"Silniejszy" router?

Tablica o udostępnianiu połączenia internetowego

Topic author
.wojtek
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 20 sty 2007, 20:18
Łącze: Neostrada Fiber

"Silniejszy" router?

Nieprzeczytany post autor: .wojtek » 01 sty 2011, 11:42

Witam,
tło: obecnie posiadam router Pentagram Cerberus P 6331-42 i chodzi całkiem całkiem... co mnie wkurza - ubogie opcje, konfigurator który działa praktyczie tylko pod IE (a i tutaj ostatnio stroi fochy) i... przy podłączeniu większej ilości urządzeń automat obcinający pasmo.

I właśnie ostatni punkt stał się niedawno problemem... w domu namnożyło się trochę komputerów (dwa stacjonarne, dwa laptopy i dwa pda) i jak to wszystko podpięło się do routera (mobilne via wifi) to... łącze (6Mbit) zostało przycięte do 2Mbit na moim komputerze (dla torrentów) a na innych komputerach pojawiły się problemy z www (chociażby problemy z ładowaniem YouTube).

Stwierdziłem więc, że przydałoby się wymienić ten, jakby nie patrzeć - budżetowy, router na coś trochę mocniejszego będącego w stanie poradzić sobie z obciążeniem...

Oczekiwania:
- działanie przy większej ilości urządzeń!
- wifi n (zauważyłem, że laptok wspiera ten standard, więc miłoby było wykorzystać)
- sensowny i *konfigurowalny* QoS
- dobre międzymordzie via www (najlepiej działające pod różnymi przeglądarkami)

- jakby miał printserver dla drukarki na usb byłoby miło (ale tylko jako dodatek do powyższych punktów a nie punkt sam w sobie)
- podobnież jak wyżej - jakby działał na linuksie i umożliwiał ssh i zabawę w ten sposób też by było miło ;]

budżet to tak do ~200zł, ale jakby pojawiły się jakieś ciekawe alternatywy za trochę więcej, to można by się zastanowić (:

Myślałem o TP-Link TD-W8960N (wydaje się mieć całkiem ok możliwości) ale jak zobaczyłem, że ma ten sam interfejs co Pentagram to mnie odrzuciło (na prawdę złe doświadczenia)...
Jakieś sugestie?


damianek213
Bywalec
Bywalec
Posty: 347
Rejestracja: 03 sty 2010, 0:27
Łącze: Modem
Numer GG: 7832861

Re: "Silniejszy" router?

Nieprzeczytany post autor: damianek213 » 01 sty 2011, 11:50

Użytkownik RaV sprzedaje dobre routery do słabych linii z chipsetem Broadcom , który najstabilniej trzyma połączenia i ma możliwość regulowania synchro.

Ja sam kupiłem od niego router Netgear DG834GT za 120 zł + wysyłka.
Śmiga jak głupi i ma dobre radio :)
Napisz do niego PW albo email'a to może Tobie coś skołuje za nie duże pieniądze :)
Pracownik TP Teltech :)
Radiówka 8/2 Mb/s :)
Obrazek


Topic author
.wojtek
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 20 sty 2007, 20:18
Łącze: Neostrada Fiber

Re: "Silniejszy" router?

Nieprzeczytany post autor: .wojtek » 01 sty 2011, 11:53

uhm... nie no - linię mam całkiem dobrą chyba (1km do centrali, Downstream 18.5 SNR, 17att; Upstream 18snr, 4.5att dla łącza 6Mbit) i przy mniejszej ilości urządzeń śmiga aż miło (bez problemu wysycam łącze praktycznie dla każdej strony).

Urządzenie zdaje się 'dławić' przy większej ilości podłączonych komputerów i wtedy bieda jest wejść nawet do panelu routera...


Topic author
.wojtek
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 20 sty 2007, 20:18
Łącze: Neostrada Fiber

Re: "Silniejszy" router?

Nieprzeczytany post autor: .wojtek » 15 sty 2011, 20:34

*bump*?
Dzisiaj cerberusowi odbija jużo zupełnie i panel www routera otwiera się nawet kilka minut... zwariować można >:

Awatar użytkownika

etaks
Bywalec
Bywalec
Posty: 352
Rejestracja: 26 kwie 2009, 10:36
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: [18]

Re: "Silniejszy" router?

Nieprzeczytany post autor: etaks » 15 sty 2011, 20:52

Próbuj F5 do skutku
Pobieraj ze wszystkich serwisów jak Premium i wykorzystaj w pełni możliwości swojego łącza.
SPRAWDŹ:
Obrazek


Obrazek -->Obrazek


Topic author
.wojtek
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 20 sty 2007, 20:18
Łącze: Neostrada Fiber

Re: "Silniejszy" router?

Nieprzeczytany post autor: .wojtek » 15 sty 2011, 21:02

No tak... to jest na prawdę super rozwiązanie - problem jest taki, że ja chce urządzenie które działa i radzi sobie z takimi rzeczami a nie ciskać nieprzyzwoitościami na lewo i prawo w oczekiwaniu aż to guano raczy zrealizować żądanie...


melOOn
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Posty: 607
Rejestracja: 28 mar 2004, 14:53
Łącze: Modem
Numer GG: 7
Lokalizacja: Wrocek

Re: "Silniejszy" router?

Nieprzeczytany post autor: melOOn » 15 sty 2011, 23:46

Można powiedzieć ze to normalne w produktach firmy MMV :)
Pozostaje tobie tylko pisać do supportu o nowsza wersje firmware'u lub użyć bezpośrednio od producenta u którego zamawiają (Billion).
W tym przedziale cenowym ciężko o router spełniający wszystkie wymagania ale może ten się nada Netgear DGN2200 ~220zł
viewtopic.php?f=8&t=19136


Topic author
.wojtek
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 20 sty 2007, 20:18
Łącze: Neostrada Fiber

Re: "Silniejszy" router?

Nieprzeczytany post autor: .wojtek » 15 sty 2011, 23:59

Pisałem do supportu o nowy firmware i nawet dostałem (choć były opory) ale przy próbie aktualizacji dostaję http500 i radosny error:

Server Error
A file system error was detected on the RomPager server.


w iframe... (dlatego też bumpnąłem wątek bo po prostu nie zdzierżyłem...)

Co do routera i wymagań - najważniejsze, żeby nie mulił... Proponowane urządzenie - najpierw o nim pogooglalem i rzuciło mi się w oczy "brak filtrowania po mac adresach" po czym wszedłem na podlinkowany wątek i zostałem pozytywnie zaskoczony i zaciekawiony! ;] czy ten mod dodaje też taką 'pierdółkę' (niestety mój włoski nie jest za bardzo bella (; )?
Niemniej jednak za takie pieniądze, zakładając, że nie będzie mulił nawet przy większej ilości urządzeń (w planie jeszcze TV + dekoder sat więc trochę tego złomu się nazbiera) jest to całkiem ciekawe urządzenie..

EDIT: jeszcze pytanie - on ma tylko 10/100 czy 10/100/1000? Bo chyba tylko to pierwsze... A jakby zwiekszyc budżet do 300-350zł?

EDIT2: ee... tak sobie czytam o tym routerze i oprogramowaniu i widzę: "DGN3500 exclusive features: Port forwarding" - to w dgn2200 tego nie ma? O_x dosyć podstawowa funkcja mi się zdaje... :(


melOOn
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Posty: 607
Rejestracja: 28 mar 2004, 14:53
Łącze: Modem
Numer GG: 7
Lokalizacja: Wrocek

Re: "Silniejszy" router?

Nieprzeczytany post autor: melOOn » 16 sty 2011, 15:27

lwiczek pisze:Proponowane urządzenie - najpierw o nim pogooglalem i rzuciło mi się w oczy "brak filtrowania po mac adresach"

EDIT: jeszcze pytanie - on ma tylko 10/100 czy 10/100/1000? Bo chyba tylko to pierwsze... A jakby zwiekszyc budżet do 300-350zł?

EDIT2: ee... tak sobie czytam o tym routerze i oprogramowaniu i widzę: "DGN3500 exclusive features: Port forwarding" - to w dgn2200 tego nie ma? O_x dosyć podstawowa funkcja mi się zdaje... :(
Filtrowanie MAC adresów jest dostepne wiec coś chyba kiepsko manuala przeglądałeś ;)
ftp://downloads.netgear.com/files/DGN22 ... 0Mar10.pdf

Switch jest w standardzie 10/100. Czy aż tak warto dopłacać do 10/100/1000 bo i tak przy 10/100 łącząc się z WiFi różnicy raczej nie będzie. Jak coś to daj znać to popatrzę jeszcze za czymś.

Router na oryginalnym oprogramowaniu posiada funkcje port fowarding i port triggering więc nie wiem o co im chodzi.


Topic author
.wojtek
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 20 sty 2007, 20:18
Łącze: Neostrada Fiber

Re: "Silniejszy" router?

Nieprzeczytany post autor: .wojtek » 16 sty 2011, 18:31

Manuala nie przeglądałem jak pisałem tamtą wiadomość - jedynie strony ze specyfikacją i informację z forum dot. zmodyfikowanego softu... później poczytałem i faktycznie to co potrzeba jest ;]

co do 10/100 to faktycznie przy wifi nie bedzie problemu ale akurat to nie bedzie tylko wifi... a niedawno musiałem przetoczyć przez sieć trochę danych i myslalem, ze mnie trafi (; nie jest to mus (zawsze mozna uzyc dysku zewnetrzenego [chociaz usb2 tez demonem predkosci nei jest] niemniej wygodne).

Tak jak pisałem - najważniejsze jest, żeby chodził stabilnie i był responsywny (zwłaszcza UI konfiguracji via www). Swoją szosą - planuję migrację z 6Mbit (download: 19(snr), 17 (att) / up: 18(snr), 4.5(att)) na 20Mbit(i tak nie będzie pełne przy tej linii, ale i tak nie będzie źle) i wydaje mi się, żę możliwości 'zabawy' parametrami będą przydatne... no i chyba lepiej się spisze niż obecny cerberus... :(


melOOn
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Posty: 607
Rejestracja: 28 mar 2004, 14:53
Łącze: Modem
Numer GG: 7
Lokalizacja: Wrocek

Re: "Silniejszy" router?

Nieprzeczytany post autor: melOOn » 26 sty 2011, 0:35

To pozostaje jeszcze DGN3500 ale z tym miałem mało styczności i nie mogę nic konkretnego na ten temat powiedzieć. Zmodowany soft ten sam co do DGN2200 jedynie na plus dochodzi gigabitowy switch i jedna antena więcej do WiFi. Cena w 350zł tez się zamknie.


Topic author
.wojtek
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 20 sty 2007, 20:18
Łącze: Neostrada Fiber

Re: "Silniejszy" router?

Nieprzeczytany post autor: .wojtek » 26 sty 2011, 8:11

OK, dzięki za wszystkie rady (:


Topic author
.wojtek
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 20 sty 2007, 20:18
Łącze: Neostrada Fiber

Re: "Silniejszy" router?

Nieprzeczytany post autor: .wojtek » 28 lut 2011, 11:29

OK, odgrzeję trochę temat... routera wciąż nie zanabyłem (wciąż rozważam) ale coraz mocniej chodzi mi po głowie sprzęt umożliwiający wrzucenie nań chociażby dd-wrt albo tomato... tylko pytanie - ile mniej więcej trzeba by wyłożyć za taki sprzęt, żeby przy okazji był całkiem mocny (nie przycinał się przy większej ilości połączeń i podłączonych urządzeń - 8?)


melOOn
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Posty: 607
Rejestracja: 28 mar 2004, 14:53
Łącze: Modem
Numer GG: 7
Lokalizacja: Wrocek

Re: "Silniejszy" router?

Nieprzeczytany post autor: melOOn » 28 lut 2011, 12:00

DD-WRT, Tomato i inne pochodne nie obsługują routerów ADSL. Musiał byś dokupić dodatkowo modem w wyjściem ethernet.


Topic author
.wojtek
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 20 sty 2007, 20:18
Łącze: Neostrada Fiber

Re: "Silniejszy" router?

Nieprzeczytany post autor: .wojtek » 28 lut 2011, 12:05

OK, w takim razie "sensowny" zestawik minimalny-router adsl (acz mający możliwości) + coś z dd-wrt/tomato?

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości