Strona 3 z 3

Re: Modem Sagem

: 22 sie 2011, 12:11
autor: galas119
Więc musiałbym tylko dokupić kabel od modemu do laptopa port LAN.?

Re: Modem Sagem

: 22 sie 2011, 13:00
autor: Scenic
galas119 pisze:Więc musiałbym tylko dokupić kabel od modemu do laptopa port LAN.?

Pod warunkiem, ze w laptopie tez masz takie wejście.
Jak pisałem jeden dostaniesz z zakupem modemu a drugi dokupujesz sam.Po numerze płyty głównej da sie sprawdzić czy posiada gniazdo lan:-)ale twierdzisz, ze masz to ok.:-)

Re: Modem Sagem

: 22 sie 2011, 13:22
autor: galas119
Mam na 100% ! ;-) A bezprzewodowo nie dało by się podłączyć internetu do laptopa?

Re: Modem Sagem

: 22 sie 2011, 14:08
autor: Scenic
galas119 pisze:Mam na 100% ! ;-) A bezprzewodowo nie dało by się podłączyć internetu do laptopa?

Da radę:-)
kupujesz zamiast kabla karte wifi na usb i tyle.Ten modem adsl rozsyla wifi b,g:-)
A co to za model laptopa ze nie ma wifi?

Re: Modem Sagem

: 22 sie 2011, 17:19
autor: galas119

Re: Modem Sagem

: 22 sie 2011, 18:12
autor: Scenic
galas119 pisze:http://allegro.pl/karta-wi-fi-wifi-usb-mini-realtek-8188-150mbps-n-i1771063265.html <---Czyli takie coś ?

Tu masz taniej i dobra karta. http://allegro.pl/tp-link-tl-wn321g-kar ... 72757.html No chyba,ze stawiasz na wielkość :)

Re: Modem Sagem

: 22 sie 2011, 18:27
autor: Filos51
Witam

krótko i na temat.

Do podziału neostrady potrzebujesz:

Dowolny router z wbudowanym modemem adsl.

Może być wyposażony w 4 porty lan oraz moduł wi-fi.

Jeśli komputery mają korzystać z internetu bezprzewodowo, to muszą mieć karty wi-fi

Podłączenie:

W twoim wypadku, po prostu odłączasz od kabelka telefonicznego aktualny modem czyli sagem fast800.

Na jego miejsce podłączasz nowo zakupiony router (kabelek wpinasz do gniazda oznaczonego adsl a nie WAN).

Do komputerów podpinasz za pomocą kabli tzw. patchcord zakończonych wtyczkami rj45 lub bezprzewodowo po wi-fi
Za pomocą dołączonego oprogramowania konfigurujesz w/w sprzęt.

i powinno śmigać :)

Pozdrawiam.

p.s routery które mają tylko port wan plus porty lan na ogół nieposiadają wbudowanego modemu adsl a taki jest potrzebny do działania neostrady.

Re: Modem Sagem

: 22 sie 2011, 18:52
autor: Scenic
Filos51 pisze:Witam

krótko i na temat.

Do podziału neostrady potrzebujesz:

Dowolny router z wbudowanym modemem adsl.

Może być wyposażony w 4 porty lan oraz moduł wi-fi.

Jeśli komputery mają korzystać z internetu bezprzewodowo, to muszą mieć karty wi-fi

Podłączenie:

W twoim wypadku, po prostu odłączasz od kabelka telefonicznego aktualny modem czyli sagem fast800.

Na jego miejsce podłączasz nowo zakupiony router (kabelek wpinasz do gniazda oznaczonego adsl a nie WAN).

Do komputerów podpinasz za pomocą kabli tzw. patchcord zakończonych wtyczkami rj45 lub bezprzewodowo po wi-fi
Za pomocą dołączonego oprogramowania konfigurujesz w/w sprzęt.

i powinno śmigać :)

Pozdrawiam.

p.s routery które mają tylko port wan plus porty lan na ogół nieposiadają wbudowanego modemu adsl a taki jest potrzebny do działania neostrady.

galas119 Tylko nie przejmuj sie,wszystko co Ci zaproponowałem zgadza sie z tym opisem. :D
Ten modem ma ADSL,a port do którego wpinasz możne nazywać sie wan lub adls.Tego modemu nie mam wiec akurat w tym przypadku nie wiem.Ale z opisu wynika ze będzie napisany wan. Port WAN 1 x Annex B (RJ-45) ADSL 2/2+ (wbudowany modem) Temat wyczerpany do skutku.Zamawiaj i jesli bedziesz mial problemy z konfiguracja to pisz.

Re: Modem Sagem

: 22 sie 2011, 19:37
autor: galas119
Ok. Dzięki ! ;-) Jak coś to będę pisał

Re: Modem Sagem

: 22 sie 2011, 20:18
autor: Filos51
Witam

dla jasności zamieszczam zdjęcie z portami w/w routera zamiast adsl jest line, ale na pewno nie wan :)

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Tak naprawdę opisy urządzeń zamieszczane przez niektórych sprzedawców delikatnie mijają się z rzeczywistością.
Przykładowa aukcja którą przedstawił kolega Scenic zawiera pewną sprzeczność, w tytule aukcji jest podane że sprzęt jest pod annex B
a ,w opisie że testowany na linii TP gdzie annex usług adsl to a.

Pamiętaj Neostrada = annex a

Pozdrawiam

Re: Modem Sagem

: 22 sie 2011, 20:51
autor: Scenic
Filos51 pisze:Witam

dla jasności zamieszczam zdjęcie z portami w/w routera zamiast adsl jest line, ale na pewno nie wan :)

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Tak naprawdę opisy urządzeń zamieszczane przez niektórych sprzedawców delikatnie mijają się z rzeczywistością.
Przykładowa aukcja którą przedstawił kolega Scenic zawiera pewną sprzeczność, w tytule aukcji jest podane że sprzęt jest pod annex B
a ,w opisie że testowany na linii TP gdzie annex usług adsl to a.

Pamiętaj Neostrada = annex a

Pozdrawiam

Tak wiem ze a :]
Nie miałem nigdy neo w ogóle żadnego ADSL czy Xdls z powodu BMT ,nawet z zawodu nie jestem informatykiem,czy teleinformatyk-iem,ale interesuje sie wszystkim związanym właśnie z tymi zawodami.
O nieścisłości z opisem pisałem już.Port line był napisany jako lan i jeszcze rj45.Po prostu absurd. xD
galas119 by się kapnął gdzie to wpiąć,ale teraz jest bardziej zrozumiale. :)

Re: Modem Sagem

: 22 sie 2011, 22:47
autor: Scenic
A tak ogolnie to mam router 3g z portem wan i dlatego tak oznaczałem chociaż wiem ze port wan służy do podłączenia modemu adls:-)
A ze w modemie adls wejście bedzie oznaczało sie poprostu "linia lub adls"xD
Autorze postu widze ze ktoś kupił tamten modem.Jeśli to nie ty to raczej nie bedziesz juz miał problemu z wyborem:-)