TP-Link TD-W8960N zasieg

Nasze modemy/routery.
Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4962
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: TP-Link TD-W8960N zasieg

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 29 sty 2014, 23:02

gregorio9999 pisze:Czyli jak uważasz brać tego td-w8960n?


Ja bym się zastanowił nad innym miejscem dla routera .
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
gregorio9999
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 215
Rejestracja: 01 maja 2013, 11:44
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: TP-Link TD-W8960N zasieg

Nieprzeczytany post autor: gregorio9999 » 29 sty 2014, 23:06

Czyli jak coś bo można brać bez problemu ? a na jakim o jest procesorze zbudowany też na broadcom?
Attenuation: 13.5 dB SNR Margin: 21.6 dB Rate (Kbps): Downstream 12448 Upstream 959 Attainable Rate (Kbps): 23992


TytusXP
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 193
Rejestracja: 11 lis 2013, 11:38
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska / Gmina Mędrzechów
Kontakt:

Re: TP-Link TD-W8960N zasieg

Nieprzeczytany post autor: TytusXP » 29 sty 2014, 23:11

Tak, na Broadcom-ie. W razie kłopotów z zasięgiem można spróbować założyć lepsze anteny, np. TP-LINK 2408CL, ale zwiększy to też ryzyko zbierania zakłóceń od innych sieci w okolicy i może w rezultacie nic nie dać. Antenki te są stosunkowo tanie. Czy dobre? Ja nie narzekam, choć różne opinie widziałem. Cudów się jednak nie spodziewaj, bo zasięg zależy tez od anteny w laptopie/smartfonie, a tam są zazwyczaj kiepskie i dobra antena na routerze może nie wystarczyć.


bartek85
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 219
Rejestracja: 28 sty 2010, 12:11
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: TP-Link TD-W8960N zasieg

Nieprzeczytany post autor: bartek85 » 29 sty 2014, 23:16

Może tak jak kolega wyżej napisał lepiej będzie zmienić odbiornik. Zależy do czego ci ten zasięg potrzebny. Do lapka możesz dołożyć jakaś kartę 200mW, bo w standardzie w lapkach są bardzo słabe karty. Gorzej ze smart-badziewiami z tym nic nie zrobisz.
Wymienianie antenek w routerach najczęściej nic nie daje. Bawiłem się raz rożnymi 2 dB, 5 dB, 9 dB. Czasami efekt był odwrotny. A nastawiałeś w ogóle w routerze power wifi na maxa ? Na zasięg pionowy pomaga czasami skręcenia anteny do poziomu ale wiadomo kosztem zasięgu w poziomie. Bardzo dużo daje samo ustawienia routera. Zapuść na lapku inssider i szukaj optymalnego ustawienia routera i anteny.
ObrazekObrazek


Topic author
gregorio9999
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 215
Rejestracja: 01 maja 2013, 11:44
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: TP-Link TD-W8960N zasieg

Nieprzeczytany post autor: gregorio9999 » 29 sty 2014, 23:27

Ja mam pc a wifi tylko do smartfona potrzebuje bo skrętkę mam do pc :) a ktoś z was tutaj ma tp-linka tego co wymieniłem wyżej? Bo chciałbym też poznać opinie
Attenuation: 13.5 dB SNR Margin: 21.6 dB Rate (Kbps): Downstream 12448 Upstream 959 Attainable Rate (Kbps): 23992

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4962
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: TP-Link TD-W8960N zasieg

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 29 sty 2014, 23:38

Sam żeś sobie odpowiedział - smartfony mają do kitu anteny, nic Ci nie pomoże, przerabiałem to. Laptop chodzi przez 3 ściany , smartfon daje dupy za jedną.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


mate1212
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 29 sty 2014, 15:26
Numer GG: 0

Re: TP-Link TD-W8960N zasieg

Nieprzeczytany post autor: mate1212 » 02 lut 2014, 12:08

Kolego testowałem tego TP-Linka :) A jaki masz SNR oraz tłumienie na Liveboxie ?
Mimo tego ze ma broadcom to bardzo cienko się synchronizował,już lepiej wypadł TD-801WG jakoś tak:) Więc chyba lepiej poszukaj innego TP-Linka z wifi N.
Jak masz pytania to pytaj.

Pytanie poza tematem trzeba było zadać na PW a nie wyskakiwać jak filip z konopii, poza tym co ma SNR do działania WiFi


Topic author
gregorio9999
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 215
Rejestracja: 01 maja 2013, 11:44
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: TP-Link TD-W8960N zasieg

Nieprzeczytany post autor: gregorio9999 » 02 lut 2014, 15:42

A ruter z jaką anteną brać bo w jednym sklepie są po 2x5dBi wersja v5 a w drugim po 2x3dBi? wersja v4 proszę podać różnicę czy przy 2x5dbi będzie większy zasięg czy nie ?
Attenuation: 13.5 dB SNR Margin: 21.6 dB Rate (Kbps): Downstream 12448 Upstream 959 Attainable Rate (Kbps): 23992


mate1212
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 29 sty 2014, 15:26
Numer GG: 0

Re: TP-Link TD-W8960N zasieg

Nieprzeczytany post autor: mate1212 » 02 lut 2014, 17:20

Jaka kwota dysponujesz na zakup routera? Musi byc ten model?
Sa nowsze wydajnejsze modele TP-Linka:) a jak stac Cie dolozyc troche to kup jakiegos Asusa,chocby uzywke DSL-N55U zasieg duzo lepszy:)

A pytalem o SNr bo po zakupie mozesz sie zjawic z zapytaniem jak zwiekszyc synchro przez telnet bo ten model mimo ze jest na Broadcom to synchro zaniza i trzeba regulowac przy kazdym restarcie:)

Pozdr


Topic author
gregorio9999
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 215
Rejestracja: 01 maja 2013, 11:44
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: TP-Link TD-W8960N zasieg

Nieprzeczytany post autor: gregorio9999 » 02 lut 2014, 17:32

Kwota max 170 zł a SNR jaki mam 23 :) Ja jakoś mam zaufanie do TP-LINK a o zdanie pytam Besta bo on ma więcej doświadczenia w takich sprawach.Znowu taki bogaty nie jestem aby kupować ruter prawie za 400 zł :)
Attenuation: 13.5 dB SNR Margin: 21.6 dB Rate (Kbps): Downstream 12448 Upstream 959 Attainable Rate (Kbps): 23992

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4962
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: TP-Link TD-W8960N zasieg

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 02 lut 2014, 19:37

Zawsze lepiej 5db jak 3db.

Mate1212, nikt już się nie bawi w zwiększanie (zmniejszanie) SNR , jak nie wiesz dlaczego to jeszcze musisz dużo poczytać to forum :lol:
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


mate1212
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 29 sty 2014, 15:26
Numer GG: 0

Re: TP-Link TD-W8960N zasieg

Nieprzeczytany post autor: mate1212 » 02 lut 2014, 23:06

best-boy pisze:Zawsze lepiej 5db jak 3db.

Mate1212, nikt już się nie bawi w zwiększanie (zmniejszanie) SNR , jak nie wiesz dlaczego to jeszcze musisz dużo poczytać to forum :lol:


Taak, ale u mnie się to sprawdza,SNR normalnie 7-10 i synchro na 16000 zmniejszylem do 3,4 i mialem 21000 oczyywiscie z groszami:)

5db i 3db,więcej nie zawsze znaczy lepiej,miałem WRT54GL do którego zakupiłem kiedyś oryginalne antenki Linksysa HGA7 bardzo mocne coś koło 50zł kosztowały i okazało się ze sygnał był minimalnie słabszy:)

Masz dwie opcję : kupić TP-linka i ustawić go w innym miejscu lub też kupić jakiś tańszy router ADSL nawet z N150 bo tyle w zupełności wystarczy i dokupić do niego AP i ustawić w trybie bridge,repeater jak uważasz lub też podpiąć go skrętka i ustawić w tryb AP.Wtedy na obu ustawić te same parametry sieci oraz w drugim wyłączyć DHCP tak aby pobierało IP z pierwszego routera.
Inne opcji nie masz :)

Dla przykładu : TD-W8951ND i TL-WA730RE od Tp-Link wyjdzie coś 170-180zł:)

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4962
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: TP-Link TD-W8960N zasieg

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 03 lut 2014, 7:04

mate1212 pisze:
best-boy pisze:Zawsze lepiej 5db jak 3db.

Mate1212, nikt już się nie bawi w zwiększanie (zmniejszanie) SNR , jak nie wiesz dlaczego to jeszcze musisz dużo poczytać to forum :lol:


Taak, ale u mnie się to sprawdza,SNR normalnie 7-10 i synchro na 16000 zmniejszylem do 3,4 i mialem 21000 oczyywiscie z groszami:)

5db i 3db,więcej nie zawsze znaczy lepiej,miałem WRT54GL do którego zakupiłem kiedyś oryginalne antenki Linksysa HGA7 bardzo mocne coś koło 50zł kosztowały i okazało się ze sygnał był minimalnie słabszy:)

Masz dwie opcję : kupić TP-linka i ustawić go w innym miejscu lub też kupić jakiś tańszy router ADSL nawet z N150 bo tyle w zupełności wystarczy i dokupić do niego AP i ustawić w trybie bridge,repeater jak uważasz lub też podpiąć go skrętka i ustawić w tryb AP.Wtedy na obu ustawić te same parametry sieci oraz w drugim wyłączyć DHCP tak aby pobierało IP z pierwszego routera.
Inne opcji nie masz :)

Dla przykładu : TD-W8951ND i TL-WA730RE od Tp-Link wyjdzie coś 170-180zł:)


Wszystko, nawet idź do kościoła i na kolanach na pielgrzymkę tylko nie tryb repeater. (no chyba że WDS).

Najlepsze (najgorsze) w tym wszystkim jest to że chodzi o zetafony , bo jak widać laptopy spokojnie sobie radzą , ja bym się jednak zastanowił nad przeniesieniem routera, 10m kabla YTKSY 2x2x0,5 wyjdzie chyba najtaniej (a jak się uprzeć to wolną parą można mu zrobić demo-POE i nie będzie problemu z prądem) :D
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


mate1212
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 29 sty 2014, 15:26
Numer GG: 0

Re: TP-Link TD-W8960N zasieg

Nieprzeczytany post autor: mate1212 » 03 lut 2014, 10:53

Ja rozumiem:) Kiedyś testowałem oba tryby na routerach z Tomato i jakoś oba nie przypadły mi do gustu no ale jak się nie ma wyjścia to trzeba tak zrobić lub tak jak napisałeś najtańsza opcja-kabel :D

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4962
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: TP-Link TD-W8960N zasieg

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 03 lut 2014, 13:34

mate1212 pisze:Ja rozumiem:) Kiedyś testowałem oba tryby na routerach z Tomato i jakoś oba nie przypadły mi do gustu no ale jak się nie ma wyjścia to trzeba tak zrobić lub tak jak napisałeś najtańsza opcja-kabel :D


Można kupić dwa Ovislinki po 50zł sztuka i postawić (Client -> AP) , wtedy nie trzeba WDSa i odpadają wszystkie minusy Repeatera, od razu można w salonie postawić i podłączyć TV/HTPC/Kino.. kabelkiem (bo i tak zaraz pewnie coś wymyśli i znowu będzie źle) :-D

http://allegro.pl/airlive-wl-5460ap-oka ... 70363.html , bywają całkiem sprawne za 50zł , a jakie mają radio... ;) po zmianie anteny spokojnie sporo przekraczają przewidziane w Polsce normy, ale ja tego nie napisałem :-P

Standardowo 200mW po zmianie firmware 400mW (to już można jajka gotować).

Możesz kupić jednego a nóż wystarczy postawić jako drugi AP , w sklepach już nie ma zabawek o mocy 200mW a co dopiero 400mW (są ale nie do domowych zastosowań i nikt o tym nigdzie nie pisze).
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości