"Silniejszy" router?

Tablica o udostępnianiu połączenia internetowego
.wojtek
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 20 sty 2007, 20:18
Łącze: Neostrada Fiber

"Silniejszy" router?

Nieprzeczytany postautor: .wojtek » 01 sty 2011, 11:42

Witam,
tło: obecnie posiadam router Pentagram Cerberus P 6331-42 i chodzi całkiem całkiem... co mnie wkurza - ubogie opcje, konfigurator który działa praktyczie tylko pod IE (a i tutaj ostatnio stroi fochy) i... przy podłączeniu większej ilości urządzeń automat obcinający pasmo.

I właśnie ostatni punkt stał się niedawno problemem... w domu namnożyło się trochę komputerów (dwa stacjonarne, dwa laptopy i dwa pda) i jak to wszystko podpięło się do routera (mobilne via wifi) to... łącze (6Mbit) zostało przycięte do 2Mbit na moim komputerze (dla torrentów) a na innych komputerach pojawiły się problemy z www (chociażby problemy z ładowaniem YouTube).

Stwierdziłem więc, że przydałoby się wymienić ten, jakby nie patrzeć - budżetowy, router na coś trochę mocniejszego będącego w stanie poradzić sobie z obciążeniem...

Oczekiwania:
- działanie przy większej ilości urządzeń!
- wifi n (zauważyłem, że laptok wspiera ten standard, więc miłoby było wykorzystać)
- sensowny i *konfigurowalny* QoS
- dobre międzymordzie via www (najlepiej działające pod różnymi przeglądarkami)

- jakby miał printserver dla drukarki na usb byłoby miło (ale tylko jako dodatek do powyższych punktów a nie punkt sam w sobie)
- podobnież jak wyżej - jakby działał na linuksie i umożliwiał ssh i zabawę w ten sposób też by było miło ;]

budżet to tak do ~200zł, ale jakby pojawiły się jakieś ciekawe alternatywy za trochę więcej, to można by się zastanowić (:

Myślałem o TP-Link TD-W8960N (wydaje się mieć całkiem ok możliwości) ale jak zobaczyłem, że ma ten sam interfejs co Pentagram to mnie odrzuciło (na prawdę złe doświadczenia)...
Jakieś sugestie?

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.


damianek213
Bywalec
Bywalec
Posty: 347
Rejestracja: 03 sty 2010, 0:27
Łącze: Modem
Numer GG: 7832861

Re: "Silniejszy" router?

Nieprzeczytany postautor: damianek213 » 01 sty 2011, 11:50

Użytkownik RaV sprzedaje dobre routery do słabych linii z chipsetem Broadcom , który najstabilniej trzyma połączenia i ma możliwość regulowania synchro.

Ja sam kupiłem od niego router Netgear DG834GT za 120 zł + wysyłka.
Śmiga jak głupi i ma dobre radio :)
Napisz do niego PW albo email'a to może Tobie coś skołuje za nie duże pieniądze :)
Pracownik TP Teltech :)
Radiówka 8/2 Mb/s :)
Obrazek

.wojtek
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 20 sty 2007, 20:18
Łącze: Neostrada Fiber

Re: "Silniejszy" router?

Nieprzeczytany postautor: .wojtek » 01 sty 2011, 11:53

uhm... nie no - linię mam całkiem dobrą chyba (1km do centrali, Downstream 18.5 SNR, 17att; Upstream 18snr, 4.5att dla łącza 6Mbit) i przy mniejszej ilości urządzeń śmiga aż miło (bez problemu wysycam łącze praktycznie dla każdej strony).

Urządzenie zdaje się 'dławić' przy większej ilości podłączonych komputerów i wtedy bieda jest wejść nawet do panelu routera...

.wojtek
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 20 sty 2007, 20:18
Łącze: Neostrada Fiber

Re: "Silniejszy" router?

Nieprzeczytany postautor: .wojtek » 15 sty 2011, 20:34

*bump*?
Dzisiaj cerberusowi odbija jużo zupełnie i panel www routera otwiera się nawet kilka minut... zwariować można >:

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.


Awatar użytkownika
etaks
Bywalec
Bywalec
Posty: 352
Rejestracja: 26 kwie 2009, 9:36
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: [18]

Re: "Silniejszy" router?

Nieprzeczytany postautor: etaks » 15 sty 2011, 20:52

Próbuj F5 do skutku
Pobieraj ze wszystkich serwisów jak Premium i wykorzystaj w pełni możliwości swojego łącza.
SPRAWDŹ:
Obrazek


Obrazek -->Obrazek

.wojtek
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 20 sty 2007, 20:18
Łącze: Neostrada Fiber

Re: "Silniejszy" router?

Nieprzeczytany postautor: .wojtek » 15 sty 2011, 21:02

No tak... to jest na prawdę super rozwiązanie - problem jest taki, że ja chce urządzenie które działa i radzi sobie z takimi rzeczami a nie ciskać nieprzyzwoitościami na lewo i prawo w oczekiwaniu aż to guano raczy zrealizować żądanie...

melOOn
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Posty: 607
Rejestracja: 28 mar 2004, 13:53
Łącze: Modem
Numer GG: 7
Lokalizacja: Wrocek

Re: "Silniejszy" router?

Nieprzeczytany postautor: melOOn » 15 sty 2011, 23:46

Można powiedzieć ze to normalne w produktach firmy MMV :)
Pozostaje tobie tylko pisać do supportu o nowsza wersje firmware'u lub użyć bezpośrednio od producenta u którego zamawiają (Billion).
W tym przedziale cenowym ciężko o router spełniający wszystkie wymagania ale może ten się nada Netgear DGN2200 ~220zł
viewtopic.php?f=8&t=19136

.wojtek
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 20 sty 2007, 20:18
Łącze: Neostrada Fiber

Re: "Silniejszy" router?

Nieprzeczytany postautor: .wojtek » 15 sty 2011, 23:59

Pisałem do supportu o nowy firmware i nawet dostałem (choć były opory) ale przy próbie aktualizacji dostaję http500 i radosny error:

Server Error
A file system error was detected on the RomPager server.


w iframe... (dlatego też bumpnąłem wątek bo po prostu nie zdzierżyłem...)

Co do routera i wymagań - najważniejsze, żeby nie mulił... Proponowane urządzenie - najpierw o nim pogooglalem i rzuciło mi się w oczy "brak filtrowania po mac adresach" po czym wszedłem na podlinkowany wątek i zostałem pozytywnie zaskoczony i zaciekawiony! ;] czy ten mod dodaje też taką 'pierdółkę' (niestety mój włoski nie jest za bardzo bella (; )?
Niemniej jednak za takie pieniądze, zakładając, że nie będzie mulił nawet przy większej ilości urządzeń (w planie jeszcze TV + dekoder sat więc trochę tego złomu się nazbiera) jest to całkiem ciekawe urządzenie..

EDIT: jeszcze pytanie - on ma tylko 10/100 czy 10/100/1000? Bo chyba tylko to pierwsze... A jakby zwiekszyc budżet do 300-350zł?

EDIT2: ee... tak sobie czytam o tym routerze i oprogramowaniu i widzę: "DGN3500 exclusive features: Port forwarding" - to w dgn2200 tego nie ma? O_x dosyć podstawowa funkcja mi się zdaje... :(

melOOn
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Posty: 607
Rejestracja: 28 mar 2004, 13:53
Łącze: Modem
Numer GG: 7
Lokalizacja: Wrocek

Re: "Silniejszy" router?

Nieprzeczytany postautor: melOOn » 16 sty 2011, 15:27

lwiczek pisze:Proponowane urządzenie - najpierw o nim pogooglalem i rzuciło mi się w oczy "brak filtrowania po mac adresach"

EDIT: jeszcze pytanie - on ma tylko 10/100 czy 10/100/1000? Bo chyba tylko to pierwsze... A jakby zwiekszyc budżet do 300-350zł?

EDIT2: ee... tak sobie czytam o tym routerze i oprogramowaniu i widzę: "DGN3500 exclusive features: Port forwarding" - to w dgn2200 tego nie ma? O_x dosyć podstawowa funkcja mi się zdaje... :(
Filtrowanie MAC adresów jest dostepne wiec coś chyba kiepsko manuala przeglądałeś ;)
ftp://downloads.netgear.com/files/DGN22 ... 0Mar10.pdf

Switch jest w standardzie 10/100. Czy aż tak warto dopłacać do 10/100/1000 bo i tak przy 10/100 łącząc się z WiFi różnicy raczej nie będzie. Jak coś to daj znać to popatrzę jeszcze za czymś.

Router na oryginalnym oprogramowaniu posiada funkcje port fowarding i port triggering więc nie wiem o co im chodzi.

.wojtek
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 20 sty 2007, 20:18
Łącze: Neostrada Fiber

Re: "Silniejszy" router?

Nieprzeczytany postautor: .wojtek » 16 sty 2011, 18:31

Manuala nie przeglądałem jak pisałem tamtą wiadomość - jedynie strony ze specyfikacją i informację z forum dot. zmodyfikowanego softu... później poczytałem i faktycznie to co potrzeba jest ;]

co do 10/100 to faktycznie przy wifi nie bedzie problemu ale akurat to nie bedzie tylko wifi... a niedawno musiałem przetoczyć przez sieć trochę danych i myslalem, ze mnie trafi (; nie jest to mus (zawsze mozna uzyc dysku zewnetrzenego [chociaz usb2 tez demonem predkosci nei jest] niemniej wygodne).

Tak jak pisałem - najważniejsze jest, żeby chodził stabilnie i był responsywny (zwłaszcza UI konfiguracji via www). Swoją szosą - planuję migrację z 6Mbit (download: 19(snr), 17 (att) / up: 18(snr), 4.5(att)) na 20Mbit(i tak nie będzie pełne przy tej linii, ale i tak nie będzie źle) i wydaje mi się, żę możliwości 'zabawy' parametrami będą przydatne... no i chyba lepiej się spisze niż obecny cerberus... :(

melOOn
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Posty: 607
Rejestracja: 28 mar 2004, 13:53
Łącze: Modem
Numer GG: 7
Lokalizacja: Wrocek

Re: "Silniejszy" router?

Nieprzeczytany postautor: melOOn » 26 sty 2011, 0:35

To pozostaje jeszcze DGN3500 ale z tym miałem mało styczności i nie mogę nic konkretnego na ten temat powiedzieć. Zmodowany soft ten sam co do DGN2200 jedynie na plus dochodzi gigabitowy switch i jedna antena więcej do WiFi. Cena w 350zł tez się zamknie.

.wojtek
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 20 sty 2007, 20:18
Łącze: Neostrada Fiber

Re: "Silniejszy" router?

Nieprzeczytany postautor: .wojtek » 26 sty 2011, 8:11

OK, dzięki za wszystkie rady (:

.wojtek
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 20 sty 2007, 20:18
Łącze: Neostrada Fiber

Re: "Silniejszy" router?

Nieprzeczytany postautor: .wojtek » 28 lut 2011, 11:29

OK, odgrzeję trochę temat... routera wciąż nie zanabyłem (wciąż rozważam) ale coraz mocniej chodzi mi po głowie sprzęt umożliwiający wrzucenie nań chociażby dd-wrt albo tomato... tylko pytanie - ile mniej więcej trzeba by wyłożyć za taki sprzęt, żeby przy okazji był całkiem mocny (nie przycinał się przy większej ilości połączeń i podłączonych urządzeń - 8?)

melOOn
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Posty: 607
Rejestracja: 28 mar 2004, 13:53
Łącze: Modem
Numer GG: 7
Lokalizacja: Wrocek

Re: "Silniejszy" router?

Nieprzeczytany postautor: melOOn » 28 lut 2011, 12:00

DD-WRT, Tomato i inne pochodne nie obsługują routerów ADSL. Musiał byś dokupić dodatkowo modem w wyjściem ethernet.

.wojtek
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 20 sty 2007, 20:18
Łącze: Neostrada Fiber

Re: "Silniejszy" router?

Nieprzeczytany postautor: .wojtek » 28 lut 2011, 12:05

OK, w takim razie "sensowny" zestawik minimalny-router adsl (acz mający możliwości) + coś z dd-wrt/tomato?

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.



Wróć do „Udostępnianie połączenia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości