Netgear a DMZ

Tablica o udostępnianiu połączenia internetowego
Awatar użytkownika

Topic author
psikus
Bywalec
Bywalec
Posty: 390
Rejestracja: 21 cze 2008, 13:22
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: Okolice Wrocławia

Netgear a DMZ

Nieprzeczytany post autor: psikus » 23 kwie 2011, 21:00

Hej mam Netgera DG834G z alternatywnym softem.
Chodzi mi o tryb DMZ, niby włączam go w WAN SETUP i zaznaczam że chec aktywny i podaje swój IP wewnętrzy kompa, zatwierdzam, ale na 99% on nie działa.
Dlatego że dalej nie moge postawić serwera w grze na Necie.

Miałem kiedyś DMZ na Drayteku i tam zawsze jak miałem go aktywnego to mój wewnętrzy IP w kompie zmieniał się w pare sekund po połączeniu w IP zewnętrzy mojej Neostrady, czy tutaj też tak powinno być? bo ja dalej mam IP wewnętrzne...
Obrazek Obrazek


michalsobo
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 18 paź 2010, 23:41
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: 34

Re: Netgear a DMZ

Nieprzeczytany post autor: michalsobo » 23 kwie 2011, 21:37

To normalne na większości routerów, masz wewnętrzne z przekierowaniem wszystkich portów na zewnętrzne, powinno się dać zalogować na twojegop kompa przez ip zewnętrzne routera
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

Topic author
psikus
Bywalec
Bywalec
Posty: 390
Rejestracja: 21 cze 2008, 13:22
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: Okolice Wrocławia

Re: Netgear a DMZ

Nieprzeczytany post autor: psikus » 23 kwie 2011, 22:01

Skoro wewnętrzne IP przy DMZ jest normalne to ok.
Pytam dlatego że na Drayteku robiło mi się Zewenętrzne :)....

Musze przetesotwać jakiś serwer FTP czy inny, jak będzie chodził tzn że Firewall albo programowy w Win7 blokuje, albo na routerze... jak myślisz przy DMZ firewall w routerze może mieć jakieś znaczenie?
Obrazek Obrazek


michalsobo
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 18 paź 2010, 23:41
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: 34

Re: Netgear a DMZ

Nieprzeczytany post autor: michalsobo » 24 kwie 2011, 0:12

Może mieć, np planet go omija a linksysa blokuje, jak robisz serwer lub coś w tym stylu to polecam ci dynamiczny dns, wtedy będziesz wbijał przez alias z zewnątrz sieci:)
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

Topic author
psikus
Bywalec
Bywalec
Posty: 390
Rejestracja: 21 cze 2008, 13:22
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: Okolice Wrocławia

Re: Netgear a DMZ

Nieprzeczytany post autor: psikus » 24 kwie 2011, 23:50

Więc tak FTP mi na tym DMZ w Netgerze działa, ale Worms World Party za cholere nie można hostować gry:(.

Pamiętam że na Drayteku musiałem dać DMZ bo nie wiedziałem jakie porty mam dokładniej przekierować, i na dodatek wyłączyć Firewalla w XPku i dopiero poszło, ale tutaj nie idzie :(...

Ciekawe czy przez to że ja mam IP wewnętrzne a wtedy mi router Zewnętrzne przyznawał czy gdzieś indziej jest pies pogrzebany...
Obrazek Obrazek


michalsobo
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 18 paź 2010, 23:41
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: 34

Re: Netgear a DMZ

Nieprzeczytany post autor: michalsobo » 25 kwie 2011, 0:27

Wyłącz firewalle:)
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

Topic author
psikus
Bywalec
Bywalec
Posty: 390
Rejestracja: 21 cze 2008, 13:22
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: Okolice Wrocławia

Re: Netgear a DMZ

Nieprzeczytany post autor: psikus » 25 kwie 2011, 21:54

A myślisz że tego nie próbowałem???

Chyba że w Win7 dając wyłacz Firewall trzeba coś jeszcze zaznaczyć...

Wormsy są starą grą i są dość toporne jeśli właśnie chodzi o sprzęt, na nowym ciężko je odpalić, a jeszcze ten problem z hostowaniem, wydaje mi się że problem jest tutaj że Router mi nie przyznaje zewnętrznego IP tylko wszystko przekierowuje...
Obrazek Obrazek


hanti
Bywalec
Bywalec
Posty: 581
Rejestracja: 10 cze 2008, 0:15
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: Netgear a DMZ

Nieprzeczytany post autor: hanti » 25 kwie 2011, 22:03

mozesz w opcjach dgn wylaczyc tam firewal spi i dac open nat zamiast secure
netia CU netiaspot (bridge) do tl-wdr3600
TP-W8960N vs TP-W8961ND
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

Topic author
psikus
Bywalec
Bywalec
Posty: 390
Rejestracja: 21 cze 2008, 13:22
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: Okolice Wrocławia

Re: Netgear a DMZ

Nieprzeczytany post autor: psikus » 29 kwie 2011, 20:09

hanti pisze:mozesz w opcjach dgn wylaczyc tam firewal spi i dac open nat zamiast secure



OK SPI wyłączyłem a gdzie jest to OPEN NAT?

W jakiej zakładce? bo nie widze...
Czy to da mi Zewnętrzne IP? na IP lokalnym przypisany na mojego MACa? do DMZ?
Obrazek Obrazek


Galusz
Bywalec
Bywalec
Posty: 312
Rejestracja: 18 lut 2010, 11:50
Numer GG: 0

Re: Netgear a DMZ

Nieprzeczytany post autor: Galusz » 29 kwie 2011, 21:35

DMZ i otwieranie portów nic tu nie da...
Problem leży w samej grze, która podczas hostowania wysyła nr IP do głównego servera (gdzie widać listę gier). Gra jest stara więc pobiera to IP lokalnie (przez ipconfig - nie wiem co za totalny debil to wymyślił), więc zawsze otrzyma IP lokalne...

Poszukaj programu który umożliwi nadpisanie IP pobieranego przez Wormsy, wtedy DMZ / PortFowarding będzie chodził bez problemu... (http://forum.team17.com/showthread.php?t=35293)

Jeśli chciałbyś odpalić tą grę bez niczego musiałbyś przypisać komputerowi bezpośrednio IP zewnętrzne (np. odpalić modem w trybie Bridge a w Windowsie ustawić łączenie przez PPPoE).


PS
Kur... Zanim napiszecie post wpiszcie w dowolną wyszukiwarkę co Wam leży na sercu (np. "Worms hosting problem") a odpowiedź będzie od razu...
Obrazek

Awatar użytkownika

Topic author
psikus
Bywalec
Bywalec
Posty: 390
Rejestracja: 21 cze 2008, 13:22
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: Okolice Wrocławia

Re: Netgear a DMZ

Nieprzeczytany post autor: psikus » 29 kwie 2011, 23:17

[quote="Galusz"Jeśli chciałbyś odpalić tą grę bez niczego musiałbyś przypisać komputerowi bezpośrednio IP zewnętrzne (np. odpalić modem w trybie Bridge a w Windowsie ustawić łączenie przez PPPoE).
[/quote]


Jeśli tak zrobie to tylko ja w mojej sieci LAN będę miał dostęp do Internetu? a inni nie???

W Drayteku było tak że DMZ mi zewnętrzne IP przypisywał, a i tak inni mieli dostęp do neta...
Obrazek Obrazek


Galusz
Bywalec
Bywalec
Posty: 312
Rejestracja: 18 lut 2010, 11:50
Numer GG: 0

Re: Netgear a DMZ

Nieprzeczytany post autor: Galusz » 30 kwie 2011, 7:46

Nie będziesz miał dostępu, chyba, że z komputera będziesz udostępniał internet...

Tu by musiał się wypowiedzieć jakiś "mega" sieciowiec czy można to zrobić ręcznie przez odpowiednie wpisy w route/iptables. Normalnie na tym Routerze tego nie zrobisz.
Obrazek


melOOn
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Posty: 607
Rejestracja: 28 mar 2004, 14:53
Łącze: Modem
Numer GG: 7
Lokalizacja: Wrocek

Re: Netgear a DMZ

Nieprzeczytany post autor: melOOn » 30 kwie 2011, 13:56

Jeśli chcesz pograć tylko z kumplami to może przez hamachi albo coś podobnego pójdzie.

Awatar użytkownika

Topic author
psikus
Bywalec
Bywalec
Posty: 390
Rejestracja: 21 cze 2008, 13:22
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: Okolice Wrocławia

Re: Netgear a DMZ

Nieprzeczytany post autor: psikus » 30 kwie 2011, 17:37

Znalazłem rozwiązanie mojego problemu :).
Jest pewien program do Wormsów, który się włącza przed grą...
Miesza on w konfiguracji mój IP i podaje odrazu na zewnętrzny.
Przez to na liście hostów mój host widoczny jest z zewnętrzym IP a nie wewnętrzym :).
Także już wszystko działa i moge robić serwer na neta :)
Temat można zamknąć :)
Obrazek Obrazek

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość