Sagemcom F@st 3764 [VDSL3764 ORANGE] modyfikacje

Nasze modemy/routery.

Topic author
SimooN
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 27 maja 2013, 11:31
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Sagemcom F@st 3764 [VDSL3764 ORANGE] modyfikacje

Nieprzeczytany post autor: SimooN » 17 lis 2013, 17:13

Witam
Wielu z nas ma ten router (modem), bo TP "nie posiada" innej alternatywy na łącza VDSL. To znaczy mieli i mają w ofercie kilka innych, ale muszą się tego złomu (3764) jakoś pozbyć i wciskają każdemu, a ich zapasy magazynowe wydają się być "nieskończone" (podobno ten model nie jest już produkowany, a przynajmniej nie w wersji jaką oferuje TP).

Router jak router, przeważnie JAKOŚ działa. Ma kilka wad, i tym chciałbym się zająć.

Na początek rzut okiem na "wnętrzności", czyli to czego wielu z nas nigdy nie widziało i nie chce widzieć :lol:

http://i42.tinypic.com/34qr91w.jpg

No i co my tu mamy? Podobnie jak w przypadku wielu modeli z "podstawowej oferty operatora" również ten model został okrojony z niektórych funkcjonalności. Dwa gniazda USB nie są zamontowane, brakuje modułu BlueTooth, portu serwisowego ... i paru innych rzeczy. Ale bez tego da się żyć, no chyba że ktoś akurat używa.
Już po krótkim oglądaniu widać pewne wady konstrukcji wynikające z uproszeń.

Po pierwsze anteny WiFi.
To że wykonano je jako druk jest rozwiązaniem typowym w budżetowych sprzętach. Ale ich umiejscowienie, rodzaj i wymiary nie są "najlepsze z możliwych" nawet w tej technologii. Nawet pierwszy Livebox miał lepszą "antenę" (choć równie słabo działającą w praktyce).

Po drugie przetwornica (wewnętrzny zasilacz).
Nie dali ekranu, czyli "puszki" ograniczającej szkodliwy wpływ pracy wbudowanego zasilacza impulsowego na pozostałe układy routera i otoczenie. Nie jest jakaś straszna wada, ale w praktyce okazało się że ma wpływ na układy wejściowe (telefoniczne).

Po trzecie i czwarte coś czego nie widać na fotce.
Mianowicie nie widać żadnego radiatora, nie ma go ani na procesorze ani na układzie przetwornika (wejście linii). W zasadzie ta oszczędność była uzasadniona, bo procesor nie przegrzewa się nawet w ciepłe dni (chociaż osiąga około 60 stopni i radiator jednak by się przydał) ... problem w tym, że układ FXC(?O)60IF1 grzeje się "jak cholera" co ma wpływ między innymi na błędy transmisji VDSL. A, jeszcze czwarte - zasilacz. No cóż, okroili konstrukcję i myśleli że wystarczy "słabszy" (2A) - otóż nie wystarczy, minimum to zasilacz 2,5A (ja używam zasilaczy 3,15A bo tych mam dużo i są tanie).

Co możemy zrobić? zacznę od końca.
Zasilacz można zmienić, a nawet trzeba. Podobnie jak w przypadku routerów DGT zasilacz "z kartonika" powoduje zawieszanie routera (faktem jest że sporadyczne) i znacząco pogarsza pracę układu wejściowego (niższy SNR, więcej błędów). Jest do tego naukowe uzasadnienie (większy poziom tętnień zasilania i harmonicznych o wysokich częstotliwościach w napięciu zasilającym, przy stosunkowo słabej filtracji tych częstotliwości na wejściu zasilania routera), ale pozytywny efekt zmiany zasilacza był większy niż oczekiwałem. A podobno znam się na tych sprawach :?
Na układ wejściowy (FXC60IF1) można przykleić radiatorek przy użyciu kleju termoprzewodzącego. Wystarczy mały, taki jak na pamięci kart graficznych. Działa, to znaczy poprawia pracę układu wejściowego.

Ekranowanie przetwornicy można zrobić, ale po wymianie zasilacza i przyklejeniu radiatora do scalaka odpuściłem sobie, bo stwierdziłem że router działa już normalnie. To znaczy synchro i SNR nie były znacząco gorsze niż na kilku innych modemach (w tym dwie wersje DGT) które testowałem na tej samej linii, a nie była to jakaś "świetna" lokalizacja i nawet DGT potrafią tam czasem przyciąć synchro o 1-2 mega (przy VDSL40, najwyższe synchro po próbnym włączeniu 80-ki nie przekracza 50 na routerach DGT, i nie było to połączenie stabilne -> SNR niski, a linia stosunkowo długa).

Na koniec WiFi, i te "umówmy się że są" anteny. Ich charakterystyka promieniowania jest dziwna, nie mam dostępu sprzętu żeby zrobić badania i wykresy, ale zaniki sygnału i spadki poziomu są w tak nieoczekiwanych (jak na tego typu "antenę") miejscach że chyba poproszę kogoś o taki pomiar (kilka firm handlujących sprzętem radiokomunikacyjnym ma potrzebny do takich badań sprzęt). Sama karta WiFi (typowa mini-PCI, jak do laptopa) już jest "słaba", bo jej chipset ogranicza prędkość w trybie N do 65 mbps. Z tym nic nie zrobimy, firmware obsługuje tylko ten jeden chipset i nie ma pola manewru (próbowałem, firmware "nie widzi" innych kart). Możemy natomiast znacząco poprawić zasięg i stabilność sygnału WiFi. Te dwa kabelki na górze widać? No właśnie, "anteny" są podłączone do wyjść karty sieciowej, a te wyjścia są równie typowe jak sama karta. Potrzebne będą dwa "pigtaile" z jednej strony mające złącza U-FL (do karty) a z drugiej przykręcane do obudowy złącza RP-SMA (do dowolnej anteny, prętowe anteny 3 dBi będą aż za dobre - zasięg powinien być w całym domku, a jak postawimy router w "dobrym" miejscu to i sąsiedzi się załapią). Miejsce przykręcenia gniazd RP-SMA -> najlepiej na górnej pokrywie routera (tej "dziurawej"). Oczywiście można użyć dowolnych anten, również takich z własną podstawkę i podwójnych (są takie wynalazki), z tym że bardzo długich prętów (ponad 5dBi) nie polecam bo to nic nie daje (poza rozsyłaniem sygnału do sąsiadów w promieniu kilometra, a jak trafimy na "hobbystę" to żadne zabezpieczenia routera przed włamaniem nie będą wystarczające).

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Sagemcom F@st 3764 [VDSL3764 ORANGE] modyfikacje

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 17 lis 2013, 17:30

Zdjęcie się nie ładuje, wgraj na inny serwer.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
SimooN
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 27 maja 2013, 11:31
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Sagemcom F@st 3764 [VDSL3764 ORANGE] modyfikacje

Nieprzeczytany post autor: SimooN » 17 lis 2013, 21:08

U mnie obrazek działa, na każdym kompie. Kopia:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a02 ... f9196.html


Ricki
Bywalec
Bywalec
Posty: 344
Rejestracja: 23 sie 2005, 10:08
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: Rawicz

Re: Sagemcom F@st 3764 [VDSL3764 ORANGE] modyfikacje

Nieprzeczytany post autor: Ricki » 24 lis 2013, 11:40

Potwierdzam, że obecne zasilacze to sprzęt typu "dobry bo tani". Sam ostatnio walczyłem z dwoma Netgear'ami. Mimo braku zmian na linii od czasu do czasu lawinowo rósł w nich poziom błędów i co dziwne o określonych porach aż ostatnio doszła również utrata synchronizacji (zawsze identyczne wskazania w DMT; LOS - 1, LOF - 9). Co dziwne tandetny Spot od Netii na tej samej linii działał jak gdyby nigdy nic w najlepsze. Zero problemów. Obydwa miały wymienione elektrolity, w tym stary DG 834 v4 musiał mieć przeszczep organów z uwagi na problem z LAN i gubieniem pakietów, a DGN 2000 poszedł na warsztat z rozpędu. Nowszy ma już fabryczny radiator na procesorze, a starszy dostał nową śliczną aluminiową czapeczkę. Po tym zabiegu z obydwoma routerami nie było problemów, jedynie w DGN 2000 szwankowało wifi, lecz z uwagi na to iż tak działa on w trybie bridge nie było z tym problemu. Do czasu, aż lawinowy wzrost błędów CRC nie powodował utraty synchronizacji nic z tym nie robiłem. Do testów wyjąłem płytę z DGN'a, aby poprawić chłodzenie. Ruter działał bez obudowy, lecz i to nic nie dało. Przy marginesie 100% tracił nadal synchro. Podniesienie tej wartości na 120% rozwiązało problem, lecz chyba nie o to chodzi w sprzętach opartych o chip Broadcom, aby działały "wolniej" niż byle Spot. Przez przypadek podczas remontu znalazłem trzy tunery DVB-T Sagem i dołączone do nich zasilacze 12V 1,5A, czyli z zapasem idealne do Netgear'a, który zarówno w wersji transformatorowej jak i impulsowej ma 12V 1A. Jak się okazało to był strzał w dziesiątkę. Problemy ustały, synchronizacja trzyma sie jak skała, margin ustawiony na 50%, co przy tłumieniu 33dB daje ponad 2 Mbit ekstra w porównaniu z tym co było przy 120%. Obecnie synchronizacja w okolicy 15-16 Mbit DL i 1200 UL to nie problem i sprzęt, którego miałem już dosyć działa jak nowy. Co ciekawe wcześniej wahania SNR w czasie doby wynosiły nawet ponad 1 dB, obecnie nie więcej jak 0,5 dB. Myślę, że ten wątek może być cenną wskazówką dla osób mających podobne problemy na swojej linii, a dla użytkowników ADSL na liniach TP dodatkowo wybawieniem od DLM. Być może część osób ma identyczny problem i dlatego DLM ustawia im absurdalnie wysoki Margines?


Topic author
SimooN
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 27 maja 2013, 11:31
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Sagemcom F@st 3764 [VDSL3764 ORANGE] modyfikacje

Nieprzeczytany post autor: SimooN » 24 lis 2013, 12:13

Ricki pisze: Być może część osób ma identyczny problem i dlatego DLM ustawia im absurdalnie wysoki Margines?

Na pewno "problem zasilacza" dotyczy wielu routerów, szczególnie starszych niż dwa lata i z fabrycznie "niedobranym" zasilaczem (za mała moc albo za słaba filtracja napięcia wyjściowego).
W przypadku nowego Sagemcom-a 3764 fabryczny zasilacz i słaba linia były kombinacją powodująca poważne problemy w użytkowaniu. Wieszał się (częściej niż raz w tygodniu, gdzie w zasadzie "raz na rok" to już dużo), zrywał połączenie albo zaniżał synchro - nie dziwne, skoro router do spółki z zasilaczem stanowiły pewnego rodzaju "generator szumu".


nastarinho
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 18 mar 2014, 14:12
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Sagemcom F@st 3764 [VDSL3764 ORANGE] modyfikacje

Nieprzeczytany post autor: nastarinho » 22 mar 2014, 12:13

Witam, odnośnie kwestii zasilacza. Mógłby ktoś podać konkretny typ/model, który pasuje do tego routera?
I jak z tą ceną, bo jak dzwoniłem do elektronicznego to minimum za zasilacz 12v 3A ( nie mieli akurat 2.5A ) chcieli koło 50zł.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Sagemcom F@st 3764 [VDSL3764 ORANGE] modyfikacje

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 22 mar 2014, 13:15

Najlepsze zasilacze są transformatorowe - zapewniają 100% separację od sieci, z przetwornicami jest różnie, linia telefoniczna niby jest separowana transformatorem adsl ale jego izolacja nie jest nigdy idealna, do tego dochodzą warystory na stronie pierwotnej, jeśli do tego dodamy nie idealną izolację zasilania to rezystancją między linią a ziemią (masą) mocno spada (a powinna być liczona w megaomah) , spadek rezystancji między ziemią a linią - SNR do dupy.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości