WEP, a WPA

Tablica o udostępnianiu połączenia internetowego
Awatar użytkownika

Topic author
dominho
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 01 cze 2006, 15:18
Numer GG: 0
Lokalizacja: Wawa/ Newport
Kontakt:

WEP, a WPA

Nieprzeczytany post autor: dominho » 06 sty 2007, 16:23

ktore polaczenie jest waszym zdaniem bezpieczniejsze?

bo ja cos czytalem, ze jednak WPA, a do LB jest standardowo przypisane WEP.
Wiec moje pytanie, jak zrobic konfiguracje - krok po kroku, aby bylo polaczenie przez WPA?
umowa o Neostrade wypowiedziana Laughing / umowa z Netia podpisana / modem dostarczony/ przejscie z neo na net24 zakonczone sukcesem!! Smile


ORI
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Posty: 875
Rejestracja: 25 lip 2004, 22:12
Łącze: Wawtel
Lokalizacja: Szamotuły | P-ń ;>
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: ORI » 06 sty 2007, 17:27

WPA jest bezpieczniejsze. Po prostu w konfigu lb zmienic WEP na WPA i tyle.. Ustawic dosc dlugie haslo i to chyba tyle..
Nie pomagam i nie odpowiadam na PW :!:
Zapraszam na:
Forum VOLVO

Awatar użytkownika

XAVeRY
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 170
Rejestracja: 08 sie 2006, 12:41
Łącze: Neostrada
Lokalizacja: strefa 95
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: XAVeRY » 06 sty 2007, 18:08

Ale nie za długie, bo livebox ma z takimi problem - po prostu je skraca. Najlepiej zrobić tak, że to hasło wpisać w "Konfiguracji WPA", zastosować, zapisać konfigurację w routerze (ważne!) i dopiero wtedy znowu wrócić do tej "Konfiguracji WPA" i hasło z tamtego pola skopiować - będzie on skrócony gdzieś do ok. 50 znaków - i właśnie to wpisywać na stacjach roboczych. Jeśli będziesz wpisywał hasło "oryginalne", to nie będą się one mogły połączyć.

Do wygenerowania hasła polecam stronę.


X_x_X
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 23 gru 2006, 18:56
Numer GG: 0
Lokalizacja: sopot

Nieprzeczytany post autor: X_x_X » 06 sty 2007, 21:09

W jakim celu chcesz zmienic WEP na WPA? WEP jest wystarczajaco bezpieczny a w dodatku LB ma filtracje MAC czyli bez wcisniecia REGa nikt ci sie na LB nie wbije.


Pablos_
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 05 lis 2004, 14:53
Łącze: Neostrada
Lokalizacja: Poznan/Mchod

Nieprzeczytany post autor: Pablos_ » 06 sty 2007, 21:58

X_x_X pisze:W jakim celu chcesz zmienic WEP na WPA? WEP jest wystarczajaco bezpieczny...

hehe, oj i tu sie bardzo mylisz. WEP nie jest wystarczajaco bezpieczny i mozna go bez problemu zlamac. Jesli komus zalezy i ma troche wiedzy to nie ma najmniejszego problemu by poradzic sobie z filtrowaniem MAC i WEP.


X_x_X
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 23 gru 2006, 18:56
Numer GG: 0
Lokalizacja: sopot

Nieprzeczytany post autor: X_x_X » 07 sty 2007, 0:01

Jesli ktos zlamie WEPa to WPA rowniez tylko zajmie mu to wiecej czasu, jednak nie wiem jak ominiesz filtracje MAC nie podpinajac sie kablem do LB


krys_info
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 05 sty 2007, 0:41
Numer GG: 0
Lokalizacja: z nienacka

Nieprzeczytany post autor: krys_info » 07 sty 2007, 0:09

Maca można zmienić bez żadnego problemu np. programem macmakeup. WEPa można odkodować, wystarczy trochę czasu na nazbieranie odpowiedniej ilości pakietów, a WPA przy dobrym haśle jest praktycznie nie do złamania.


Pablos_
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 05 lis 2004, 14:53
Łącze: Neostrada
Lokalizacja: Poznan/Mchod

Nieprzeczytany post autor: Pablos_ » 07 sty 2007, 0:12

Z tego co wiem to nie ma wiekszych szans na zlamanie WPA (tak jakby trafic 6 w lotto) a WEP po okreslonym czasie nasluchu da sie zlamac. A jesli chodzi o MAC to zawsze mozna go sklonowac.


ORI
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Posty: 875
Rejestracja: 25 lip 2004, 22:12
Łącze: Wawtel
Lokalizacja: Szamotuły | P-ń ;>
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: ORI » 07 sty 2007, 0:56

Poza tym filtracje macow mozna zawsze wylaczyc, ktos to przypadkiem moze zrobic..
Nie pomagam i nie odpowiadam na PW :!:
Zapraszam na:
Forum VOLVO


muszyna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 03 lis 2005, 21:39
Numer GG: 0
Lokalizacja: z kabla ;-)

Nieprzeczytany post autor: muszyna » 07 sty 2007, 13:09

Hehe, WEP łamie się kilka minut, nawet mój młodszy brat to potrafi. WPA jak i WPA2 jest b. trudne do złamania, mi się nie udało.

Awatar użytkownika

XAVeRY
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 170
Rejestracja: 08 sie 2006, 12:41
Łącze: Neostrada
Lokalizacja: strefa 95
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: XAVeRY » 07 sty 2007, 14:57

WPA też zostało złamane - ten typ zabezpieczenia jest nawet uważany za bardziej "cracker friendly", jako że przy przechwyceniu dobrych pakietów można robić cracking będąc już niepodłączonym do sieci. Jednakże jedynymi atakami, jakie można wymierzyć w kierunku WPA, to ataki słownikowe - a ja wątpię, żeby jakikolwiek słownik miał w sobie moje 63-znakowe hasło złożone z liter dużych i małych, cyfr i znaków specjalnych ASCII.
Podczas gdy WEP można po prostu zdekodować. Po necie krąży cała masa poradników i wiedza ta jest tak naprawdę dostępna dla każdego, dlatego nie jest to już dobra metoda zabezpieczenia sieci bezprzewodowej. Dodam jeszcze, że do złamania WEP potrzebne jest ok. milion pakietów - co przy sieci dość ruchliwej nie zajmuje nawet dziesięciu minut. Sprawa jest ułatwiona jak mamy kartę bezprzewodową z obsługą tzw. packet injection.
Co do filtracji maców - paranoja. Śmieję się z ludzi, którzy tylko tym zabezpieczają swoją sieć. Linuskowy airodump po 10 sekundach wyświetla listę klientów (i ich adresy MAC) podłączonych do danej sieci...myślę, że to mówi samo za siebie.
X_x_X pisze:Jesli ktos zlamie WEPa to WPA rowniez tylko zajmie mu to wiecej czasu
Chłopcze, no ja Cię proszę...bardzo dobre hasło WPA nie jest złamywalne.


pedro
Donator
Donator
Posty: 106
Rejestracja: 17 maja 2005, 15:19
Łącze: Multimo
Lokalizacja: 012

Nieprzeczytany post autor: pedro » 07 sty 2007, 20:19

No zależy jaki jest Key Renewal Interval.....
------------------------------------------------------------

Obrazek


Stnkk
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 20 maja 2007, 13:08

Re: WEP, a WPA

Nieprzeczytany post autor: Stnkk » 20 maja 2007, 14:30

Zmienilem sobie klucz na wpa, jednak nie moge sie wtedy polaczyc, tj gdzie w oprogramowaniu liveboxa wprowadzic teraz klucz wpa, bo znalazlem cos takiego jak program sieciowy dla sagem wifi 11g usb adapter i tam jest w konfiguracji zabezpieczenia i jak zmienie uwierzytelnienie sieciowe na wpa/tkip to nie mam gdzie wpisac klucza, ktory sobie w 192.168.1.1 podalem?


Stnkk
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 20 maja 2007, 13:08

Nieprzeczytany post autor: Stnkk » 20 maja 2007, 15:17

Nie wiem dlaczego, ale nie moge edytowac swojego wlasnego posta, wiec pisze jeszcze raz, bo w tamtym troche namieszalem.

W 192.168.1.1 ustawilem sobie klucz wpa.
Przez laptopa lacze sie spokojnie, wprowadzilem sobie w ustawieniach karty sieciowej i jest ok.
Nie wiem natomiast gdzie mam wprowadzic ten klucz wpa w tym malym donglu, ktory mam podpiety do 2giego kompa, jak zmienilem w jego oprogramowaniu na wpa/tkip to wtedy pisze zeby podac nazwe sesji, ale nie wiem co wpisac.


Pawel_k
Donator
Donator
Posty: 429
Rejestracja: 04 lip 2004, 8:52
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Nieprzeczytany post autor: Pawel_k » 20 maja 2007, 15:40

Nazwa sesji to zapewne nic innego tylko SSID (neostrada_xxxx) - masz to wypisane na 192... lub na pudelku liveboxa jezeli nie zmieniales SSID. Haslo wprowadzasz to nowe i juz powinno ci wszystko dobrze dzialac Smile
:)

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość