Strona 1 z 1

Neostrada i Multiroom NC+ - wieczny problem. Co jest nie tak?

: 18 lis 2015, 21:03
autor: xadox
Witam,

mam neostradę do 80mb, router FunBox do tego NC+ z tunerem głównym i dwoma czarnymi sagemcomami do multiroom standard hd.

- turbobox łączy się z FunBoxem przewodem

- jeden tuner sagemcom multiroom łączy się z routerem/turboboxem poprzez WiFi TP Link WR 702N (odbiera kanały chociaż trzeba go ok. dwa razy dziennie wyciągnąć z prądu gdyż odbiór czasami zanika)

- drugi tuner sagemcom multiroom łączy się z routerem/turboboxem poprzez przewód bezpośrednio wpięty do routera i nie chce się połączyć z głównym tunerem.

Dzwoniłem na infolinię techniczną nc+, przechodziłem konfigurację automatyczną i lipa, po konfiguracji ręcznej wszystko działało OK, a na drugi dzień znów te same problemy.

Dzwoniłem też do Orange gdzie mi powiedzieli, że właściwie nie powinienem nic podłączać do żółtego gniazda ETH2 na funboxie - wydało mi się to dziwne - o co w tym chodzi? Może w tym tkwi problem?

Ktoś mi na forum nc+ napisał, że "Jedną z przyczyn może może być ustawienie w routerze zabezpieczające przed podłączeniem nieznanych urządzeń (z poza listy adresów MAC wpisanej do routera)" - o co mu mogło chodzić?

Powoli wydaje mi się, że to ten nieszczęsny FunBox jest felerny i nie chce prawidłowo współpracować z multiroomem NC+?

Może wymiana routera na TP-LINK TD-W9980by pomogła?

Podpowiedzcie proszę jak rozwiązać problem, za pomoc będę BARDZO wdzięczny.

Re: Neostrada i Multiroom NC+ - wieczny problem. Co jest nie tak?

: 19 lis 2015, 8:36
autor: best-boy
Powiedz w jakim trybie pracuje TP Link WR 702N ?? (AP,Router ??)
Najlepiej było by całkowicie zrezygnować z NAT ale wątpię czy to się uda.
Wymiana routera była by najszybsza zasadniczo ;) bo z tym zabawko-routerem to nie wiem czy nam się to uda ogarnąć wedle tego co wymyśliłem.

Re: Neostrada i Multiroom NC+ - wieczny problem. Co jest nie tak?

: 19 lis 2015, 9:53
autor: xadox
best-boy pisze:Powiedz w jakim trybie pracuje TP Link WR 702N ?? (AP,Router ??)
Najlepiej było by całkowicie zrezygnować z NAT ale wątpię czy to się uda.
Wymiana routera była by najszybsza zasadniczo ;) bo z tym zabawko-routerem to nie wiem czy nam się to uda ogarnąć wedle tego co wymyśliłem.


TP Link WR 702N pracuje jako client i co ciekawe z tym tunerem jest mniejszy problem niż z tym wpiętym bezpośrednio kablem do funboxa.

"zabawko-router" masz na myśli funboxa czy wr 702n?

Re: Neostrada i Multiroom NC+ - wieczny problem. Co jest nie tak?

: 19 lis 2015, 12:19
autor: best-boy
Mam na myśli WR 702n.
Ci z forum na pewno nie mieli racji, to nie zabezpieczenie bo ono jest albo go nie ma - nie psuje się w trakcie ;).
Za to pani na infolinii mogła mieć rację, zmień port w FB i jeśli jest na WiFi włączona izolacja klientów to ja wyłącz (też na FB).
Zobaczymy co dalej.

Re: Neostrada i Multiroom NC+ - wieczny problem. Co jest nie tak?

: 19 lis 2015, 20:20
autor: xadox
best-boy pisze:Mam na myśli WR 702n.
Ci z forum na pewno nie mieli racji, to nie zabezpieczenie bo ono jest albo go nie ma - nie psuje się w trakcie ;).
Za to pani na infolinii mogła mieć rację, zmień port w FB i jeśli jest na WiFi włączona izolacja klientów to ja wyłącz (też na FB).
Zobaczymy co dalej.


Nie sprowadzam na siebie jakiegoś zagrożenia wyłączając izolację klientów? Czy mógłbyś wrzucić jakiegoś screena gdzie jest ta opcja w funboxie bo grzebie w tym i nie widzę :/

Czy ten TP-LINK TD-W9980 to dobry wybór?

Nie potrafię też znaleźć gdzie się wyłącza Fun Spot, jak kupię nowy router to ten funspot uda się jakoś wyłączyć?

Re: Neostrada i Multiroom NC+ - wieczny problem. Co jest nie tak?

: 19 lis 2015, 20:31
autor: best-boy
Jeśli ta funkcja w ogóle jest to będzie w zakładce WiFi, jeśli nie ma to nie ma.
Ty nie masz kupić routera zamiast FB , tylko zwykły router bez modemu np. WR841N

Próbowałeś zmienić port LAN w FB ?? - zacznijmy od tego tak w ogóle.

Re: Neostrada i Multiroom NC+ - wieczny problem. Co jest nie tak?

: 21 lis 2015, 15:57
autor: xadox
Zrobiłem dziś porządek z kablami:

FunBox gniazdo ETH 1 - kabel podłączony do PC
FunBox gniazdo ETH 2 - pozostawiłem puste
FunBox gniazdo ETH 3 - kabel ethernetowy podłączony do tunera głównego
FunBox gniazdo ETH 4 - kabel ethernetowy podłączony do tunera sagemcom multiroom

Poprzez WiFi i TP-Link WR702N łączy się drugi tuner sagemcom multiroom

W tej chwili wszystko działa, ale mam obawy, że znów się wysypie bo już kiedyś było wszystko w porządku, a na drugi dzień znów nie łączył tunera multiroom z głównym poprzez kabel z tym, że nie pamiętam do których gniazd były podpięte poszczególne urządzenia.

Re: Neostrada i Multiroom NC+ - wieczny problem. Co jest nie tak?

: 21 lis 2015, 16:04
autor: best-boy
Daj znać.

Re: Neostrada i Multiroom NC+ - wieczny problem. Co jest nie tak?

: 21 lis 2015, 16:10
autor: xadox
Co w ogóle myślisz o wyniku mojego speedtestu?
Niby mam mieć do 80 Mb/s a widzisz jaki słaby wynik. Da się coś z tym zrobić? Gdzieś podchwyciłem informację, że można prosić o przełączenie do innej centrali czy coś w tym stylu?
Gdzie dzwonić i o co dokładnie prosić? :)

Dodam jeszcze, że speedtest orange wypada o wiele lepiej niż każdy inny speedtest:
Obrazek

Re: Neostrada i Multiroom NC+ - wieczny problem. Co jest nie tak?

: 21 lis 2015, 20:02
autor: best-boy
Pokaż synchronizację linii z FB.
W czasie testu była oglądana telewizja ?

Re: Neostrada i Multiroom NC+ - wieczny problem. Co jest nie tak?

: 21 lis 2015, 20:47
autor: xadox
best-boy pisze:Pokaż synchronizację linii z FB.
W czasie testu była oglądana telewizja ?


Obrazek

Re: Neostrada i Multiroom NC+ - wieczny problem. Co jest nie tak?

: 21 lis 2015, 22:18
autor: marcin_ketrzyn
To jest po prostu maks co możesz mieć na tej linii. Wątpię, że bliżej jest jakaś centrala

Re: Neostrada i Multiroom NC+ - wieczny problem. Co jest nie tak?

: 22 lis 2015, 18:58
autor: bbartek93
Pani na infolinii pewnie miała rację choć trochę to się kłóci z ich opisem. Dopiero funbox 2.0 jest zrobiony tak, że każdy port może być do telewizji i nie ma nawet opcji w routerze do wyboru by zaznaczyć, że posiada się więcej jak jeden dekoder.

Obrazek

A z prędkości to się ciesz, bo ludzie mają gorzej od ciebie, nawet ja:

Obrazek

Ponad miesiąc temu jeszcze miałem synchro na 36Mb/s po restarcie dlm, teraz zostało tylko tyle. jak mi zakłądali Vdsla, to miałem 42Mb/s.


@Down

jak miałem 36Mb/s po restarcie, to miałem SNR 6.0. Ale i tak się cieszę, że mi przeplotu nie zwiększa (na szczęście), bo tragedia jest grać za granicą jak ma się o te 9-10ms więcej, jak przed restartem dlm miałem :)

Re: Neostrada i Multiroom NC+ - wieczny problem. Co jest nie tak?

: 22 lis 2015, 19:03
autor: best-boy
SNR wskazuje na to że to nie DLM tylko szumy wzrosły.

Re: Neostrada i Multiroom NC+ - wieczny problem. Co jest nie tak?

: 11 gru 2017, 14:43
autor: Imani07
xadox pisze:Witam,

mam neostradę do 80mb, router FunBox do tego NC+ z tunerem głównym i dwoma czarnymi sagemcomami do multiroom standard hd.

- turbobox łączy się z FunBoxem przewodem

- jeden tuner sagemcom multiroom łączy się z routerem/turboboxem poprzez WiFi TP Link WR 702N (odbiera kanały chociaż trzeba go ok. dwa razy dziennie wyciągnąć z prądu gdyż odbiór czasami zanika)

- drugi tuner sagemcom multiroom łączy się z routerem/turboboxem poprzez przewód bezpośrednio wpięty do routera i nie chce się połączyć z głównym tunerem.

Dzwoniłem na infolinię techniczną nc+, przechodziłem Rachat de crédit konfigurację automatyczną i lipa, po konfiguracji ręcznej wszystko działało OK, a na drugi dzień znów te same problemy.

Dzwoniłem też do Orange gdzie mi powiedzieli, że właściwie nie powinienem nic podłączać do żółtego gniazda ETH2 na funboxie - wydało mi się to dziwne - o co w tym chodzi? Może w tym tkwi problem?

Ktoś mi na forum nc+ napisał, że "Jedną z przyczyn może może być ustawienie w routerze zabezpieczające przed podłączeniem nieznanych urządzeń (z poza listy adresów MAC wpisanej do routera)" - o co mu mogło chodzić?

Powoli wydaje mi się, że to ten nieszczęsny FunBox jest felerny i nie chce prawidłowo współpracować z multiroomem NC+?

Może wymiana routera na TP-LINK TD-W9980by pomogła?

Podpowiedzcie proszę jak rozwiązać problem, za pomoc będę BARDZO wdzięczny.

dziękuję bardzo :)