Modem/Router do neostrady

Nasze modemy/routery.

Topic author
martinii
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 19 lut 2015, 8:25
Numer GG: 0

Modem/Router do neostrady

Nieprzeczytany post autor: martinii » 19 lut 2015, 8:27

Witam,

Szef poprosil mnie o doradzenie modemu / routera do neostrady gdyz z obecnego (Sagem) nie jest zadowolony. Poniewaz sam od zawsze mam internet z kablowki i neostrada nigdy sie nie interesowalem to prosze Was o pomoc. On ma Neostrade o predkosci 10 mb i moze bedzie w przyszlosci szybsza wiec nie wiem czy to ma byc technologia ADSL czy ADSL2+? Waznym parametrem jest tez zasieg routera WiFi. Dobrze byloby gdyby mial wykrecane anteny, aby je ewentualnie wymienic na mocniejsze. Budrzet to okolo 500-600 zl.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Modem/Router do neostrady

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 19 lut 2015, 8:50

Ile komputerów ma pracować na tej neostradzie ??
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


stefano2015
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 19 lut 2015, 9:33
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Modem/Router do neostrady

Nieprzeczytany post autor: stefano2015 » 19 lut 2015, 9:39

Ja od zawsze używam TP LINK. Dodatkowo można postawić access pointy żeby wzmacniały sygnał.


Topic author
martinii
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 19 lut 2015, 8:25
Numer GG: 0

Re: Modem/Router do neostrady

Nieprzeczytany post autor: martinii » 19 lut 2015, 10:15

best-boy pisze:Ile komputerów ma pracować na tej neostradzie ??


W porywach 4.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Modem/Router do neostrady

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 19 lut 2015, 11:53

Jeśli to jedno pomieszczenie to byle co da radę po WiFi problem jest jeśli to klika pomieszczeń - to prawie nie możliwe żeby to działało na odpowiednim poziomie.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
martinii
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 19 lut 2015, 8:25
Numer GG: 0

Re: Modem/Router do neostrady

Nieprzeczytany post autor: martinii » 19 lut 2015, 13:07

To dom jednorodzinny, dwupiętrowy. A szef chce miec zasieg i w piwnicy :)

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Modem/Router do neostrady

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 19 lut 2015, 14:46

W takim wykonaniu to jest niewykonalne .
Jedyną opcją wydaje się PLC i przesłanie sieci przez przewody energetyczne bo nawet postawienie routera w samym środku domu nie zapewni całkowitego komfortu używania WiFi.
Łączny koszt takiej zabawy to będzie coś w okolicy 600zł .
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
martinii
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 19 lut 2015, 8:25
Numer GG: 0

Re: Modem/Router do neostrady

Nieprzeczytany post autor: martinii » 19 lut 2015, 15:01

A jakby odpuscic tą piwnicę? Ten obecny Sagem ogarnia te 2 piętra.


bartek85
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 219
Rejestracja: 28 sty 2010, 12:11
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Modem/Router do neostrady

Nieprzeczytany post autor: bartek85 » 19 lut 2015, 15:02

Bez przesady. Z jednym stropem to sobie poradzi byle jaki router. Tym bardziej że na razie nie potrzebuje jakiegoś dużego transferu. A jeśli gdzie nie będzie dolatywał sygnał można zakupić jakaś mocniejsza kartę WIFi bo np te standardowe w lapkach są o bardzo małej mocy.
A jaki ma teraz router/modem ?
Wymienianie anten w routerze na wiele się na da testowałem na własnej skórze. Czasami efekt był zadziwiająco odwrotny. Bawiłem się antenkami od 2dBi, 5 do 7dBi.
Ale jak kolega wyżej ja również jestem sceptyczny do całego WiFiRifi. Nie wierze w coś czego nie widać i nie można dotknąć.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Modem/Router do neostrady

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 19 lut 2015, 15:59

Na odludziu może by sobie poradził jeden router przy dużym szumie jedna ściana i transmisja spada na łeb na szyję.
To nie tak strasznie skoro mamy budżet
Router ADSL2+ 150zł
Zestaw PLC 170zł (2 sztuki)
Dodatkowy AP do PLC 100zł

To mamy tylko 420zł , więc dalej można myśleć ;)
Dwoma radiami to już taki dom się obleci i zawsze można dokupywać kolejne PLC .
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
martinii
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 19 lut 2015, 8:25
Numer GG: 0

Re: Modem/Router do neostrady

Nieprzeczytany post autor: martinii » 20 lut 2015, 14:45

Witam,

Panowie, a zaproponujcie jakis sprzęt jakos coś wyjściowego. Czy mam patrzeć na routery ADSL2+ czy ADSL? Czy któryż z tych będzie dobry:
Router Asus DSL-N55U Annex A (LINK)
TP-LINK Archer D5, D7 lub D9 (LINK)
TP-LINK TD-W9980 (LINK)
ASUS RT-AC68U (LINK)

PS. Uzyskałem dodatkowe informacje:
1. Doprowadzony sygnał jest analogowy.
2. Odległość od najbliższej centrali to 1030 m
3. Wykupiona prędkośc 10 mb, a realnie 6,5 mb.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Modem/Router do neostrady

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 21 lut 2015, 10:09

Jeśli o router chodzi to bym brał TP-LINK TD-W9980 tylko jest pytanie na ile pokryje dom zasięgiem.
Jako pierwszy zakup może być, później można dalej kombinować jeśli będzie za mało.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
martinii
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 19 lut 2015, 8:25
Numer GG: 0

Re: Modem/Router do neostrady

Nieprzeczytany post autor: martinii » 22 lut 2015, 20:48

A jako modem do Neostrady będzie ok?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Modem/Router do neostrady

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 22 lut 2015, 20:52

Ten router jest z modemem.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
martinii
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 19 lut 2015, 8:25
Numer GG: 0

Re: Modem/Router do neostrady

Nieprzeczytany post autor: martinii » 23 lut 2015, 8:37

Wiem, ze ma modem. Ale pytam jak sie sprawuje, czy predkosci sa mniejsze, wieksze czy takie same jak na sprzecie od orange, czy ma wystarczajaca ilosc opcji itd....

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość