Pomóżcie zmodernizować sieć

Tablica o udostępnianiu połączenia internetowego
Awatar użytkownika

Topic author
Vieslav
Moderator
Moderator
Posty: 965
Rejestracja: 28 lip 2006, 12:30
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: 0-81

Pomóżcie zmodernizować sieć

Nieprzeczytany post autor: Vieslav » 22 sie 2011, 22:31

Od dłuższego czasu mam 6 mega na tragicznych parametrach. Wygląda to mniej więcej tak:
Obrazek
W domu mam dwa gniazdka - jedno na piętrze i jedno na parterze. Ruter jest podłączony do tego na piętrze, ale po podłączeniu na parterze parametry się znacznie poprawiają, dlatego kombinuje. Wszystko byłoby ok, gdyby nie zasięg sieci bezprzewodowej.
Oto mały szkic:
Obrazek
Ruter to czerwony prostokąt. Zielony prostokąt to pecet połączony bezprzewodowo (karta PCI), na szaro kino domowe (połączenie ethernetem do plazmy i dekodera telewizji N), na niebiesko zaznaczone są miejsca, gdzie najczęściej używane są laptopy. Sytuacja z zasięgiem wygląda tak: w pokoju 4 siła sygnału jest już niska, jedna lub dwie kreski. Pod pokojem 4 (jest to szkic piętra domu) w najdalszym rogu względem rutera zasięgu nie ma wcale, ale tam akurat nie jest potrzebny. Na poddaszu nad pokojem 4 zasięg jest (ale tam jest dużo mniej ścian i są cieńsze). Oprócz tego wifi mam wokół domu. Podsumowując - jednym ruterem pokrywam 300metrowy dom + kawałek (wystarczający) wokół domu.
Gniazdko na parterze znajduje się dokładnie pod pokojem 3, czyli tam, gdzie stoi ruter. Ale po przeniesieniu go na parter zasięg ginie już w najdalszym względem rutera rogu pokoju 2 a w pokoju 4 oraz na poddaszu nie ma go wcale. Wifi nie dociera także pod pokój 4. Nie ukrywam - ściany i strop są grube. Na parterze nie potrzebuje świetnego zasięgu. Potrzebuje go na piętrze. Poza tym plazma i dekoder muszą być połączone ethernetem. Nie ma opcji na wiercenie kabli. Ruter zostaje ten co jest (Tp-Link 8910G). Dodatkowo chciałbym zrobić wreszcie porządek z plikami na sieci - pecet działa cały czas, dysk ze zdjęciami, muzyką i filmami jest udostępniony na sieci i każdy z niego korzysta.
Ja to widzę tak, że stawiam Tp-Linka na parterze a na piętrze jakiś AP. Tylko jak to połączyć najniższym kosztem? Jak już wspomniałem - ethernet odpada. Myślałem nad PLC, dwoma APkami, WDSem (chyba odpada z uwagi na duży ruch w sieci, a poza tym jaki ruter da radę na takiej linii?). Może lepiej postawić serwer na slackware na jakimś starym pececie i mieć święty spokój? Muszę gdzieś jeszcze umieścić dysk sieciowy i dobrze byłoby wpiąć drukarkę, żeby pecet nie działał 24/7. No i najważniejsze - ma to być idiotoodporne - tzn nie chodzi mi o grzebanie w configu; tego nikt poza mną nie będzie robił. Raczej o płynne przechodzenie z sieci 1 na sieć 2 tak, żeby każdy laik sobie z tym poradził a najlepiej wcale tego nie zauważył. Ja już nie mam pomysłów, gdyby dało radę pociągnąć RJ45 nie byłoby problemu a tak muszę się męczyć. Jak wy to widzicie?
Obrazek


michalsobo
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 18 paź 2010, 23:41
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: 34

Re: Pomóżcie zmodernizować sieć

Nieprzeczytany post autor: michalsobo » 23 sie 2011, 22:23

Postaw na piętrze porządnego AP w trybie repetera, WDS odradzam PLC tez nie jest potrzebne
ObrazekObrazek


stork
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 27 paź 2011, 14:44
Numer GG: 0

Re: Pomóżcie zmodernizować sieć

Nieprzeczytany post autor: stork » 27 paź 2011, 14:55

z tego co pamietam z dawnych czasów reetar obcina predkość wi-fi na poł czyli przy g gdzie realnie mamy transfer w okolicach przypumy 15 Mb to bedzie słabo przy wymianie pliczków dla samego internetu wystarczy

Awatar użytkownika

Topic author
Vieslav
Moderator
Moderator
Posty: 965
Rejestracja: 28 lip 2006, 12:30
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: 0-81

Re: Pomóżcie zmodernizować sieć

Nieprzeczytany post autor: Vieslav » 29 sty 2012, 10:59

Robi się coraz gorzej. Często synchro spada do 4000, co jest dla mnie niedopuszczalne. Po podłączeniu pod pierwsze gniazdko w domu trzyma się całą dobę na 6900. Ruter poleci właśnie tam, tylko co postawić na piętrze, żeby nie stawiać dwóch APków? Czy uda się na jednym? Wiem, że są takie, co potrafią podwójny SSID rozsiewać, ale nigdy nie konfigurowałem ich w sposób przydatny w mojej sieci.
Obrazek

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości