25

Jeśli dobrze czytam bazę VDSL ze strony Orange dla operatorów, to przez ten budynek idzie kabel nie tylko do jednych sąsiadów, ale też do drugich... Czyli tak jakby łącznie musiał być dostęp dla pięciu(!) niezależnych klientów. Podłączenie dziś wygląda TAK - po zmianach można byłoby podłączyć drut najbliżej słupa (przy bramie), ciągnąć go i rozdzielać wewnątrz budynku - na takie rozwiązanie właściciel jest chętny się zgodzić, bo zamierza doprowadzić elewację do normalnego wyglądu i zdecydowanie nie chce pozostawić drutów idących wzdłuż elewacji, bo w streetview widać jak to wygląda :roll:

Rozumiem, że nie będzie potrzeby ciągnięcia łącznie 5 drutów, tylko jednego i rozdzielenie każdej pary na jeden lokal (abonenta)? :shock: To może dla bezpieczeństwa lepiej zastosować "sznur" z większą liczbą par?

Dzięki za dotychczasową pomoc :)

edit: Po telefonie do Orange okazało się (niestety), że najpierw któryś z najemców tych lokali musi podpisać umowę - nie można tego przygotować wcześniej. Co ciekawe pani była bardzo chętna do pomocy i przyznawała rację argumentom o obecnym stanie technicznym podłączenia zachęcając do modernizacji obecnego okablowania.
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2017, 13:39 przez kuba_b, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Rozbudowa instalacji - jak się zabrać?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 10 kwie 2017, 8:48

Najlepiej powiesić dychę (dziesięć par) ...
Myślałeś czy nie podejść do słupa ziemią ? wykopać 30 cm rowek...
Wyjąć po 2-3 kostki, saperką rozkopać.
Jeśli wieszać to XzTKMXpwN 10x2x0,5 w tym będzie 10 par, czyli zostanie zapas w razie awarii.

Wiesz, jak chcesz to rób na własną rękę, technik tylko przyjedzie i wypełni papiery ;) nie jeden człowiek tak robił bo u techników z czasem różnie, muszą jeździć i podłączać wtyczki do routerów, kot wszedł pod stół i wtyczka wypadła.... później taki technik przyjedzie wqrwiony że gnał 20km przez kota a właściciel nawet w gniazdko nie popatrzał. :mrgreen:

Dobrze by było żebyś miał do pomocy kogoś ogarniętego w temacie.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
kuba_b
Wiarus
Wiarus
Posty: 2045
Rejestracja: 24 cze 2009, 0:37
Łącze: Neostrada Fiber
Lokalizacja: 0 42

Re: Rozbudowa instalacji - jak się zabrać?

Nieprzeczytany post autor: kuba_b » 10 kwie 2017, 17:13

Dla bezpieczeństwa 10 par brzmi dość zabawnie, ale mam nadzieję że do momentu jakiejś ewentualnej awarii to zrobią tu jakąkolwiek modernizację :P Skąd ja wezmę taki drut?
Co do kopania to nie - gra nie jest raczej warta świeczki na takim kawałku, a jeśli na własny koszt i moją siłą miałbym to robić to nie dla tej technologii dostępu do netu ;) Za to zwrócę uwagę, żeby przy remoncie budynku przewidzieli możliwość dostępu kabla telefonicznego z chodnika w przyszłości - może się przyda a lepiej teraz to przygotować niż za X lat rozwalać elewację.

Pamiętam jak kilka lat temu molestowałem Orange przez kilka tygodni, żeby przyjechali wymienić kabel to twierdzili uparcie, że wszystko jest dobrze. Dopiero po długim czasie przekonywania, pokazywania wykresów i tego co dzieje się z linią w całkowicie przypadkowych odstępach czasu, panowie coś zrobili - może tym razem pójdzie łatwiej.

Mogę na własną rękę spróbować skombinować lokalnych "techników", bo to chyba jedyni ludzie w miarę znający temat a przy okazji przynajmniej wiedzą co realnie siedzi w instalacji w okolicy.
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Rozbudowa instalacji - jak się zabrać?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 11 kwie 2017, 8:42

Orange na pewno oficjalnie nie zgodzi się na "inwestycję".
Możesz ogarnąć techników i spytać się ich co kupić, pewnie w pierwszej chwili powiedzą że skrętkę - tylko że jej nie powiesisz.
Chociaż pewnie i tak skoczy się na kupowaniu przez internet, bo do nich wszystko przyjeżdża z "bazy", oni sami nic nie kupują.
Dasz im flaszkę to dostaniesz 4 gniazdka i garść etonów ;) , chyba że będą jakieś mega buraki.
Więc zostanie kupienie samego kabla :)
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
kuba_b
Wiarus
Wiarus
Posty: 2045
Rejestracja: 24 cze 2009, 0:37
Łącze: Neostrada Fiber
Lokalizacja: 0 42

Re: Rozbudowa instalacji - jak się zabrać?

Nieprzeczytany post autor: kuba_b » 11 kwie 2017, 19:23

No dobra, to w tym momencie chyba tyle - więcej na razie zdaje się nie wymyślimy. Czekam i tak na podpisanie umowy, bo bez niej z niczym nie ruszę. Dzięki za dotychczasową pomoc ;)

PS Jeden z nich to taki typowy człowiek ze wsi :P No ale może nie burak hehe
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Rozbudowa instalacji - jak się zabrać?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 12 kwie 2017, 8:46

kuba_b pisze:
PS Jeden z nich to taki typowy człowiek ze wsi :P No ale może nie burak hehe


Co najmniej połowa techników to ludzie z tzw. przypadku, ja na przykład znam kolesia który swój wyuczony zawód ma z czasów "szkół zawodowych" nie pamiętam czy ślusarz czy mechanik, coś w ten deseń :mrgreen: ale swojego czasu jeździł w tepsie :wink:
Co nie przeszkadzało mu w wykonywaniu swojej pracy, rejon znał, od razu wiedział do której studzienki wskoczyć :grin:
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
kuba_b
Wiarus
Wiarus
Posty: 2045
Rejestracja: 24 cze 2009, 0:37
Łącze: Neostrada Fiber
Lokalizacja: 0 42

Re: Rozbudowa instalacji - jak się zabrać?

Nieprzeczytany post autor: kuba_b » 12 kwie 2017, 23:49

W dobie dzisiejszego wykształcenia to że ktoś kończył jedno a robi drugie już nikogo nie dziwi :D Ważne, żeby miał wiedzę o tym czym się zajmuje, zresztą dzisiaj to mało kto przez całe życie robi non stop to samo :)
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość