pytanie o rozdzielenie

Tablica o udostępnianiu połączenia internetowego
ichabod
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 10 mar 2013, 18:19
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

pytanie o rozdzielenie

Nieprzeczytany postautor: ichabod » 10 sty 2014, 11:04

Korzystam obecnie z routera, natomiast chciałem zapytać się, czy możliwe jest po przez rozdzielacz sygnału na jednym gniazdku tel. używanie jednocześnie routera wi fi oraz modemu przewodowego?

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.


Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4943
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: pytanie o rozdzielenie

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 10 sty 2014, 11:48

ichabod pisze:Korzystam obecnie z routera, natomiast chciałem zapytać się, czy możliwe jest po przez rozdzielacz sygnału na jednym gniazdku tel. używanie jednocześnie routera wi fi oraz modemu przewodowego?


Jedna linia - jeden modem, nie ma żadnych odstępstw od tej reguły .
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Lucek92
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 134
Rejestracja: 24 gru 2011, 10:38
Łącze: Neostrada
Numer GG: 5805081

Re: pytanie o rozdzielenie

Nieprzeczytany postautor: Lucek92 » 10 sty 2014, 19:23

A co chcesz osiągnąć? Na pewno da się to wykonać na inny sposób.

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4943
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: pytanie o rozdzielenie

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 10 sty 2014, 19:57

Coś mi tu śmierdzi problemem z portami, w moim tłumaczeniu modem kablowy = mydelniczka na USB = tryb bridge (czyli hulaj dusza piekła nie ma) ;)
Można przekierować porty jak człowiek, zrobić strefę DMZ, odpalić upnp jak robią blondynki i inne małpy ;) (upnp w przypadku większości małp się sprawdza jednak to takie.... rozwiązanie iście z ZOO ) w domu się sprawdzi, jak chcesz "coś gdzieś z kimś..." to nie radzę się w takie ZOO bawić :P
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.


Mucha_k
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 29 gru 2014, 19:17
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: pytanie o rozdzielenie

Nieprzeczytany postautor: Mucha_k » 05 sty 2015, 14:49

ja mam z kolei pytanie takie: mamy w mieszkaniu (deweloperka) gniazdo do internetu w jednym pokoju, w salonie. chcielibyśmy mieć przewodowy internet w każdym pokoju. czy jest możliwość rozprowadzenia kabli po mieszkaniu? jak to powinno wyglądać?

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4943
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: pytanie o rozdzielenie

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 05 sty 2015, 17:31

Mucha_k pisze:ja mam z kolei pytanie takie: mamy w mieszkaniu (deweloperka) gniazdo do internetu w jednym pokoju, w salonie. chcielibyśmy mieć przewodowy internet w każdym pokoju. czy jest możliwość rozprowadzenia kabli po mieszkaniu? jak to powinno wyglądać?


To zależy w jakiej formie jest dostarczony ten internet, kabel telefoniczny, ethernet, koncentryczny (tv kablowa) ?
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

shea123
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 11 sty 2015, 19:35
Łącze: UPC Fiber Power
Numer GG: 22647428

Re: pytanie o rozdzielenie

Nieprzeczytany postautor: shea123 » 12 sty 2015, 10:36

Wydaje mi się, że możesz rozprowadzić kablem internet na całe mieszanie. Pytanie tylko, jak to rozdzielić na tyle pokoi...

TytusXP
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 193
Rejestracja: 11 lis 2013, 11:38
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska / Gmina Mędrzechów
Kontaktowanie:

Re: pytanie o rozdzielenie

Nieprzeczytany postautor: TytusXP » 12 sty 2015, 11:31

Od głównego routera ciągniesz kabel do np. jednego pokoju, w tym pokoju swich, od swicha do urządzeń w pokoju oraz od tego samego swicha kabel do kolejnego w następnym pokoju itd. Zależy ile pokoi w mieszkaniu. Daj rysunek z rozkładem pomieszczeń i gdzie są urządzenia, które chcesz podłączyć, to narysuję jak ja to widzę i będziemy mogli dyskutować. Podaj też jakie szybkie masz łącze od Operatora oraz jaki model routera. Podaj też co chcesz puszczać do urządzeń w domu, czy używasz DLNA, serwera plików, kamer sieciowych - trzeba będzie zweryfikować, czy router wszystko uciągnie po LAN-ie na swichach, czy trzeba inaczej podłączyć.

wafel9
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 07 lut 2015, 20:11
Numer GG: 0

Re: pytanie o rozdzielenie

Nieprzeczytany postautor: wafel9 » 08 lut 2015, 11:27

Dzięki za podpowiedź jak to zrobić. Dzięki TytusXP udało mi się popodłączać kabel w całym mieszkaniu :)

franek90
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 14 mar 2015, 10:19
Numer GG: 0

Re: pytanie o rozdzielenie

Nieprzeczytany postautor: franek90 » 14 mar 2015, 13:26

Dzięki za podpowiedzi. Ja wlasnie dzisiaj bede sie za to zabierac u siebie :)

ptnss
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 17 mar 2015, 21:21
Numer GG: 0

Re: pytanie o rozdzielenie

Nieprzeczytany postautor: ptnss » 17 mar 2015, 21:41

Mi coś nie zadziałało.. zrobiłem wszystko według sugestii i lipa..

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.



Wróć do „Udostępnianie połączenia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości