Duże straty prędkości po wifi

Tablica o udostępnianiu połączenia internetowego

Topic author
manfred12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 17 sty 2013, 16:57
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: Podhale
Kontakt:

Duże straty prędkości po wifi

Nieprzeczytany post autor: manfred12 » 17 sty 2013, 17:14

Witam serdecznie do grudnia tamtego roku miałem neo 10 Mb/s. Nigdy nie miałem problemu ze spadkiem prędkości oraz pomiar zawsze oscylował w granicach od 9 do 10 Mb/s. Pomiar dokonywałem na komputerze który mam doposażony w tplink TLwn723N. Router tplink TDW8901G znajduje się w odległości ok 4 metrów od komputera. Od 1 stycznia tego roku przeszedłem na neo do 20 Mb/s na routerze mam taką prędkość
Obrazek
natomiast na komputerze taką
Obrazek
Mam pytanie dlaczego jest taki duży spadek prędkości może mam coś źle poustawiane w routerze bo powiem szczerze nie za bardzo się znam no sprzęcie. Za pomoc serdecznie dziękuję


hanti
Bywalec
Bywalec
Posty: 581
Rejestracja: 10 cze 2008, 0:15
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: Duże straty prędkości po wifi

Nieprzeczytany post autor: hanti » 17 sty 2013, 17:38

a sprawdz jeszcze na speedtest.net
netia CU netiaspot (bridge) do tl-wdr3600
TP-W8960N vs TP-W8961ND
ObrazekObrazek


Topic author
manfred12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 17 sty 2013, 16:57
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: Podhale
Kontakt:

Re: Duże straty prędkości po wifi

Nieprzeczytany post autor: manfred12 » 17 sty 2013, 19:04

Oto wynik
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Duże straty prędkości po wifi

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 17 sty 2013, 19:15

Ten router nie wyciąga po prostu więcej na Wi-Fi, taki urok tego chipa i nie macie co kombinować.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
manfred12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 17 sty 2013, 16:57
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: Podhale
Kontakt:

Re: Duże straty prędkości po wifi

Nieprzeczytany post autor: manfred12 » 17 sty 2013, 19:43

To na jaki tp link wymienić?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Duże straty prędkości po wifi

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 17 sty 2013, 20:15

Jeśli chcesz nowy router to np. ten TP LINK TD-W8960N.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
manfred12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 17 sty 2013, 16:57
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: Podhale
Kontakt:

Re: Duże straty prędkości po wifi

Nieprzeczytany post autor: manfred12 » 17 sty 2013, 20:27

Chciałbym coś kupić porządnego z dobrym zasięgiem. Zastanawiam się też czy nie wymienić tej karty TLwn723N na taką TL-WN822N a sam router zastąpić czymś takim TL-WR1043ND


VanHelsing
Wiarus
Wiarus
Posty: 2038
Rejestracja: 19 lut 2006, 14:56
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Duże straty prędkości po wifi

Nieprzeczytany post autor: VanHelsing » 17 sty 2013, 20:33

A jak podejdziesz pod sam router jest to samo?
W tym wn723N dość łatwo stłumić sygnał.

TL-WR1043ND niema modemu ADSL.
Netia - już więcej s[wulg.]ć się nie da

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Duże straty prędkości po wifi

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 17 sty 2013, 20:37

Jeśli już chcesz zmienić kartę (a przyda się karta z N) to raczej odradzam karty na USB no chyba że to laptop, w przeciwnym wypadku lepiej kartę wewnętrzną.

wn723N nie pociągnie na Wi-Fi więcej jak 12Mb choćby dotykał się z kartą antenkami, procesor w nim nie daje rady i tyle .
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
manfred12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 17 sty 2013, 16:57
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: Podhale
Kontakt:

Re: Duże straty prędkości po wifi

Nieprzeczytany post autor: manfred12 » 17 sty 2013, 20:40

No nie podchodziłem z komputerem w sumie bo dla mnie to trochę kłopot wszystko wyciągać z szafki. No to już sam nie wiem w co zainwestować


VanHelsing
Wiarus
Wiarus
Posty: 2038
Rejestracja: 19 lut 2006, 14:56
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Duże straty prędkości po wifi

Nieprzeczytany post autor: VanHelsing » 17 sty 2013, 20:44

O ile sam router nie ogranicza jakoś transferu z WAN (tak jak np. ASMAX 1004g), to wymiana karty powinna pomóc.
Jak się da to pożycz jakąś inną, albo laptopa do testów.
Ostatnio zmieniony 17 sty 2013, 20:46 przez VanHelsing, łącznie zmieniany 1 raz.
Netia - już więcej s[wulg.]ć się nie da


Topic author
manfred12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 17 sty 2013, 16:57
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: Podhale
Kontakt:

Re: Duże straty prędkości po wifi

Nieprzeczytany post autor: manfred12 » 17 sty 2013, 20:46

Mam zaprzyjaźniony sklep i raczej test wchodzi w grę. Tak na szybko Karta sieciowa TL-WN851ND coś takiego jestem w stanie sam zamontować ?
Ostatnio zmieniony 17 sty 2013, 20:49 przez manfred12, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Duże straty prędkości po wifi

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 17 sty 2013, 20:48

manfred12 pisze:No nie podchodziłem z komputerem w sumie bo dla mnie to trochę kłopot wszystko wyciągać z szafki. No to już sam nie wiem w co zainwestować


Jedno jest pewne router na pewno musisz wymienić i może być ten TP-LINK TD-W8961ND.

p.s.
Sorry, źle wcześniej popatrzyłem na te routery.

Montaż karty sprowadza się do wsadzenia w gniazdo i przykręcenia jednej śrubki , więc nie ma nic trudnego. Tylko upewnij się że masz na płycie głównej jedno wolne gniazdo PCI.

WYMIANA SAMEJ KARTY NIC NIE DA NA 100%, znam ten router.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


VanHelsing
Wiarus
Wiarus
Posty: 2038
Rejestracja: 19 lut 2006, 14:56
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Duże straty prędkości po wifi

Nieprzeczytany post autor: VanHelsing » 17 sty 2013, 20:50

Skoro to masz w PC stacjonarnym, to tą kartę masz wpiętą z tyłu?
Próbowałeś z przodu, albo przez jakiś przedłużacz USB umieścić gdzieś wyżej na widoku?
Netia - już więcej s[wulg.]ć się nie da

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Duże straty prędkości po wifi

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 17 sty 2013, 20:52

VanHelsing pisze:Skoro to masz w PC stacjonarnym, to tą kartę masz wpiętą z tyłu?
Próbowałeś z przodu, albo przez jakiś przedłużacz USB umieścić gdzieś wyżej na widoku?


Zakładam się o 100zł że nawet jak przyklei router do komputera to nie będzie ani bajta szybciej :lol: :D
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość