Terminal HP jako domowy router

Nasze modemy/routery.

Topic author
giecik
Moderator
Moderator
Posty: 2134
Rejestracja: 05 sie 2004, 9:59
Lokalizacja: Pisz

Terminal HP jako domowy router

Nieprzeczytany post autor: giecik » 24 lut 2014, 20:08

Witam :)

Jako, że przesiadłem się na 20 Mbit i mam sporo urządzeń podłączonych do routera D-Link 2640B chciałbym sprawić sobie jakiś
lepszy router z większą ilością funkcji.
Czytałem o routerach z OpenWRT albo Tomato i już byłem przekonany do kupna ale gdzieś na allegro wyczaiłem tanie terminale HP z poborem prądu rzędu 40W.
Wydało mi się to idealnym rozwiązaniem do domowego routera z podziałem pasma ( QOS ), filtrowaniem dostępnych treści dla poszczególnych komputerów i transsmision.
Pytanie czy to gra warta świeczki ? Czy ktoś z forumowiczów coś takiego uruchamiał ?
Jak rozwiązać kwestię drugiej karty LAN i ew. WiFi ?

Ma ktoś jakieś doświadczenia ?
Posiadane łącze: IT-Gemini 50 Mbit (lokalny)
Posiadany router: Asus RT-AC68U (tomato)
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Terminal HP jako domowy router

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 24 lut 2014, 20:21

Daj link do tego terminala, 40W to sporo jak na "domowy" router.
Jak chcesz się bawić profesjonalnie to bym się zastanowił nad jakimś MikroTikiem a swój obecny router zostawił jako modem w trybie bridge. (tplink + mikrotik i tak będzie brał mniej jak 40W jakiegoś badziewnego HP) sorry nie mam o HP dobrej opinii - niech sobie zostaną przy drukarkach.

RB951-2n 150zł na allegro - brakuje żeby jeszcze kawę robił :lol:
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
giecik
Moderator
Moderator
Posty: 2134
Rejestracja: 05 sie 2004, 9:59
Lokalizacja: Pisz

Re: Terminal HP jako domowy router

Nieprzeczytany post autor: giecik » 24 lut 2014, 20:42

http://allegro.pl/terminal-hp-5710-800m ... 97427.html
Coś takiego
MikroTik to już chyba profesjonalne urządzenie ;) Czy ma to już wbudowane oprogramowanie czy wgrywa się normalnego Linux-a ?
Do transsmision potrzebowałbym jakieś USB albo inną możliwość podłączenia dysku 2,5''

P.S
Do HP też nie jestem przekonany. Miałem laptopa i po 2 latach się wysypał ( płyta główna )
Posiadane łącze: IT-Gemini 50 Mbit (lokalny)
Posiadany router: Asus RT-AC68U (tomato)
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Terminal HP jako domowy router

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 24 lut 2014, 20:53

giecik pisze:http://allegro.pl/terminal-hp-5710-800mhz-256-256-win-xp-embeded-i3965397427.html
Coś takiego
MikroTik to już chyba profesjonalne urządzenie ;) Czy ma to już wbudowane oprogramowanie czy wgrywa się normalnego Linux-a ?
Do transsmision potrzebowałbym jakieś USB albo inną możliwość podłączenia dysku 2,5''

P.S
Do HP też nie jestem przekonany. Miałem laptopa i po 2 latach się wysypał ( płyta główna )


Ten HP to śmiech na sali, zwykłe mATX/ITX ... jeszcze z windowsem.. :oops:

Ma już wgrane z możliwością aktualizacji - taki linux dla zdolnych inaczej ;)
MikroTik uchodził za profesjonalny swojego czasu, teraz to raczej klasa średnia :D
Można USB podłączyć i sambę odpalić żeby windowsy to widziały w otoczeniu sieciowym.
http://sekurak.pl/zbuduj-router-w-domu-mikrotik/
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
giecik
Moderator
Moderator
Posty: 2134
Rejestracja: 05 sie 2004, 9:59
Lokalizacja: Pisz

Re: Terminal HP jako domowy router

Nieprzeczytany post autor: giecik » 24 lut 2014, 21:04

Podoba mi się to urządzonko :) Będzie okazja nauczyć się czegoś nowego.
Poczytam, pomyślę i chyba sobie zafunduję :)
Posiadane łącze: IT-Gemini 50 Mbit (lokalny)
Posiadany router: Asus RT-AC68U (tomato)
Obrazek


gwiazdeczka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 12 sty 2015, 0:27
Numer GG: 0

Re: Terminal HP jako domowy router

Nieprzeczytany post autor: gwiazdeczka » 12 sty 2015, 0:33

Ja posiadam to urządzenie. Polecam jak najbardziej, super router:)


Marunos
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 12 sty 2015, 7:45
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Terminal HP jako domowy router

Nieprzeczytany post autor: Marunos » 12 sty 2015, 8:16

Też posiadam ten model routera i myślę, że śmiało mogę go polecić ;)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość