DGT VDSL FG4B gubi ustawienia internetu.

Nasze modemy/routery.
Awatar użytkownika

Topic author
kurczak80
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 19 mar 2008, 18:46
Łącze: Neostrada
Numer GG: 1247403
Lokalizacja: Lubawka

DGT VDSL FG4B gubi ustawienia internetu.

Nieprzeczytany post autor: kurczak80 » 30 maja 2013, 11:45

Witam mam taki problem raz na jakiś czas router gubi ustawienia internetu czyli login i hasło.
Czasami po wyłączeniu go z gniazdka na dłużej także.
Wygląda to tak że w miejscu hasła pojawia się standardowe i działa wtedy tylko strona orange.
Po resecie do fabrycznych i wpisaniu mojego hasła wszystko wraca do normy.
Co jest nie tak? Słyszałem że nowych DGT już nie ma i dają Sagemy.
Ile się czeka na reklamację czegoś takiego bo drugiego modemu Vdsl nie mam.
Przechodził ktoś przez taką procedurę reklamacyjną?
Obrazek Obrazek


Immortalq
Art Writer
Art Writer
Posty: 278
Rejestracja: 06 lis 2012, 18:00
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: DGT VDSL FG4B gubi ustawienia internetu.

Nieprzeczytany post autor: Immortalq » 30 maja 2013, 12:36

Tak się dzieje jak DLM sprawdza parametry, zmienia moc itd masz zazwyczaj w tym momencie komunikat "Another entity is configuring your boradband" lub podobny (z głowy nie pamiętam).

Nie ma DGT, jak zgłosisz reklamację to dostaniesz Sagema i żadnej innej opcji nie ma. Więc polecam się wstrzymać.

Awatar użytkownika

Topic author
kurczak80
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 19 mar 2008, 18:46
Łącze: Neostrada
Numer GG: 1247403
Lokalizacja: Lubawka

Re: DGT VDSL FG4B gubi ustawienia internetu.

Nieprzeczytany post autor: kurczak80 » 30 maja 2013, 20:44

Czyli router jest ok dzięki myślałem że coś się sypie.
A komunikat jest na ciemnoróżowym tle.
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika

ovalbee
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 12 wrz 2012, 1:01
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: Tyniec Mały

Re: DGT VDSL FG4B gubi ustawienia internetu.

Nieprzeczytany post autor: ovalbee » 12 paź 2013, 20:34

kurczak80 pisze:Czyli router jest ok dzięki myślałem że coś się sypie.
A komunikat jest na ciemnoróżowym tle.


a czy teraz jest jakaś poprawa?

Miałem identyczny problem z moim DGT.Po roku bezawaryjnej pracy zaczął co kilka dni (2-3) wracać do ustawień fabrycznych.
Technicy sprawdzili linię i wymienili DGT na inny DGT , ale po kilku dniach sytuacja zaczęła sie powtarzać.
W trakcie drugiej wizyty techników znowu sprawdzili linię i zabrali DGT zostawiając mnie z Sagemcomem.
Pracował bezawaryjnie ale synchronizował się dobre 7-8 Mb niżej niż DGT.No i brzydki taki......
Kupiłem na Allegro nowego DGT i ku mojej rozpaczy znowu to samo.....

Dopiero gdy znalazłem na Allegro nowego Liveboxa 3.0 sytuacja wróciła do normy , synchro między 37 a 38 i zero problemów.

Teraz po info o DLM zaczynam mysleć o powrocie do DGT..........
Obrazek


slawekk
Bywalec
Bywalec
Posty: 483
Rejestracja: 06 lip 2004, 21:51
Numer GG: 0
Lokalizacja: Polska

Re: DGT VDSL FG4B gubi ustawienia internetu.

Nieprzeczytany post autor: slawekk » 28 paź 2013, 18:15

Restart poru na centrali - karty. I to wszystko.
Obrazek
TP - obecnie Neostrada 40 Mb/s,
Odległość od centrali: 1 km

Awatar użytkownika

Topic author
kurczak80
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 19 mar 2008, 18:46
Łącze: Neostrada
Numer GG: 1247403
Lokalizacja: Lubawka

Re: DGT VDSL FG4B gubi ustawienia internetu.

Nieprzeczytany post autor: kurczak80 » 25 lis 2013, 11:38

Witam ponownie ostatnio co kilka dni znowu hasło do neta znika.
Działa tylko strona orange, po wpisaniu hasła internet się pojawia.
Ustawień wifi i innych nie resetuje tylko samo hasło do neostrady.
To nie jest chyba reset portu na centrali bo po restarcie routera hasła dalej nie ma.
Myślałem kilka dni temu że jakaś awaria ale jak nie było neta kilka godzin to dopiero znalazłem w ustawieniach brak loginu i hasła.
Czytając ten temat viewtopic.php?f=71&t=21377 znalazłem wpis o zasilaczu czy to może być problem?
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: DGT VDSL FG4B gubi ustawienia internetu.

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 25 lis 2013, 12:12

Jak zasilacz nie będzie stabilnie trzymał napięcia to router różne cuda może odwalać z resetami i zaniżoną synchronizacją włącznie, więc jeśli jest możliwość to najlepiej sprawdzić inny zasilacz o takim samym napięciu i polaryzacji ale z większą wydajnością prądową.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Topic author
kurczak80
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 19 mar 2008, 18:46
Łącze: Neostrada
Numer GG: 1247403
Lokalizacja: Lubawka

Re: DGT VDSL FG4B gubi ustawienia internetu.

Nieprzeczytany post autor: kurczak80 » 25 lis 2013, 13:14

Dzięki chyba zdecyduję się na takie coś http://allegro.pl/zasilacz-led-stabiliz ... 67930.html
Mój oryginalny ma 2,5A 30W jak to nie zasilacz to zostanie do innych zastosowań.
Nie mam akurat zamiennika o mocy 2,5A wszystkie stare routery które miałem mają po 1A.
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: DGT VDSL FG4B gubi ustawienia internetu.

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 25 lis 2013, 14:40

Kiedyś były na allegro fajne zasilacze 4A z groszami 12V, miały bardzo ciekawy napis na naklejce (FSP group), zorientowanym nie muszę mówić co to oznacza :D i w dodatku były w śmiesznej cenie jak ten wyżej - i czasami nie wiem czy to nie ten sam.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


SimooN
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 27 maja 2013, 11:31
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: DGT VDSL FG4B gubi ustawienia internetu.

Nieprzeczytany post autor: SimooN » 25 lis 2013, 16:09

Raczej nie zasilacz, hasło/login są przechowywane w nieulotnej pamięci NVRAM i żadne zakłócenia na zasilaniu nie powinny tej pamięci kasować.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: DGT VDSL FG4B gubi ustawienia internetu.

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 25 lis 2013, 16:14

SimooN pisze:Raczej nie zasilacz, hasło/login są przechowywane w nieulotnej pamięci NVRAM i żadne zakłócenia na zasilaniu nie powinny tej pamięci kasować.


Nie takie cuda się dzieją , jak podczas zapisu np. loga albo czegoś napięcie skoczy to może pamięć trafić.... , jeśli miałby to robić DSLAM to przez SNMP , może można wyłączyć SNMP albo zmienić domyślne hasło .
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


SimooN
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 27 maja 2013, 11:31
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: DGT VDSL FG4B gubi ustawienia internetu.

Nieprzeczytany post autor: SimooN » 25 lis 2013, 16:32

A tam, takie gdybanie. Mruganie żarówek w domu chyba by zauważył? a nic "mniejszego" nie płynie na zasilanie routera.

Ja bym sprawdził wersję firmware, i wyłączył zapisywanie logów. Tylko że wszelkie "wyłączanie" i "zmienianie" (hasła przykładowo) w przypadku DGT może się skończyć koniecznością resetowania routera do ustawień fabrycznych - tak wspaniałe jest ich oprogramowanie. Sagemcom ma to samo, zmiana user/password z domyślnego na jakiekolwiek inne skutkuje ograniczeniem funkcjonalności routera.


Jutro sprawdzę jak DGT reaguje na zaniki napięcia, i który układ scalony służy do zapisywania czego (pamięci NVRAM jest trzy, dwa scalaki "luzem" i jedna w chipsecie).

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: DGT VDSL FG4B gubi ustawienia internetu.

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 25 lis 2013, 16:35

SimooN pisze:A tam, takie gdybanie. Mruganie żarówek w domu chyba by zauważył? a nic "mniejszego" nie płynie na zasilanie routera.

Ja bym sprawdził wersję firmware, i wyłączył zapisywanie logów. Tylko że wszelkie "wyłączanie" i "zmienianie" (hasła przykładowo) w przypadku DGT może się skończyć koniecznością resetowania routera do ustawień fabrycznych - tak wspaniałe jest ich oprogramowanie. Sagemcom ma to samo, zmiana user/password z domyślnego na jakiekolwiek inne skutkuje ograniczeniem funkcjonalności routera.


Sęk w tym że nie chodzi o spadki napięcia 230V tylko o to że DGT dało za słaby zasilacz do kompletu, wcześniej dawali mocniejsze a później słabsze czy jakoś tak, na tym gorszym nawet SNR ludzie mieli mniejszy - więc normalne to to nie jest....
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Topic author
kurczak80
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 19 mar 2008, 18:46
Łącze: Neostrada
Numer GG: 1247403
Lokalizacja: Lubawka

Re: DGT VDSL FG4B gubi ustawienia internetu.

Nieprzeczytany post autor: kurczak80 » 25 lis 2013, 18:12

Znalazłem zasilacz FSP-Fortron na allegro cena podobna.
http://allegro.pl/zasilacz-stabilizowan ... 52796.html
http://allegro.pl/zasilacz-n-box-turbo- ... 38575.html
Te gorsze i lepsze do DGT to jakie były?
Ja mam oryginalny Sunny SYS1452-3012-W2E output 2,5A 30W
SimooN czekam na twój test.
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: DGT VDSL FG4B gubi ustawienia internetu.

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 25 lis 2013, 18:57

Ja bym brał tego FSP :D
O zasilacze musisz zapytać w temacie o neostradzie fiber, może i ja coś pomyliłem ale wiem że była akcja z tymi zasilaczami.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość