Strona 1 z 2

Konfiguracja NETGEAR Router D7800 z Neostradą Fiber

: 07 sty 2018, 0:19
autor: radekthc
Witam wszystkich
Miałem duże problemy z uruchomieniem internetu na routerze Netgear D7800 ale w końcu się udało dzięki pomocy firmy justnet.pl. Chciałbym aby w przyszłości można było prościej znaleźć odpowiedź na to zagadnienie dlatego zamieszczam konfigurację routera. Przed wpisaniem poniższych ustawień proponuje zrobić upgrade oprogramowania.
Obrazek
Jeżeli kiedyś obrazek przestanie się otwierać to poniżej wersja tekstowa.

Select Country: Poland
Select Internet Service Provider: Orange
Transfer Mode: VDSL(PTM)
DSL Mode: VDSL2
Zaznaczamy YES przy opcji: Enable This Interface
Multiplexing Method (VC-BASED):
VPI = 0
VCI = 35
Zaznaczamy opcję: Use VLANID i wpisujemy w okienkach zaczynając od góry 35;0
Na pytanie Does your Internet connection require a login? odpowiadamy YES
Internet Service Provider: PPPoE
Login: Login od Neostrady
Password: Hasło od Neostrady
Service Name (If Required): Nie jest wymagane
Connection Mode: Always On
Idle Timeout(In Minutes): 5
Internet IP Address: Get Dynamically from ISP
Domain Name Server (DNS) Address: Get Automatically from ISP
Router MAC Address: Use Default Address

Re: Konfiguracja NETGEAR Router D7800 z Neostradą Fiber

: 07 sty 2018, 12:05
autor: best-boy
Jak dla mnie to oczywiste ustawienia.
Jazda bez trzymanki jest przy triple play ale mało kto się z tym bawi.

Re: Konfiguracja NETGEAR Router D7800 z Neostradą Fiber

: 08 sty 2018, 23:20
autor: Scenic
Te netgeary są dość specyficzne. Na moim r7500 wgrałem openwtr i czas uruchamiania x razy mniejszy. Tak samo jak wielkość software. :wink:


Plusem jest szybka gwarancja producenta jak coś nawali. O ile zachowa się paragon, , Trzeba wgrać online na swoje konto. :wink: Kiedyś musiałem wypróbować jak zepsuł się po burzy. W ciągu 2 dni dostałem nówkę kurierem za free.

Re: Konfiguracja NETGEAR Router D7800 z Neostradą Fiber

: 13 sty 2018, 22:17
autor: slavko17
A ja mam problem, siedzę na D7000 i od jakiegoś czasu systematycznie leci mi synchro w dół. Jak jeszcze niedawno zapinał mi się na maksa (85Mb/s) a tak jest teraz:

https://imgur.com/a/ng5Fj

Dodam tylko że jeszcze wczoraj było 77Mb/s.

Macie pomysł co tu się odp*la?

Re: Konfiguracja NETGEAR Router D7800 z Neostradą Fiber

: 14 sty 2018, 20:11
autor: best-boy
Albo błędy na linii albo co chwilę router włączasz.

Re: Konfiguracja NETGEAR Router D7800 z Neostradą Fiber

: 16 sty 2018, 15:13
autor: kwgecbusa
best-boy pisze:Jak dla mnie to oczywiste ustawienia.
Jazda bez trzymanki jest przy triple play ale mało kto się z tym bawi.


Dla Ciebie oczywiste ale dla chłopaków z Netgear już nie :wink: .Zrobili VPI-8 zamiast VPI-0 dla Orange Polska i stąd biorą się problemy użytkowników.Ręczne przestawienie jest mocno kłopotliwe.

Re: Konfiguracja NETGEAR Router D7800 z Neostradą Fiber

: 19 sty 2018, 20:25
autor: slavko17
best-boy pisze:Albo błędy na linii albo co chwilę router włączasz.


Hehe, nie no router cały czas jest włączony, chyba że są jakieś awarie prądu które powodują włączanie i wyłączanie się routera. Aczkolwiek, jedyne co widzę to że 3 dni temu przez 43 minuty nie było prądu (swoją drogą ciekawe że mój UPS tyle wytrzymał i się serwer nie wyłączył) i w sumie od tego czasu mam znowu full synchro. Ciekawe tylko na jak długo

Re: Konfiguracja NETGEAR Router D7800 z Neostradą Fiber

: 20 sty 2018, 7:06
autor: best-boy
Trzeba by znać dobowe statystyki błędów.
Na portalu orange.pl po zalogowaniu w panel klienta można z konsultantem przez czat gadać, ostatnio korzystałem z pozytywnym skutkiem ;) , nie trzeba pluć do słuchawki i się wq...ać, gdyby problemy się powtarzały to możesz wydębić statystyki od konsultanta, raczej nie robią problemów, wtedy będzie coś wiadomo.

Chyba że twój router ma pełne statystyki dla VDSL to jeszcze lepiej ;)

Re: Konfiguracja NETGEAR Router D7800 z Neostradą Fiber

: 01 lut 2018, 8:06
autor: _akir_
Cześć
Mam od wczoraj D7800 + Neostrada do 80Mb i powiem szczerze że to pierwszy router z którym mam problem na konfiguracji.
Ustawiłem wszystko tak jak radekthc ale u mnie sie nie łączy
Login sprawdzałem w opcji @neostrada.pl i @neostrada.pl/ipv6, nawet przez portal zmieniłem hasło (tak dla pewności) - w logu routera (chociaż cieżko nazwać to logiem) brak informacji co jest powodem.
Router łapie synchro na linii.
Czy tam coś jeszcze trzeba ustawić odnosnie IPV6 ?
Firmware ostatni dostepny na stronie netgeara, ale zastanawiam się nad wrzuceniem czegoś innego

Re: Konfiguracja NETGEAR Router D7800 z Neostradą Fiber

: 01 lut 2018, 14:48
autor: best-boy
Na pewno masz wszystko ustawione tak jak radekthc ??
VPI
VCI
Typ połączenia (PPPOE).

Re: Konfiguracja NETGEAR Router D7800 z Neostradą Fiber

: 01 lut 2018, 17:48
autor: _akir_
dokładnie tak samo
Zrobie jeszcze wieczorem restart routera do ustawien fabrycznych i zrobie konfig od nowa

Re: Konfiguracja NETGEAR Router D7800 z Neostradą Fiber

: 01 lut 2018, 19:29
autor: _akir_
niestety reset do ustawien fabrycznych i konfiguracja od nowa nic nie dala
linia sie synchronizuje na 27/5 (tyle max wyciagne na mojej wsi) i nic wiecej

Re: Konfiguracja NETGEAR Router D7800 z Neostradą Fiber

: 02 lut 2018, 8:21
autor: best-boy
Dziwne, wszystkie możliwe ustawienia są wymienione i poprawne.
To też ustawiłeś : Zaznaczamy opcję: Use VLANID i wpisujemy w okienkach zaczynając od góry 35;0 ??

Re: Konfiguracja NETGEAR Router D7800 z Neostradą Fiber

: 02 lut 2018, 10:32
autor: _akir_
Tak wszystko jest ustawione poprawnie
Musialem troche sie pomęczyć zeby ustawic vpi i vci ale mam poprawne wartosci teraz VLANID tez jest ustawiony jakntrzeba
Zastanawiam sie czy nie otworzyc case’a serwisowego u producenta, ewentualnie wrzucic mu alternatywny soft i zobaczyc wytedy

Re: Konfiguracja NETGEAR Router D7800 z Neostradą Fiber

: 03 lut 2018, 19:46
autor: best-boy
Na początek przywróć ustawienia fabryczne przyciskiem RESET i spróbuj skonfigurować go ponownie, krok po kroku wszystko tak jak jest w pierwszym poście.