netgear + edimax

Tablica o udostępnianiu połączenia internetowego

Topic author
halford23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 20 cze 2011, 18:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

netgear + edimax

Nieprzeczytany post autor: halford23 » 31 maja 2012, 20:55

Witam,
Chciałem podłączyć do netgear dg834g router edimax BR-6226N tak aby edimax tylko przekazywał sygnał internetowy. Obecnie mam dwie sieci w domu które tworzą te dwa routery a chce mieć jedną tak aby wszystkie urządzenie się widziały nie zależnie do którego urządzenia są podpięte. Czy jest to do zrobienia?
Wygląda to tak:
Obrazek

Awatar użytkownika

Scenic
Administrator
Administrator
Posty: 1338
Rejestracja: 29 sty 2011, 9:59
Numer GG: 0

Re: netgear + edimax

Nieprzeczytany post autor: Scenic » 31 maja 2012, 21:19

Pewnie,że tak.
Nie rozumiem.Jak masz obecnie dwie sieci ?
Chcesz zrobić to co pokazałes na mapie?
Jeżeli tak to lanem (prostym) łączysz modem z routerem.Wpisujesz w routerze ip z przedziału modemu np.192.168.1.10 i wyłączasz Dhcp.
Żeby wszystkie komputery się widziały w sieci musisz udostępnić sieć w windows na każdym kompie z osobna.A to już zależy od windows/a.Na 7 jest prościej.
2+2=4

Obrazek


Topic author
halford23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 20 cze 2011, 18:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: netgear + edimax

Nieprzeczytany post autor: halford23 » 31 maja 2012, 22:00

chodzi o to że jak jestem podłączony laptopem do edimax-a to nie mogę wejść do folderów udostępnionych na PC podłączonego do netgeara i na odwrót. Latanie z dyskiem usb już mnie męczy.

Awatar użytkownika

Scenic
Administrator
Administrator
Posty: 1338
Rejestracja: 29 sty 2011, 9:59
Numer GG: 0

Re: netgear + edimax

Nieprzeczytany post autor: Scenic » 31 maja 2012, 22:08

Jakie masz połączenie modemu z routerem?przez wifi czy lan?
Najprostszym sposobem wysyłania plików w jednej sieci jest użycie komunikatora np. GG ;-)
Połącz się tak jak na rysunku.
Ustaw wszystko i będzie ok.
Jak nie wyjdzie Ci bawienie się w udostępniania to wykorzystaj trik z gg. W jednej sieci pliki <pójdą> max. na co powoli karta sieciowa i nie będzie zapychac neo.
2+2=4

Obrazek


Topic author
halford23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 20 cze 2011, 18:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: netgear + edimax

Nieprzeczytany post autor: halford23 » 01 cze 2012, 6:48

właśnie wszystko mam tak podłączone. nie korzystam z gg tylko. tylko urządzenia się nie widzą.

Awatar użytkownika

Scenic
Administrator
Administrator
Posty: 1338
Rejestracja: 29 sty 2011, 9:59
Numer GG: 0

Re: netgear + edimax

Nieprzeczytany post autor: Scenic » 01 cze 2012, 8:54

To znaczy,że masz skopane ustawieńia udostępniania w sieci.
Ściągnij na szybko gg (to nic nie kosztuje)
i sprawdz.
Podaj jakie masz wersję windows.
W 7 na jednym z komputerow ustawiasz opcję sieci-sieć domowa później przy udostępnianiu będzie generowane specialne hasło które podajesz w innym komputerze aby się widziały w jednej sieci.
www.komputerswiat.pl/poradniki/programy ... ows-7.aspx
2+2=4

Obrazek


Topic author
halford23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 20 cze 2011, 18:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: netgear + edimax

Nieprzeczytany post autor: halford23 » 01 cze 2012, 14:20

Na PC ma win XP a na laptopie Mam win 7.


bdkacz
Wiarus
Wiarus
Posty: 3191
Rejestracja: 23 sty 2005, 0:23
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: strefa 44

Re: netgear + edimax

Nieprzeczytany post autor: bdkacz » 01 cze 2012, 14:31

Sprawdzałeś czy możesz do udostępnionych zasobów dostać się przez wpisanie w start -uruchom (ew w górnym pasku w eksploratorze windowsa) "\\IP" (be " ") gdzie IP to adres komputera z którego chcesz coś pobrać np "\\192.168.1.10" ( bez " ") ?
Netia LLU + Netgear DGND3700v2:
ObrazekObrazekParametry linii


michalsobo
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 18 paź 2010, 23:41
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: 34

Re: netgear + edimax

Nieprzeczytany post autor: michalsobo » 01 cze 2012, 16:41

To chyba sprawa podwójnego NATa, najłatwiej wyłączyć sieć wan ( wyłącz lub użyj portu wan jako lan) lub wpiąć się kabelkiem w wolny port lan i wyłączyć dhcp. Pamiętaj by ip edimaxa było w puli netgeara.
ObrazekObrazek


Topic author
halford23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 20 cze 2011, 18:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: netgear + edimax

Nieprzeczytany post autor: halford23 » 01 cze 2012, 17:42

Dzięki wszystkim :) ale najbanalniejsze rozwiązanie okazało się najlepsze wpisałem w pasek ścieżkę do kompa i wszystko gra:) nawet drukarka mi się pojawiła udostępniona:)

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość