Bardzo proszę o pomoc i wskazówkę (połączenie dwóch routerów)

Nasze modemy/routery.

Topic author
underest
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 11 lip 2015, 2:44
Numer GG: 0

Bardzo proszę o pomoc i wskazówkę (połączenie dwóch routerów)

Nieprzeczytany post autor: underest » 11 lip 2015, 15:05

Witam forumowiczów.

Przechodząc od razu do rzeczy nakreślam problem...

Miałem przez ostatnie lata Neostradę po routerze DGT VDSL2 FG4B, w tym czasie dokonałem na tym routerze wiele różnych zmian w ustawieniach, konfiguracja pod kątem dysków sieciowych, urządzeń zewnętrznych itp. - trochę się przy tym musiałem pobawić ale wszystko działa jak powinno.

Jednak chciałbym pożegnać się z firmą Orange na rzecz internetu LTE od Polsatu (testuje właśnie ich router Hauwei i transfer wychodzi 3-5 razy szybszy za połowę ceny w pakiecie z TV).

Nie chciałbym jednak rozstawać się z DGT + chciałbym, aby dalej był on centrum mojej domowej sieci.

PYTANIE: czy i jak router LTE od Polsatu może robić za "dostawcę" internetu do DGT po wi-fi, który następnie zapewni internet (po istniejących już w ścianach kablach sieciowych) w podłączonych do niego urządzeniach? Chodzi mi o to, abym nie trzeba było łączyć Hauwei i DGT kablem, tylko żeby Hauwei dawał internet po wifi i żeby jednocześnie działała ta sieć oparta o DGT jaką mam obecnie, tylko zamiast z Neostrady DGT miałby internet od Houwei.

Czy to się da w ogóle zrobić?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4995
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Bardzo proszę o pomoc i wskazówkę (połączenie dwóch routerów)

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 11 lip 2015, 16:32

DGT jest routerem przeznaczonym do ADSL/VDSL nie ma funkcji client na WiFi więc takie zastosowanie odpada.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
underest
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 11 lip 2015, 2:44
Numer GG: 0

Re: Bardzo proszę o pomoc i wskazówkę (połączenie dwóch routerów)

Nieprzeczytany post autor: underest » 11 lip 2015, 19:11

A gdyby Hauwei był do DGT podpięty kablem?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4995
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Bardzo proszę o pomoc i wskazówkę (połączenie dwóch routerów)

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 11 lip 2015, 20:33

Można tak podpiąć tylko wtedy DGT będzie pełnił funkcję switcha + ew. serwer mediów/druku.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
underest
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 11 lip 2015, 2:44
Numer GG: 0

Re: Bardzo proszę o pomoc i wskazówkę (połączenie dwóch routerów)

Nieprzeczytany post autor: underest » 11 lip 2015, 20:40

Będzie automatycznie po podłączeniu robił za switch czy wymaga to jakiejś konfiguracji ustawień? Czy jak mam teraz przez DGT nadane np. IP dysku sieciowego na sztywno to ona zostanie takie samo po tym manewrze?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4995
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Bardzo proszę o pomoc i wskazówkę (połączenie dwóch routerów)

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 11 lip 2015, 22:06

W DGT trzeba będzie tylko wyłączyć DHCP żeby adresy przydzielał tylko ten drugi router a pule drugiego ustawić na taką jaką ma DGT bo nie wiem czy w DGT można dowolnie sobie ustawiać.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


olamala
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: 10 lip 2015, 10:12
Numer GG: 0

Re: Bardzo proszę o pomoc i wskazówkę (połączenie dwóch routerów)

Nieprzeczytany post autor: olamala » 13 lip 2015, 9:11

best-boy pisze:W DGT trzeba będzie tylko wyłączyć DHCP żeby adresy przydzielał tylko ten drugi router a pule drugiego ustawić na taką jaką ma DGT bo nie wiem czy w DGT można dowolnie sobie ustawiać.


Z tego co pamiętam można.


Topic author
underest
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 11 lip 2015, 2:44
Numer GG: 0

Re: Bardzo proszę o pomoc i wskazówkę (połączenie dwóch routerów)

Nieprzeczytany post autor: underest » 14 lip 2015, 15:52

Dzięki.

Pytanie pomocnicze:

padło wyżej, że DGT "nie ma funkcji client na WiFi" - czy w takim razie można dokupić coś, co będzie miało taką funkcję i wstawić między dwa routery? Czyli Hauwei (jako "dostawca" neta do sieci) -> klient wi-fi -> DGT -> serwery multimediów i ogólnie cała sieć już skonfigurowana w ustawieniach DGT

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4995
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Bardzo proszę o pomoc i wskazówkę (połączenie dwóch routerów)

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 14 lip 2015, 17:32

Nie ma czegoś takiego, przy odpowiedniej konfiguracji działać to będzie tak jak napisano wyżej.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość