ADSL2+ na G.dmt

Nasze modemy/routery.
Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4918
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: ADSL2+ na G.dmt

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 21 lip 2017, 13:50

Prawda jest taka że na miedzi najlepiej działa Orange, żadne netie, multimo czy inne cuda.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.


DNL666
Bywalec
Bywalec
Posty: 447
Rejestracja: 06 mar 2007, 11:41
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: C:\Olsztyn\LW

Re: ADSL2+ na G.dmt

Nieprzeczytany postautor: DNL666 » 26 lip 2017, 13:20

Dziwna spraw, gościu z innej części Polski, także netia po kablach orange, z takimi parametrami:
Modulation : ADSL2+
Annex Mode : Annex A/L
Line State : up
Lan Tx : 34344221
Lan Rx : 23836608
ADSL Tx : 23122688
ADSL Rx : 33613906
CRC Down : 0
CRC Up : 1286
FEC Down : 0
FEC Up : 10417
HEC Down : 28178
HEC Up : 0
SNR Up : 10.2
SNR Down : 9.6
Line Attenuation Up : 16.6
Line Attenuation Down : 25.1
Data Rate Up : 894
Data Rate Down : 14152


Ma ping do wp 14 ms... Jego tracert do wp.pl jest identyczny jak mój, jednakże ja mam ponad 30 ms do Warszawa-bras3.inetia.pl, a on 3 x mniej :/ Więc faktycznie wina tutaj nie jest po stronie przeplotu...

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4918
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: ADSL2+ na G.dmt

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 26 lip 2017, 18:07

Jak zwykle zlikwidowali jakąś nitkę i puścili ruch okrężną drogą, może coś dzierżawili albo coś.... u nich takie jaja to norma.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

DNL666
Bywalec
Bywalec
Posty: 447
Rejestracja: 06 mar 2007, 11:41
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: C:\Olsztyn\LW

Re: ADSL2+ na G.dmt

Nieprzeczytany postautor: DNL666 » 28 lip 2017, 13:31

Hmm, do tego brasa co jestem podłączony mam około 280 Km, pewnie dlatego taki ping. Myślisz żeby powalczyć o przełączenie na jakiś bliżej położony bras? Na bank jest bliżej już chociażby bras gdański, do którego mam 150 Km, cholera ich wie gdzie mogą jeszcze mieć jakiś bliższy. Ci, co mają koło mnie orange, lecą najpierw przez brasy w Olsztynie (odległość 40 KM), ale netia pewnie tam nic nie ma :/

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.


Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4918
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: ADSL2+ na G.dmt

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 28 lip 2017, 20:19

Netia na pewno nie będzie się bawić w żadne przełączanie klienta indywidualnego.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

DNL666
Bywalec
Bywalec
Posty: 447
Rejestracja: 06 mar 2007, 11:41
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: C:\Olsztyn\LW

Re: ADSL2+ na G.dmt

Nieprzeczytany postautor: DNL666 » 01 sie 2017, 10:12

Faktycznie, nie mogą nic zrobić w sprawie pingu... A powiedz, jak jest z tą infrastrukturą sieci, jeśli wpadam bo brasa neti, to już cały dalszy ruch jest po infrastrukturze neti? Na tym kończy się infrastruktura Orange?

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4918
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: ADSL2+ na G.dmt

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 01 sie 2017, 10:35

Sam sobie odpowiedziałeś.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

DNL666
Bywalec
Bywalec
Posty: 447
Rejestracja: 06 mar 2007, 11:41
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: C:\Olsztyn\LW

Re: ADSL2+ na G.dmt

Nieprzeczytany postautor: DNL666 » 19 wrz 2017, 17:38

Odkopię temat ażeby podzielić się taką ciekawostką. Dzis uruchomili mi 20 Mbit od telestrady (wcześniejsze multimo), o dziwo telestrada działa już w pełni na łączach orange, a nie jak to było w netii - na własnej ifrastrukturze. Pingi ładnie spadły pomimo tego samego portu, parametrów przeplotu itd :) Cena za 20 Mbit 37 zl.

Obrazek

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4918
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: ADSL2+ na G.dmt

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 19 wrz 2017, 21:23

Jak działa to się okaże przy pierwszej awarii ;)
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

DNL666
Bywalec
Bywalec
Posty: 447
Rejestracja: 06 mar 2007, 11:41
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: C:\Olsztyn\LW

Re: ADSL2+ na G.dmt

Nieprzeczytany postautor: DNL666 » 21 wrz 2017, 17:58

Mam nadzieję że nie będzie aż tak strasznie :) A co do zmiany przeplotu to nie podbijanie srn a jego obniżanie daje jakieś efekty :P:
Obrazek

Daje to ping do wp 12 ms czy okolo 5 ms różnicy :P, ale jak wiadomo wywołuje dużą ilość crc :P

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4918
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: ADSL2+ na G.dmt

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 21 wrz 2017, 20:07

Przy dużej ilości CRC dostaniesz przeplot na sztywno i będzie buba, standardowo przeplot jest ustawiany podczas synchronizacji wedle parametrów (zaczynając od najniższego jaki tam sobie ustalili). Więc nie jest tak kolorowo.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

DNL666
Bywalec
Bywalec
Posty: 447
Rejestracja: 06 mar 2007, 11:41
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: C:\Olsztyn\LW

Re: ADSL2+ na G.dmt

Nieprzeczytany postautor: DNL666 » 21 wrz 2017, 21:13

Dlatego właśnie podejrzewam ze jakbym miał teraz 10 Mbit to by może udało się wymusić automat żeby obniżył przeplot na 1/1 (teraz podbijając snr o 10 dB - czyli do 20 dB udaje się zejść z przeplotem do 32/8, ale o dziwo jak podbije jeszcze bardziej, czyli dochodzę z synchronizacja poniżej widełek 10 Mbit to już synchro nie chce złapać router :). Najgłupsze z tego wszystkiego jest to, ze nikt nie chciał mi 10 Mbit założyć, bo warunki techniczne pozwalają na 20 i już :)

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4918
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: ADSL2+ na G.dmt

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 22 wrz 2017, 9:51

Mieli tylko porty ADSL2+ , sprzedawanie na nich 10Mbit jest nie ekonomiczne a że traktują klienta jak debila to później wychodzą takie kwiatki.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.



Wróć do „Sprzęt”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość