Modem/Router do neostrady

Nasze modemy/routery.
martinii
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 19 lut 2015, 8:25
Numer GG: 0

Modem/Router do neostrady

Nieprzeczytany postautor: martinii » 19 lut 2015, 8:27

Witam,

Szef poprosil mnie o doradzenie modemu / routera do neostrady gdyz z obecnego (Sagem) nie jest zadowolony. Poniewaz sam od zawsze mam internet z kablowki i neostrada nigdy sie nie interesowalem to prosze Was o pomoc. On ma Neostrade o predkosci 10 mb i moze bedzie w przyszlosci szybsza wiec nie wiem czy to ma byc technologia ADSL czy ADSL2+? Waznym parametrem jest tez zasieg routera WiFi. Dobrze byloby gdyby mial wykrecane anteny, aby je ewentualnie wymienic na mocniejsze. Budrzet to okolo 500-600 zl.

Pozdrawiam

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.


Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4927
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Modem/Router do neostrady

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 19 lut 2015, 8:50

Ile komputerów ma pracować na tej neostradzie ??
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

stefano2015
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 19 lut 2015, 9:33
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Modem/Router do neostrady

Nieprzeczytany postautor: stefano2015 » 19 lut 2015, 9:39

Ja od zawsze używam TP LINK. Dodatkowo można postawić access pointy żeby wzmacniały sygnał.

martinii
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 19 lut 2015, 8:25
Numer GG: 0

Re: Modem/Router do neostrady

Nieprzeczytany postautor: martinii » 19 lut 2015, 10:15

best-boy pisze:Ile komputerów ma pracować na tej neostradzie ??


W porywach 4.

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.


Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4927
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Modem/Router do neostrady

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 19 lut 2015, 11:53

Jeśli to jedno pomieszczenie to byle co da radę po WiFi problem jest jeśli to klika pomieszczeń - to prawie nie możliwe żeby to działało na odpowiednim poziomie.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

martinii
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 19 lut 2015, 8:25
Numer GG: 0

Re: Modem/Router do neostrady

Nieprzeczytany postautor: martinii » 19 lut 2015, 13:07

To dom jednorodzinny, dwupiętrowy. A szef chce miec zasieg i w piwnicy :)

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4927
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Modem/Router do neostrady

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 19 lut 2015, 14:46

W takim wykonaniu to jest niewykonalne .
Jedyną opcją wydaje się PLC i przesłanie sieci przez przewody energetyczne bo nawet postawienie routera w samym środku domu nie zapewni całkowitego komfortu używania WiFi.
Łączny koszt takiej zabawy to będzie coś w okolicy 600zł .
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

martinii
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 19 lut 2015, 8:25
Numer GG: 0

Re: Modem/Router do neostrady

Nieprzeczytany postautor: martinii » 19 lut 2015, 15:01

A jakby odpuscic tą piwnicę? Ten obecny Sagem ogarnia te 2 piętra.

bartek85
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 219
Rejestracja: 28 sty 2010, 12:11
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Modem/Router do neostrady

Nieprzeczytany postautor: bartek85 » 19 lut 2015, 15:02

Bez przesady. Z jednym stropem to sobie poradzi byle jaki router. Tym bardziej że na razie nie potrzebuje jakiegoś dużego transferu. A jeśli gdzie nie będzie dolatywał sygnał można zakupić jakaś mocniejsza kartę WIFi bo np te standardowe w lapkach są o bardzo małej mocy.
A jaki ma teraz router/modem ?
Wymienianie anten w routerze na wiele się na da testowałem na własnej skórze. Czasami efekt był zadziwiająco odwrotny. Bawiłem się antenkami od 2dBi, 5 do 7dBi.
Ale jak kolega wyżej ja również jestem sceptyczny do całego WiFiRifi. Nie wierze w coś czego nie widać i nie można dotknąć.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4927
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Modem/Router do neostrady

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 19 lut 2015, 15:59

Na odludziu może by sobie poradził jeden router przy dużym szumie jedna ściana i transmisja spada na łeb na szyję.
To nie tak strasznie skoro mamy budżet
Router ADSL2+ 150zł
Zestaw PLC 170zł (2 sztuki)
Dodatkowy AP do PLC 100zł

To mamy tylko 420zł , więc dalej można myśleć ;)
Dwoma radiami to już taki dom się obleci i zawsze można dokupywać kolejne PLC .
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

martinii
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 19 lut 2015, 8:25
Numer GG: 0

Re: Modem/Router do neostrady

Nieprzeczytany postautor: martinii » 20 lut 2015, 14:45

Witam,

Panowie, a zaproponujcie jakis sprzęt jakos coś wyjściowego. Czy mam patrzeć na routery ADSL2+ czy ADSL? Czy któryż z tych będzie dobry:
Router Asus DSL-N55U Annex A (LINK)
TP-LINK Archer D5, D7 lub D9 (LINK)
TP-LINK TD-W9980 (LINK)
ASUS RT-AC68U (LINK)

PS. Uzyskałem dodatkowe informacje:
1. Doprowadzony sygnał jest analogowy.
2. Odległość od najbliższej centrali to 1030 m
3. Wykupiona prędkośc 10 mb, a realnie 6,5 mb.

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4927
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Modem/Router do neostrady

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 21 lut 2015, 10:09

Jeśli o router chodzi to bym brał TP-LINK TD-W9980 tylko jest pytanie na ile pokryje dom zasięgiem.
Jako pierwszy zakup może być, później można dalej kombinować jeśli będzie za mało.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

martinii
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 19 lut 2015, 8:25
Numer GG: 0

Re: Modem/Router do neostrady

Nieprzeczytany postautor: martinii » 22 lut 2015, 20:48

A jako modem do Neostrady będzie ok?

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4927
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Modem/Router do neostrady

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 22 lut 2015, 20:52

Ten router jest z modemem.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

martinii
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 19 lut 2015, 8:25
Numer GG: 0

Re: Modem/Router do neostrady

Nieprzeczytany postautor: martinii » 23 lut 2015, 8:37

Wiem, ze ma modem. Ale pytam jak sie sprawuje, czy predkosci sa mniejsze, wieksze czy takie same jak na sprzecie od orange, czy ma wystarczajaca ilosc opcji itd....

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.



Wróć do „Sprzęt”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość