Router Asus ustawienia DSL

Internet VDSL

Topic author
lukcio27
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 27 lip 2010, 9:29
Numer GG: 0

Router Asus ustawienia DSL

Nieprzeczytany post autor: lukcio27 » 14 cze 2018, 12:26

Posiadam router Asus DSL-AC52U który bz problemu działa z Neostrada Orange opcja do 80Mb/s po wykonaniu szybkiej konfiguracji.Chciałem w tym routerze zmienić ustawienia DSL:modulacja i tryb załącznika czyli zmienic annex.Obecnie modulacja mam ustawione na: Auto Sync-Up,a tryb załącznika:Annex A/I/J/L/M.
Kiedy modulację zmienieniam na VDSL2 lub VDSL2+ i tryb załącznika na Annex A to na routerze miga mi dioda DSL,wygląda to tak jakby router nie mógł złapać swynchronizacji na modulacji VDSL2 lub VDSL2+ z Annex A.
Jaki poprawnie tryb modulacji DSL ustawić dla Neostrada Orange VDSL opcja do 80Mb/s z Annex A tak by router bez problemu złapał synchronizację z linią (świeciła się didoda DSL) oraz było połączenie z internetem sygnalizowane diodą internetu na routerze,aw przeglądarce internetowej strony wyświetlały się bez problemu?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5027
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Router Asus ustawienia DSL

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 14 cze 2018, 16:44

lukcio27 pisze:
14 cze 2018, 12:26
Posiadam router Asus DSL-AC52U który bz problemu działa z Neostrada Orange opcja do 80Mb/
To w końcu działa czy nie działa ? :)
Annexy (A/B/M...) są dla ADSL przy VDSL nie ma czegoś takiego.
Ma być profil VDSL 17a i tyle.
Możesz spróbować włączyć vectoring ale zazwyczaj nic nie daje.

Kiedy zmieniasz annex router automatycznie przechodzi w tryb ADSL i dlatego się nie łączy.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
lukcio27
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 27 lip 2010, 9:29
Numer GG: 0

Re: Router Asus ustawienia DSL

Nieprzeczytany post autor: lukcio27 » 14 cze 2018, 17:07

Udało się.Jako modulację ustawiłem: VDSL2 i wybrałem: Annex A.Router dokonał synchronizacji z linią(didoda DSL świeci się stałym niebieskim światłem)
Zauważyłem,że miga mi dioda od internetu,a nawet gaśnie całkowiecie i za chwilę się zapala,w przeglądarce internetowej strony otwierają się normalnie,na stronie konfiguracyjnej routera statusu internetu mam:połączono.Czy tak ma być w routerach asus,że dioda od internetu mruga lub gaśnie całkowicie i za chwilę sie zapala,czy powinna się swiecić na stałe na niebiesko informując o połączeniu z internetem?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5027
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Router Asus ustawienia DSL

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 14 cze 2018, 19:08

Teoretycznie powinna świecić stale.
Może masz wybraną opcję connect on demand a nie always on ?
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
lukcio27
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 27 lip 2010, 9:29
Numer GG: 0

Re: Router Asus ustawienia DSL

Nieprzeczytany post autor: lukcio27 » 14 cze 2018, 19:32

Wszedłem na stronę konfiguracyjną routera,następnie Ustawienia Zaawansowane/WAN i w zakładce Połączenie Internetowe w Ustawienia PPP odnośnie Typ połączenia mam: Zawsze włączone(zalecane)

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5027
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Router Asus ustawienia DSL

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 14 cze 2018, 20:01

Instrukcje czasami są nie dokładnie opisane, jeśli nie gubi połączenia to bym się nie przejmował.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
lukcio27
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 27 lip 2010, 9:29
Numer GG: 0

Re: Router Asus ustawienia DSL

Nieprzeczytany post autor: lukcio27 » 15 cze 2018, 10:06

Połączenia router nie gubi,a to,że dioda od internetu(ta z globusem) miga oznacza to,że router tak sygnalizuje transmisję danych:ich odbieranie i wysyłanie

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5027
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Router Asus ustawienia DSL

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 15 cze 2018, 11:42

Najprawdopodobniej właśnie sygnalizuje transmisję.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości