Bramka Voip Linksys PAP2T i tryb Half Duplex

Tablica o udostępnianiu połączenia internetowego

Topic author
Ricki
Bywalec
Bywalec
Posty: 344
Rejestracja: 23 sie 2005, 10:08
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: Rawicz

Bramka Voip Linksys PAP2T i tryb Half Duplex

Nieprzeczytany post autor: Ricki » 23 mar 2013, 21:00

Od niedawna stałem się posiadaczem bramki Voip Linksys PAP2T z której jestem bardzo zadowolony. Praktycznie raz skonfigurowana działa wybornie cały czas. Od jakiegoś czasu zauważyłem, że wymiana plików między dwoma komputerami w sieci LAN odbywa się bardzo wolno jakieś 1 Mbps, podczas gdy internet na obydwu działa z normalną prędkością do 10 Mbit. Niedawno wyczytałem, ze Linksys działa w trybie half duplex 10 Mbit i to zapewne spowalnia sieć, chociaż do końca nie jestem tego pewny z uwagi na to, że wymiana plików z telefonu po wi fi działa normalnie jak zawsze w okolicach 6-8 MB/s czyli prawie maks dla Lan 100 Mbit. Mam w związku z tym pytanie jak ewentualnie oddzielić bramkę od reszt sieci? Czy jedynym rozwiązaniem jest zakup kolejnego rutera i podpięcie się nim do wi fi? Może jest jakiś inny sposób?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Bramka Voip Linksys PAP2T i tryb Half Duplex

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 23 mar 2013, 21:02

Kupienie switcha, może mieć każdy port w innym trybie i mu to nie przeszkadza.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
Ricki
Bywalec
Bywalec
Posty: 344
Rejestracja: 23 sie 2005, 10:08
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: Rawicz

Re: Bramka Voip Linksys PAP2T i tryb Half Duplex

Nieprzeczytany post autor: Ricki » 23 mar 2013, 21:18

Ok, powiedzmy że podłącze switch pod jeden z portów LAN rutera, który działa jako switch i rozdzielę port tym kolejnym nowym switchem na bramke voip i komputer stacjonarny to, czy jedno urządzenie (to wolniejsze) nie wpłynie na działanie tego szybszego? Obecnie mam tak, ze gdy wypnę bramkę ze switcha to wymiana plików w sieci lokalnej osiąga ok 9-10 MB/s, gdy ją podepnę pod jeden port to transfer zwalnia do góra 1 MB/s a nawet mniej.

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość