Standardy 802.11b/g

Tablica o udostępnianiu połączenia internetowego
Awatar użytkownika

Topic author
Candy20
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 18 sty 2009, 7:09
Łącze: Neostrada
Lokalizacja: Warszawa

Standardy 802.11b/g

Nieprzeczytany post autor: Candy20 » 20 cze 2012, 8:55

Witam,
przerzuciłem się na 20Mb/s, ale mam problem z transferem na wifi.
Mam dwa routery, jeden Livebox i drugi Edimax. Oba mają standardy 802.11b/g.
Wyczytałem że "b" jest do 11Mb/s a "g" do 54Mb/s, więc teoretycznie powinienem mieć prędkość do 20Mb/s.
Niestety łącze wyciąga mi na wifi 11-12Mb/s. A na kablu 15-16Mb/s.
Linia jest w porządku:

Downstream Upstream
SNR Margin : 6.0 6.0 db
Line Attenuation : 10.0 7.0 db
Data Rate : 19455 1096 kbps

I tutaj mam 2 pytania:
1. Da się to jakoś ustawić aby było normalnie do 20Mb/s na wifi? Bo infrastruktura mieszkalna nie pozwala mi na rozciągnięcie kabli bo używam 2 komputerów w innych pomieszczeniach, a router stoi osobno.

2. Czy Orange może zamienić mi ten Livebox na nowy z obsługą standardu 802.11n ?? Bo wiem że na tym 20Mb/s będzie chodziło bez zarzutu.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5014
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Standardy 802.11b/g

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 20 cze 2012, 9:00

Zmień szyfrowanie na inne , może się poprawić ale w cale nie musi.
Najszybciej będzie na WEP ale to dziecko z kalkulatorem się włamie ;)
Livebox 2.0 ma Wi-Fi n i możesz go wydzierżawić.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Michal K
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Posty: 605
Rejestracja: 07 kwie 2010, 17:53
Numer GG: 0

Re: Standardy 802.11b/g

Nieprzeczytany post autor: Michal K » 20 cze 2012, 9:12

Z tym WIFI b i g jest tak samo jak z netem którego posiadasz. masz opcje do 20Mb ale ze wzghledu na odległość i szumy masz max 16Mb
Z WIFI jest podobnie masz do 54Mb ale sygnał przez ściany ma ciężko przejść tłumi się i tez prędkość spada, a jak masz jeszcze 1 kreskę to to taki powinienes miec transfer.
Pomorze WIFI n oraz pamiętam w kompie tez musisz mieć adapter n
Koniec z Neo i ich 10Mb/s teraz jest:

Obrazek

Play LTE 1800MHz bez umowy 45złmc 100GB limitu :)

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5014
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Standardy 802.11b/g

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 20 cze 2012, 9:17

Mkwiatusz3K pisze:Z tym WIFI b i g jest tak samo jak z netem którego posiadasz. masz opcje do 20Mb ale ze wzghledu na odległość i szumy masz max 16Mb
Z WIFI jest podobnie masz do 54Mb ale sygnał przez ściany ma ciężko przejść tłumi się i tez prędkość spada, a jak masz jeszcze 1 kreskę to to taki powinienes miec transfer.
Pomorze WIFI n oraz pamiętam w kompie tez musisz mieć adapter n



Niektóre routery mają 54Mb tylko na papierze choćby się dotykały antenami ;)
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Topic author
Candy20
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 18 sty 2009, 7:09
Łącze: Neostrada
Lokalizacja: Warszawa

Re: Standardy 802.11b/g

Nieprzeczytany post autor: Candy20 » 20 cze 2012, 9:24

best-boy pisze:Zmień szyfrowanie na inne , może się poprawić ale w cale nie musi.
Najszybciej będzie na WEP ale to dziecko z kalkulatorem się włamie ;)
Livebox 2.0 ma Wi-Fi n i możesz go wydzierżawić.

Próbowałem zmieniać szyfrowanie na WPA i WPA2 ale to nie jest to.
A na WEP się nie znam, nie wiem jak to ustawić.

Mkwiatusz3K pisze:Z tym WIFI b i g jest tak samo jak z netem którego posiadasz. masz opcje do 20Mb ale ze wzghledu na odległość i szumy masz max 16Mb
Z WIFI jest podobnie masz do 54Mb ale sygnał przez ściany ma ciężko przejść tłumi się i tez prędkość spada, a jak masz jeszcze 1 kreskę to to taki powinienes miec transfer.
Pomorze WIFI n oraz pamiętam w kompie tez musisz mieć adapter n

Mam wszystkie kreski. A używam karty sieciowej pod USB TP-Link TL-WN822N ze standartem 802.11n.
Ale puki nie wykombinuje routera właśnie z tym standardem to będę miał redukcję prędkości...

Czy Orange może mi zamienić Liveboxa 1.0 za 2.0 bez żadnych umów ?
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5014
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Standardy 802.11b/g

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 20 cze 2012, 9:27

Spytaj czy ci zmienią jak nie to trzeba im będzie pomóc, 1.0 już nikomu nie dają , więc jak stary nawali.... w niewyjaśnionych okolicznościach oczywiście ;) zasilacz pomylić każdy może na kacu - taka mała podpowiedź. :lol:

Oddajesz, spisują protokół zdania sprzętu i dostajesz 2.0 bez żadnych umów...
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Topic author
Candy20
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 18 sty 2009, 7:09
Łącze: Neostrada
Lokalizacja: Warszawa

Re: Standardy 802.11b/g

Nieprzeczytany post autor: Candy20 » 20 cze 2012, 9:30

Czyli musi być usterka sprzętowa ?
Nie wystarczy fakt iż przez ich sprzęt usługa nie jest świadczona w 100%?
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5014
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Standardy 802.11b/g

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 20 cze 2012, 9:33

Candy20 pisze:Czyli musi być usterka sprzętowa ?
Nie wystarczy fakt iż przez ich sprzęt usługa nie jest świadczona w 100%?

Jak znam życie będą kręcić nosem i się wymigiwać, dla swojego i ich spokoju po prostu lepiej go zabić ;)
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Scenic
Administrator
Administrator
Posty: 1338
Rejestracja: 29 sty 2011, 9:59
Numer GG: 0

Re: Standardy 802.11b/g

Nieprzeczytany post autor: Scenic » 20 cze 2012, 9:39

Zawsze możesz z niego zrezygnować i kupić sobie sam jakiś modem ;-)
Po co płacić 10zł/mies. ? chyba,że masz taka umowę,że nie płacisz.
2+2=4

Obrazek

Awatar użytkownika

Topic author
Candy20
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 18 sty 2009, 7:09
Łącze: Neostrada
Lokalizacja: Warszawa

Re: Standardy 802.11b/g

Nieprzeczytany post autor: Candy20 » 20 cze 2012, 9:42

best-boy pisze:
Candy20 pisze:Czyli musi być usterka sprzętowa ?
Nie wystarczy fakt iż przez ich sprzęt usługa nie jest świadczona w 100%?

Jak znam życie będą kręcić nosem i się wymigiwać, dla swojego i ich spokoju po prostu lepiej go zabić ;)

No dobrze, dzięki za "porady" :)

A z drugiej beczki, to jak to jest z tym 20Mb/s. Wiem że usługa jest świadczona "do" tej prędkości, czyli możliwe jest że nawet przy 11Mb/s Orange nie jest winne. Ale to już chyba jest za duża różnica i teoretycznie stan faktyczny nie pokrywa się ze świadczoną ofertą i jest to już łamanie prawa (tak mi się wydaje).
Jaki jest przyzwoity zakres odchyleń w świadczonej prędkości ? 1-2 Mb/s ? Bo przecież umowa tego nie reguluje...
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

Topic author
Candy20
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 18 sty 2009, 7:09
Łącze: Neostrada
Lokalizacja: Warszawa

Re: Standardy 802.11b/g

Nieprzeczytany post autor: Candy20 » 20 cze 2012, 9:45

Scenic pisze:Zawsze możesz z niego zrezygnować i kupić sobie sam jakiś modem ;-)
Po co płacić 10zł/mies. ? chyba,że masz taka umowę,że nie płacisz.

Widziałem na rynku routery ze standardem 802.11n całkiem niedrogo. Lecz w specyfikacji sprzętowej nie jest nic napisane o 802.11a/b/g.
Czy 802.11n działa wstecz? czyli może obsługiwać 802.11a/b/g ?
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5014
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Standardy 802.11b/g

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 20 cze 2012, 9:47

Widełki są 12480 - 24544
Czyli od 11Mb realnego transferu jest zgodne z umową :D
Wszystkie routery są zgodne wstecz .
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Scenic
Administrator
Administrator
Posty: 1338
Rejestracja: 29 sty 2011, 9:59
Numer GG: 0

Re: Standardy 802.11b/g

Nieprzeczytany post autor: Scenic » 20 cze 2012, 9:49

Candy20 pisze:
Scenic pisze:Zawsze możesz z niego zrezygnować i kupić sobie sam jakiś modem ;-)
Po co płacić 10zł/mies. ? chyba,że masz taka umowę,że nie płacisz.

Widziałem na rynku routery ze standardem 802.11n całkiem niedrogo. Lecz w specyfikacji sprzętowej nie jest nic napisane o 802.11a/b/g.
Czy 802.11n działa wstecz? czyli może obsługiwać 802.11a/b/g ?

Tak działa wstecz.
2+2=4

Obrazek

Awatar użytkownika

Topic author
Candy20
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 18 sty 2009, 7:09
Łącze: Neostrada
Lokalizacja: Warszawa

Re: Standardy 802.11b/g

Nieprzeczytany post autor: Candy20 » 20 cze 2012, 9:51

No nic, ide zorganizować router z 802.11n.
Dzięki za uwagi i sugestie !
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5014
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Standardy 802.11b/g

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 20 cze 2012, 9:53

802.11 to jest STANDARD, literki to tylko jego wersje, nowszy musi działać ze starszymi inaczej nie można tego nazwać STANDARDEM.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości