WEP, a WPA

Tablica o udostępnianiu połączenia internetowego

Stnkk
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 20 maja 2007, 13:08

Re: WEP, a WPA

Nieprzeczytany post autor: Stnkk » 20 maja 2007, 17:22

Ok, juz sobie ustawilem wszystko po prostu tam trzeba z listy wybrac WPA-PSK, a nie samo WPA.


michalo90
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 23 cze 2007, 22:41
Łącze: Neostrada
Numer GG: 6931864

Re: WEP, a WPA

Nieprzeczytany post autor: michalo90 » 24 cze 2007, 14:34

Jesli chcecie zeby WPA smigalo na liveboxie wywalcie ten durny program (SAGEM Wi-Fi Manager) i skonfigurujcie recznie przez windowsa(chyba tylko xp SP2). W tym programie mialem ogromne problemy zeby uruchomic WPA uzywajac tego programu. Po wyrzuceniu go wszystko smiga. Wniosek: Nie uzywac programow ktore daje tpsa.

Przy okazjii polecam przestac korzystac z DHCP gdyz potrafi denerwowac jezeli mamy pare kompow i przekierowane porty np do torrentow, emule itp. .Ustawic statyczne ip.

Awatar użytkownika

soloviev
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 26 sie 2006, 17:33
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: Pruszków

Re: WEP, a WPA

Nieprzeczytany post autor: soloviev » 13 sie 2007, 22:55

A ja zapytam nieco inaczej: WPA, czy WPA2 (AES)? Ktora metoda mniej obciaza radio, siec, kompa? Slyszalem rozne sprzeczne opinie.
Obecnie: Netia 1 Mb/s (Hipnot. Prom. od 03.12.2009)
Poprzednio: Neostrada TP 1 Mb/s (megaInternet 36 m do 16.11.2009)
Sprzęt: TP-LINK TD-W8901G


laciaty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 28 lip 2007, 21:26
Numer GG: 0

Re: WEP, a WPA

Nieprzeczytany post autor: laciaty » 25 sie 2007, 16:10

Od najmniej bezpiecznych... do najbardziej bezpiecznych.....
------------------------------------------------------
Beznadzieja:
WEP 64bit -- złamanie to kwestia minut
WEP 128bit -- złamanie to kwestia minut
------------------------------------------------------
Bardzo bezpieczne:
WPA Personal inaczej WPA-PSK (opiera sie na kluczu Pre Shared Key - Hasło zmieniane dynamicznie na podstawie hasla PSK) Szyfrowanie TKIP

WPA Enterprise inaczek WPA RADIUS (Serwer Radius wysyla klucze, nikt tego nie uzywa z zastosowaniach domowych) Szyfrowanie TKIP
------------------------------------------------------
Ultra bezpieczne:
WPA-PSK II (tak jak wyzej) Szyfrowanie AES
WPA II Radius (tak jak wyzej) Szyfrowanie AES
-------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------
Objasnienia najczesciej stosowanych:

WPA-PSK (z szyfrowaniem TKIP) przy dobrym hasle, jest prawie nie do zlamania. Haslo długie, z NIEPOPULARNYMI wyrazami np. ,,Okrzyn,, (nazwa rosliny), ,,Retrospekcje,,. A najlepiej ciag liter i cyfr nie majacy sensu oraz zawierajace cyfry. WPA jest łamane przez atak słownikowy... wiec juz wiadomo oco chodzi.

WPA-PSK (z szyfrowaniem AES nazywane WPA II) jest EXTRA Pancerne i obniza wydajnosc polaczenia mniej niz WPA I ponieważ: Szyfrowanie na poziomie sprzetowym i programowym. W WPA szyfrowanie tylko na poziomie programowym.

-----------------------------
Moglem popelnic kilka bledów z gory przepraszam.


nox
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 30 sie 2005, 9:08
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: Kraina podziemnej pomaranczy

Re: WEP, a WPA

Nieprzeczytany post autor: nox » 26 sie 2007, 9:48

laciaty pisze:[...](Serwer Radius wysyla klucze, nikt tego nie uzywa z zastosowaniach domowych)[...]
Jak to nie. :P Przerost formy nad trescia, wiem. Ale mam w swojej domowej sieci maszyne, ktora chodzi 24/7 i udostepnia kilka uslug to i radiusa dorzucilem.
Pozdrawiam, nox

Awatar użytkownika

przemasisko
Wiarus
Wiarus
Posty: 1793
Rejestracja: 11 lip 2007, 14:41
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: WEP, a WPA

Nieprzeczytany post autor: przemasisko » 04 wrz 2007, 20:52

laciaty pisze:WPA-PSK (z szyfrowaniem AES nazywane WPA II) jest EXTRA Pancerne i obniza wydajnosc polaczenia mniej niz WPA I ponieważ: Szyfrowanie na poziomie sprzetowym i programowym. W WPA szyfrowanie tylko na poziomie programowym.


A ja caly czas myslalem ze WPA I mniej obciaza lacze i na takim wlasnie jade... No to zmieniam na WPA II bo router wspiera oraz karty :) Fajnie :)
Obrazek
D-Link DSL-G604T + RouterTech Firmware v2.9

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość