Funbox zaniża prędkość??

Nasze modemy/routery.

Topic author
Klotz
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 27 lut 2015, 21:33
Numer GG: 0

Funbox zaniża prędkość??

Nieprzeczytany post autor: Klotz » 27 lut 2015, 21:41

Witam, od około tygodnia mam nowy internet Neostrade VDSL do 80 mb/s , do tego dostałem Orange Funbox'a, po podłączeniu internetu, w opcjach routera pokazuje wyraźnie takie oto liczby:

Prędkość i margines szumu
2.5
Prędkość synchronizacji DSL w górę
8568 Kb/s
2.6
Prędkość synchronizacji DSL w dół
72427 Kb/s
2.7
Margines szumu w dół
8.9 dB

Robiłem do tej pory kilkanaście testów prędkości łącza i każdy kończył się wynikiem max. 44 mb/s, o co chodzi? Funbox ma jakiś ogranicznik? Na linii 72 mb, a w routerze max. 45? O co chodzi?


bartek85
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 219
Rejestracja: 28 sty 2010, 12:11
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Funbox zaniża prędkość??

Nieprzeczytany post autor: bartek85 » 27 lut 2015, 23:18

Zrób testy na spedteście do warszawy. U mnie jest to samo naprawdę ciężko wykorzystać 100% łącza. Nie wiem czym to jest spowodowane ale chyba kiepską infrastrukturą orange.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Funbox zaniża prędkość??

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 28 lut 2015, 10:17

Zawsze dobrze idą testy z http://noc.gts.pl
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


TytusXP
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 193
Rejestracja: 11 lis 2013, 11:38
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska / Gmina Mędrzechów
Kontakt:

Re: Funbox zaniża prędkość??

Nieprzeczytany post autor: TytusXP » 28 lut 2015, 10:33

Robiąc testy łączcie się z routerem kablowo, a nie przez WiFi.


tomek20
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 24 lut 2015, 10:57
Numer GG: 0

Re: Funbox zaniża prędkość??

Nieprzeczytany post autor: tomek20 » 28 lut 2015, 11:51

jest jeszcze jeden sposób. jesli mozesz sprawdz softa na routerze. do nich podobno czesto wychodzą aktualizacje

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Funbox zaniża prędkość??

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 28 lut 2015, 12:26

Te wynalazki same się aktualizują, po prostu proponuje test z dobrego serwera bo 70Mb to już nie wiele miejsc podaje "tak od kopa".
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


patrynio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 06 lut 2011, 17:25
Łącze: Neostrada
Numer GG: 9792533

Re: Funbox zaniża prędkość??

Nieprzeczytany post autor: patrynio » 01 mar 2015, 20:25

Było:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jest:
Obrazek
Obrazek



bartek85
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 219
Rejestracja: 28 sty 2010, 12:11
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Funbox zaniża prędkość??

Nieprzeczytany post autor: bartek85 » 03 mar 2015, 13:09



W tym teście też maxa nie osiągniesz bynajmniej ja tak mam.
ObrazekObrazek


Topic author
Klotz
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 27 lut 2015, 21:33
Numer GG: 0

Re: Funbox zaniża prędkość??

Nieprzeczytany post autor: Klotz » 05 mar 2015, 3:28

Robiłem kilkanaście speedtestów, na różnych stronach i serwerach, zawsze jest max. 45 mb/s, soft w funboxie jest najnowszy, oto screen z parametrów linii:
Obrazek
Obrazek
Obrazek


TytusXP
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 193
Rejestracja: 11 lis 2013, 11:38
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska / Gmina Mędrzechów
Kontakt:

Re: Funbox zaniża prędkość??

Nieprzeczytany post autor: TytusXP » 05 mar 2015, 8:04

Testuj nie przez WIFi, tylko łącząc się kablem z routerem.


Pani1
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 19 mar 2015, 11:41
Numer GG: 0

Re: Funbox zaniża prędkość??

Nieprzeczytany post autor: Pani1 » 22 kwie 2015, 14:16

Niestety ale w neostradzie nawet chyba ona sama zaniża prędkość. U nich w umowach zawsze jest zapis DO 20 do 10 itp. i jak nie osiągniesz tej prędkości to nie możesz nawet reklamować usługi. Przykre ale prawdziwe


TytusXP
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 193
Rejestracja: 11 lis 2013, 11:38
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska / Gmina Mędrzechów
Kontakt:

Re: Funbox zaniża prędkość??

Nieprzeczytany post autor: TytusXP » 23 kwie 2015, 10:19

KAŻDY Operator daje Opcje Do XX Mb/s. U ŻADNEGO nie masz prawa reklamować mniejszą od maksymalnej prędkość. Problem w tym, że inni Operatorzy zazwyczaj starają się, aby Klient był zadowolony, mimo, że nie mają takiego obowiązku wg Umowy. Orange jak czegoś nie ma w Umowie, to olewa, bo po co się starać, jak są monopolistą w 3/4 kraju? Nawet jeśli są na wsiach inni Operatorzy, to zwykle ciągną sygnał od Orange, bo nie mają od kogo, więc na to samo wychodzi. Excel się zgadza i finito.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości