Neo 80Mb/s, czy działa poprawnie

Internet VDSL

Topic author
otnememla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 26 sie 2016, 10:38
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Neo 80Mb/s, czy działa poprawnie

Nieprzeczytany post autor: otnememla » 12 maja 2017, 16:29

Witam,
w końcu technicy dołożyli nową szafę DSLAM, jest tam też nowa karta VDSL, więc korzystając z okazji wolnych portów na karcie VDSL poprosiłem o aneks i zmianę warunków umowy do 80Mb/s. na karcie VDSL jestem 2 klientem na łączówce (1 jest szkoła, 2 ja) - w odległości około 150-200m (tyle realnie mają długości kable).
kabel od mojego domu do pierwszego słupa = 70m (tyle kabla kupiłem i wymieniłem), od słupa do szafy dslam = 50m + kawałek w ziemi. naprawdę blisko, o czym pisałem też tutaj: viewtopic.php?f=15&t=21768 i tutaj: viewtopic.php?f=15&t=17862&p=243516#p243516

z czym przychodzę?
otóż mam Funboxa 2.0 i parametry jak poniżej: - co jest dziwne, ponieważ jestem 2 na karcie VDSL więc teoretycznie powinienem mieć pełne 80Mb/s, a spina się tylko na 73708 Kb/s. upload pełny?
kolejną sprawą jest margines szumu w dół - wczoraj 9.1dB, dziś 10.6dB (lekko pada deszcz, przelotnie). czy prosić o wizytę technika?

Obrazek


Topic author
otnememla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 26 sie 2016, 10:38
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Neo 80Mb/s, czy działa poprawnie

Nieprzeczytany post autor: otnememla » 12 maja 2017, 17:28

margines dalej leci. teraz 18.0dB ...
tak ma być?

Obrazek


Topic author
otnememla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 26 sie 2016, 10:38
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Neo 80Mb/s, czy działa poprawnie

Nieprzeczytany post autor: otnememla » 12 maja 2017, 20:38

i teraz znów margines w dół: 9.0dB

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5026
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Neo 80Mb/s, czy działa poprawnie

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 13 maja 2017, 9:03

DSLAM chyba testował różny TX power, jesteś tak blisko szafy że ograniczył moc na porcie, pewnie już zostanie tak jak jest.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
otnememla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 26 sie 2016, 10:38
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Neo 80Mb/s, czy działa poprawnie

Nieprzeczytany post autor: otnememla » 13 maja 2017, 10:16

ok, pytanie czemu nie ma pełnych 80Mb/s ? tyko 73708Kb/s ?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5026
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Neo 80Mb/s, czy działa poprawnie

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 13 maja 2017, 12:00

Z tymi 80Mb jest jak z Yeti, ktoś kiedyś widział .... ale mieszkał nad centralą.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


kuba_b
Wiarus
Wiarus
Posty: 2045
Rejestracja: 24 cze 2009, 0:37
Łącze: Neostrada Fiber
Lokalizacja: 0 42

Re: Neo 80Mb/s, czy działa poprawnie

Nieprzeczytany post autor: kuba_b » 14 maja 2017, 0:57

To ja mając chyba około 700 metrów do DSLAM-u osiągałem na początku podłączenia VDSL (luty 2016) synchronizację na poziomie prawie 82 000 kbps, a dziś to zaledwie 68,5 000 kbps a minął zaledwie nieco ponad rok... Dziwne, że zestawia Ci połączenie na niepełnej prędkości przy tej odleglości.
Obrazek


Topic author
otnememla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 26 sie 2016, 10:38
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Neo 80Mb/s, czy działa poprawnie

Nieprzeczytany post autor: otnememla » 14 maja 2017, 22:28

był technik - mówił, że dziwne, bo karta VDSL nowa, nowa szafa DSLAM i tylko 2 klientów wpiętych.
jak będzie jutro gdzieś w okolicy się kręcił to zagadam do niego jeszcze raz w tej sprawie

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5026
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Neo 80Mb/s, czy działa poprawnie

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 15 maja 2017, 8:20

Albo jest tak skonfigurowane oszczędzanie energii..... kto by się tam przejmował że deslam w 20% przypadków przesadzi z oszczędzaniem i komuś synchro poleci, z drugiej stroni gdyby każdemu walił pełną mocą w kabel to wszystkim by SNR spadł. Albo rybka albo akwarium.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

januszvdsl2
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 205
Rejestracja: 01 gru 2013, 7:33
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: Neo 80Mb/s, czy działa poprawnie

Nieprzeczytany post autor: januszvdsl2 » 21 paź 2017, 9:33

Coś ostatnio się wysypała linia ale technicy twierdza że jest ok czy to prawda?
Zdjęcia
Sprzęt : Huawei B525 :grin:
intel dual band wireless-ac 7260

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5026
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Neo 80Mb/s, czy działa poprawnie

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 21 paź 2017, 18:58

Błędów nie widać aczkolwiek DLM interweniował i trochę target SNR jest podniesiony.
Może przypadek, może jesienna aura (rosa).
Przy odrobinie szczęścia skoro zabrał to i sam odda.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

januszvdsl2
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 205
Rejestracja: 01 gru 2013, 7:33
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: Neo 80Mb/s, czy działa poprawnie

Nieprzeczytany post autor: januszvdsl2 » 21 paź 2017, 23:38

Ale tu widać dlaczego tak się stało
Zdjęcia
Sprzęt : Huawei B525 :grin:
intel dual band wireless-ac 7260

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5026
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Neo 80Mb/s, czy działa poprawnie

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 22 paź 2017, 11:16

Żadnej wartościowej wiedzy tam nie ma ;)
Jest tak jak napisałem wyżej i tyle.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości