Strona 1 z 1

Czy takie połączenie zadziała? Switch + Router

: 07 maja 2012, 1:10
autor: WoofeR
Po zrezygnowaniu z usług Netii, zdecydowałem się na osiedlowego operatora który udostępnia swój Internet o przepustowości 64 Mb/s z kabla RJ45 blokując również numer MAC. Posiadam router Linksys WAG320N i podłączając ten kabel do portu WAN i udostępniając internet na porty LAN oraz WiFi nie uzyskuję prędkości wyższej niż 30 Mb/s, gdy podłączę sam kabel do laptopa, bez problemu wyciągam 64 Mb/s. Sprawdzałem już wszelkie możliwości, zapory SPF i QoS...

Chcę zrobić coś takiego. Wykupić u operatora dodatkowe odblokowanie portu MAC i podłączyć kabel z Internetem do zakupionego switcha, następnie ze switcha podłączyć drugi kabel do portu WAN routera (dla użytkowników domowych), a samemu podłączyć się jako 2 użytkownik / odbiornik do switcha. (1 MAC byłby odblokowany dla komputera podłączonego do switcha, a 2 MAC dla portu WAN routera w którym bym go sklonował) Dzięki temu sam pominąłbym w połączeniu router który nie wiedzieć czemu obniża prędkość Internetu, miałbym prędkość normalną, natomiast użytkownicy podłączeni od switcha do routera jako WAN posiadali by nieco mniejszą...

Czy coś takiego zadziała?

Pozdrawiam,

Re: Czy takie połączenie zadziała? Switch + Router

: 06 cze 2012, 14:59
autor: best-boy
W teorii tak w praktyce zależy jak bardzo adminowi będzie się chciało albo nie chciało.

Re: Czy takie połączenie zadziała? Switch + Router

: 06 cze 2012, 15:22
autor: Vieslav
Ja nie wiem w czym tu jest problem. Nic nie zmieniaj, po prostu dowiedz się jaki mac jest zarejestrowany (albo inaczej - który komputer działa) i sklonuj go na ruterze który masz teraz. Wszystko inne, co będzie za ruterem będzie w twojej sieci wewnętrznej i będzie niewidoczne. Cały blok możesz sobie podpiąć.

Re: Czy takie połączenie zadziała? Switch + Router

: 06 cze 2012, 17:08
autor: best-boy
Vieslav pisze:Ja nie wiem w czym tu jest problem. Nic nie zmieniaj, po prostu dowiedz się jaki mac jest zarejestrowany (albo inaczej - który komputer działa) i sklonuj go na ruterze który masz teraz. Wszystko inne, co będzie za ruterem będzie w twojej sieci wewnętrznej i będzie niewidoczne. Cały blok możesz sobie podpiąć.



Interfejs WAN routera nie "wyciska" więcej jak 30Mb a kolega ma 60Mb dlatego kombinuje.
Są takie kwiatki ze słabymi prockami że wifi słabe albo wan wolny.
Pomocne jest wtedy bridge ale tutaj to nam sprawy nie rozwiąże bo trzeba będzie inny router dokupić.

Re: Czy takie połączenie zadziała? Switch + Router

: 06 cze 2012, 18:00
autor: Vieslav
Oj, nie doczytałem :P. A nie lepiej po prostu ruter zmienić i na drugim ustawić jaki mac ma klonować?

Re: Czy takie połączenie zadziała? Switch + Router

: 09 cze 2012, 16:17
autor: best-boy
Vieslav pisze:Oj, nie doczytałem :P. A nie lepiej po prostu ruter zmienić i na drugim ustawić jaki mac ma klonować?


Jeszcze lepiej kupić PicoITX, zrobić htpc z routerem i to wszystko pod telewizorem :mrgreen:

Tylko zaraz zaraz.... gdzie dają pico za darmo ? :?

http://itx-sklep.pl/plyty_glowne/via_pi ... _lvds.html

Jest MiniPCI-e na 2-ga sieciowke i 5 USB na Wi-Fi czy co kto chce :P

Re: Czy takie połączenie zadziała? Switch + Router

: 09 cze 2012, 18:05
autor: damianek213
Słuchaj kolego , czy przypadkiem nie posiadasz Vectry ?
Z tego co mi wiadomo to właśnie tam jest tak że dopiero od którejś godziny masz pełna prędkość internetu to w/w 64 Mb/s
Jeśli chcesz to skutecznie porozwalać przewodowo i bezprzewodowo to kup sobie takiego TP Linka TL-WR841ND np. na www.morele.net i będzie Tobie wsio śmigało cacy, sklonujesz MAC komputera do , którego bezpośrednio podłączasz kompa i tyle :)
Zwykła sieciówka Fast Ethernet wyciąga bez problemu ~98 Mb/s