TP-LINK W8960N V4 brak synchronizacji

Nasze modemy/routery.

Topic author
aerial
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 20 maja 2015, 20:13
Numer GG: 0

TP-LINK W8960N V4 brak synchronizacji

Nieprzeczytany post autor: aerial » 23 lip 2015, 19:57

Po "przygodach" opisanych w temacie: viewtopic.php?f=71&t=21658&p=241523#p241523
gdzie wymiana routera z linksysa wag200g na netgear dgn2200 przyniosła spadki transferu, postanowiłem spróbować szczęścia jeszcze raz.
Dodam że od tego czasu zmieniłem opcję na "do 20mbps" i przełączyli mnie na ADSL2+, i działa to na stareńkim (ponad 10 lat) linksysie wag200g, synchro prawie 20mbps, realne tranasfery 16,5mbps.

Kupiłem inny polecany router, TP-LINK W8960N wersja 4 (niebieska obudowa, nowszy).

Problem jest taki, że nie mogę uzyskać synchronizacji. Te same ustawienia co na linksysie, ustawiam przez quick setup.
PPPoA, VC/MUX, VPI 0, VCI 35.
To wszystko po resecie do ustawień fabrycznych, najnowszy firmware ze strony tplinka.
W parametrach połączenia nic nie ma, status jest na czerwono DOWN. Lampka od dsl na modemie nie miga.
Próbowałem zmienić na PPPoE i LLC, ale to samo, z tą różnicą że raz na 30s, lampka dsl mignie, i przez 3s pojawia się w statusie połączenia pomarańczowe "Activating", po czym zamienia się znowu na "Down". Dodam że LLC na linksysie w ogóle się nie łączy, także to raczej nie to.
W xdsl statistics nic nie ma, bo nie ma połączenia.
W ustawieniach advanced settings -> dsl, można wybrać modulacje (domyślnie zaznaczone są wszystkie opcje). Próbowałem np. odznaczyć wszystko oprócz adsl2+, ale nic to nie dało.
Nazwa użytkownika i hasło na 100% poprawne, sprawdziłem dokładnie.

Jakieś pomysły co robię źle?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4999
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: TP-LINK W8960N V4 brak synchronizacji

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 24 lip 2015, 8:01

Nie ma tam czasami ustawień pinów w gnieżdźie ? Outter pair/inner pair ??
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


TytusXP
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 193
Rejestracja: 11 lis 2013, 11:38
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska / Gmina Mędrzechów
Kontakt:

Re: TP-LINK W8960N V4 brak synchronizacji

Nieprzeczytany post autor: TytusXP » 24 lip 2015, 14:35

Są. W zakładce Advanced Setup ---> DSL
Ma być ustawione Inner pair


Topic author
aerial
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 20 maja 2015, 20:13
Numer GG: 0

Re: TP-LINK W8960N V4 brak synchronizacji

Nieprzeczytany post autor: aerial » 24 lip 2015, 20:37

Jest inner pair.
Jak pisałem, ustawienia są fabryczne, domyślnie jest inner pair.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4999
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: TP-LINK W8960N V4 brak synchronizacji

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 24 lip 2015, 20:48

Może zacznijmy od faktów .
Inny router w chwili obecnej może złapać synchronizację ?
Tp-Link jest sklepowy czy allegrowy ?
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
aerial
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 20 maja 2015, 20:13
Numer GG: 0

Re: TP-LINK W8960N V4 brak synchronizacji

Nieprzeczytany post autor: aerial » 25 lip 2015, 9:14

Jest w pierwszym poście. Dzała na wag200g linksys.
Router jest od osoby którą znam, i działał, także nie biorę pod uwagę możliwości że jest uszkodzony.

Głównie chodziło mi o to czy są jakieś ustawienia poza podstawowymi w quick setup, o których muszę wiedzieć. To dość popularny router.
Reset do fabrycznych ustawień, potem wpisanie podstawowych parametrów w quick setup = powinno działać?

Bo szukałem trochę rozwiązania, i trafiłem na kilka tematów na innych forach, gdzie komuś taki router po prostu nie działał, mimo że u innej osoby (na innej centrali), ten sam router synchronizował się bez problemu. I nie znalazł nikt rozwiązania.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4999
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: TP-LINK W8960N V4 brak synchronizacji

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 25 lip 2015, 9:48

Poza wybraniem pary styków i modulacji nic innego nie odpowiada za synchronizację więc nie ma czego szukać, z twoich poprzednich postów wynika że miałeś G.DMT a nie adsl2+ więc może odznacz wszystkie tryby poza GDMT i zobacz co się stanie.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
aerial
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 20 maja 2015, 20:13
Numer GG: 0

Re: TP-LINK W8960N V4 brak synchronizacji

Nieprzeczytany post autor: aerial » 25 lip 2015, 10:02

Teraz jest adsl2+, poprzedni temat dotyczył jeszcze starej umowy. Teraz linksys działa na adsl2+ bo przełączyli mnie po podpisaniu nowej umowy.
Spróbuję jeszcze kilka rzeczy, łącznie z innym kablem.
Nie chcę tego rozłączać za każdym razem, bo synchro obcina, dlatego najpierw szukam co najmniej kilku rzeczy do sprawdzenia.


hanti
Bywalec
Bywalec
Posty: 581
Rejestracja: 10 cze 2008, 0:15
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: TP-LINK W8960N V4 brak synchronizacji

Nieprzeczytany post autor: hanti » 26 lip 2015, 19:53

a nie jest to czasem jakas wersja routera pod annex B ? tak tylko zgaduje bo kiedys bardzo dawno temu kupilem przez pomylke router pod annexB czyli takie "cyfrowe adsl" i tez sie dziwilem dlaczego brak synchro ;p
netia CU netiaspot (bridge) do tl-wdr3600
TP-W8960N vs TP-W8961ND
ObrazekObrazek


Topic author
aerial
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 20 maja 2015, 20:13
Numer GG: 0

Re: TP-LINK W8960N V4 brak synchronizacji

Nieprzeczytany post autor: aerial » 26 lip 2015, 22:19

jak sprawdzić pod jaki annex jest konkretny egzemplarz?
pod annex b jest chyba specjalny model W8960NB
W opcjach nigdzie nic nie ma, annex do wyboru z listy, tak jak w niektórych wyższych modelach.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4999
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: TP-LINK W8960N V4 brak synchronizacji

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 27 lip 2015, 12:56

aerial pisze:jak sprawdzić pod jaki annex jest konkretny egzemplarz?
pod annex b jest chyba specjalny model W8960NB
W opcjach nigdzie nic nie ma, annex do wyboru z listy, tak jak w niektórych wyższych modelach.


Sam sobie odpowiedziałeś.

ps. Spróbuj mu wgrać starszy soft a nóż ?
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


TytusXP
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 193
Rejestracja: 11 lis 2013, 11:38
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska / Gmina Mędrzechów
Kontakt:

Re: TP-LINK W8960N V4 brak synchronizacji

Nieprzeczytany post autor: TytusXP » 27 lip 2015, 15:31

Niektóre Centrale za diabła nie chcą współpracować z chipsetami Broadcom, jakie są w tym routerze.

Ale zapytaj jeszcze na forum:
tplink-forum.pl
w dziale Pogotowie Konfiguracyjne
Tam są spece od TP-Linków i może oni coś poradzą na tą dziwną przypadłość?


Topic author
aerial
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 20 maja 2015, 20:13
Numer GG: 0

Re: TP-LINK W8960N V4 brak synchronizacji

Nieprzeczytany post autor: aerial » 27 lip 2015, 15:40

best-boy pisze:ps. Spróbuj mu wgrać starszy soft a nóż ?


No własnie też miałem z tym problem, upgrade firmware do najnowszego poszedł bez problemu, ale już downgrade nie działa "Image uploading failed. The selected file contains an illegal image."

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4999
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: TP-LINK W8960N V4 brak synchronizacji

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 27 lip 2015, 19:24

aerial pisze:
best-boy pisze:ps. Spróbuj mu wgrać starszy soft a nóż ?


No własnie też miałem z tym problem, upgrade firmware do najnowszego poszedł bez problemu, ale już downgrade nie działa "Image uploading failed. The selected file contains an illegal image."


Może by się dało przez RSa albo JTAG tylko czy to w ogóle coś da...
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


hanti
Bywalec
Bywalec
Posty: 581
Rejestracja: 10 cze 2008, 0:15
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: TP-LINK W8960N V4 brak synchronizacji

Nieprzeczytany post autor: hanti » 27 lip 2015, 19:34

Moze cos nie laczy na wtyczce rj11 ? Sprobuj z innym kablem moze
netia CU netiaspot (bridge) do tl-wdr3600
TP-W8960N vs TP-W8961ND
ObrazekObrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości