Problem skrętka 100m

Tablica o udostępnianiu połączenia internetowego

Topic author
emper0r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 20 cze 2006, 18:57
Numer GG: 0
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Problem skrętka 100m

Nieprzeczytany post autor: emper0r » 20 sie 2012, 23:13

Witam. Mam taki problem skrętka między domkami leci, pewnie ze 110m. Wszystko działało dobrze ale pewnego razu ciężarówka ją zahaczyła - mimo wszystko dalej działała. Później ścinali drzewo po którym szedł kabelek i potargali go trochę, porozrywany byl na zewnątrz ale działał idealnie po sklejeniu izolacją. Teraz nie bardzo chce działać, po obydwu koncach kabla jest switch - u mnie idzie od switcha do sieciowki a na drugim koncu do routera netii, inaczej nie chciało odpalic. U mnie w 3com, ciągle migała non stop zielona lampka i zero pakietów, nic. Później coś złapało ale tylko gg i bardzo gubiło pakiety. Poustawiałem półdupleks 10mb, Faktycznie na switchu zaswiecilo sie pomaranczowe swiatelko ale dla kabla komp-switch a nie tego 110m. Wyjalem kabel i wlozylem w 3comie, mruga mruga, gaśnie. Mruga i po chwili gaśnie. Po chwili zapala się pomaranczowa, nie mruga i łącze działa 100%, pełną gębą żadnych utrat. Wieczorem wracam do domu i nic nie wykrywa. W switchu nadal pomaranczowa lampka. Jendak po wyjeciu kabla znowu miga na zielono i nie wiem jak zmienić żeby jednak uzywalo 10mb a nie 100, gdyż wtedy śmigało nieźle. Ktoś ma jakiś pomysł? Kolega mi kiedys mowil, ze moze byc tak ze kabel dziala fajnie w dzień a wieczorem nie bo idzie po strychu pod ktorym są mieszkania i płynie prąd który moze zaklócać kabel lekko uszkodzony? Tylko, że wcześniej nawet w dzień mi nie łapało. Prawdopodobnie kabel do wymiany ale jak to mozliwe że jednak załapało na 10mb i śmigało w pełni? Może da się jakos przestawić tego switcha zeby "na pomaranczowo" pociągnał to połaczenie?


VanHelsing
Wiarus
Wiarus
Posty: 2038
Rejestracja: 19 lut 2006, 14:56
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Problem skrętka 100m

Nieprzeczytany post autor: VanHelsing » 20 sie 2012, 23:25

Zmierz rezystancję żył i porównaj ze sobą.
Przy okazji sprawdź czy niema zwarć między nimi.
Fajnie jakbyś też znał dokładną długość.
Netia - już więcej s[wulg.]ć się nie da


Topic author
emper0r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 20 cze 2006, 18:57
Numer GG: 0
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Problem skrętka 100m

Nieprzeczytany post autor: emper0r » 21 sie 2012, 13:30

Juz chyba wiem w ktorym miejscu jest problem. Nie myslac zakladajac kabel po partyzancku zaczepilem go za gwoździa zeby wisial na drzewie, ale niepotrzebnie go tym gwoździem troche gniotłem. mozliwe ze w tym zgniecionym miejscu prad po prostu nie ma jak płynąć i sie muli, wszystko sprowadza się do poprawienia tego kabla, ech teraz znaleźć czas i linki nośne..

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości