ADSL2+ na G.dmt

Nasze modemy/routery.

Topic author
DNL666
Bywalec
Bywalec
Posty: 447
Rejestracja: 06 mar 2007, 11:41
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: C:\Olsztyn\LW

ADSL2+ na G.dmt

Nieprzeczytany post autor: DNL666 » 18 lip 2017, 13:38

Witam.

Ma taki problem. Mam łącze do netii po bsa (kablach orange) 20 Mbit/s. Wszystko sobie ładnie działało cały czas, pingi miałem około 19 ms do bramy. Od czasu do czasu zdarzało się ze DSLAM coś tam przełączył i zdarzał się że cały dzień pingi do bramy skakały mi do 35 ms, ale potem znowu wracało do normy. Ostatnio się zrobiło tak, że cały czas mam te cholerne 35 ms a w grach online 15 ms robi mi sporą różnicę, szczegolnie na serwerach zagranicznych gdzie robi się tych msów już sporo więcej :/ Moje pytanie brzmi czy mogę wymusic jakoś synchro na G.dmt tak żeby prędkośc neta spadła nawet do 8 Mbit ale żeby mi pingi obnizyło jak najniżej? Czy jakieś manipulowanie przy snr (jako modemu używam routera netgear dgn2000 z możliwością regulacji marginu) może coś w tej dziedzinie dać? Widziałem sporo ludzi z odwrotnym problemem gdzie chcieli przejść z g.dmt na adsl2+ bo im prędkość ucinało do 8 Mbit, ale pingi do bramy mieli nawet po 4 ms....

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4981
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: ADSL2+ na G.dmt

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 18 lip 2017, 15:16

Możliwości G.DMT kończą się przed widełkami dla usługi "do 20".
Przynajmniej w Orange nie da się tak zrobić, na opcji "do 20" GDMT nie działa w cale.
Istnieje spora szansa że jak sobie SNR zwiększysz o kilka db to DSLAM zmniejszy przeplot po kilku dniach co powinno dać lepsze pingi o jakieś 4-8ms.
Zresztą zacznijmy od podstaw, jaki masz ping do bramy?
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
DNL666
Bywalec
Bywalec
Posty: 447
Rejestracja: 06 mar 2007, 11:41
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: C:\Olsztyn\LW

Re: ADSL2+ na G.dmt

Nieprzeczytany post autor: DNL666 » 18 lip 2017, 15:53

W chwili obecnej 35 ms. Zwiększyłem snr na 300% i moje dane obecnie wyglądają tak:

/usr/sbin/adslctl: ADSL driver and PHY status
Status: ShowtimeRetrain Reason: 8000
Channel: FAST, Upstream rate = 1073 Kbps, Downstream rate = 14425 Kbps
Link Power State: L0
Mode: ADSL2+
Channel: Fast
Trellis: U:ON /D:ON
Line Status: No Defect
Training Status: Showtime
Down Up
SNR (dB): 18.6 6.5
Attn(dB): 10.0 3.0
Pwr(dBm): 7.0 4.8
Max(Kbps): 25876 1188
Rate (Kbps): 14425 1073
G.dmt framing
K: 225(0) 29
R: 8 16
S: 1 8
D: 64 4
ADSL2 framing
MSGc: 59 79
B: 224 28
M: 1 8
T: 2 1
R: 8 16
S: 0.4979 6.6801
L: 3743 297
D: 64 4
Counters
SF: 16174 15398
SFErr: 0 1
RS: 2102622 156541
RSCorr: 57 8
RSUnCorr: 0 0

HEC: 0 0
OCD: 0 0
LCD: 0 0
Total Cells: 8911338 739466
Data Cells: 207339 49788
Drop Cells: 0
Bit Errors: 0 0

ES: 7 1
SES: 0 0
UAS: 488 629
AS: 262

INP: 0.54 0.86
PER: 16.18 17.74
delay: 7.96 6.68
OR: 32.12 38.32

Bitswap: 0 4

Total time = 15 hours 54 min 4 sec
SF = 3491314
CRC = 8
LOS = 0
LOF = 0
ES = 7
Latest 1 day time = 15 hours 54 min 4 sec
SF = 3491314
CRC = 8
LOS = 0
LOF = 0
ES = 7
Latest 15 minutes time = 9 min 4 sec
SF = 16174
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Previous 15 minutes time = 15 min 0 sec
SF = 33815
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Previous 1 day time = 0 sec
SF = 0
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
15 minutes interval [-30 min to -15 min] time = 15 min 0 sec
SF = 55554
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
15 minutes interval [-45 min to -30 min] time = 15 min 0 sec
SF = 55554
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
15 minutes interval [-60 min to -45 min] time = 15 min 0 sec
SF = 55616
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Showtime Drop Reason: 8000
Last Retrain Reason: 8000


Zostawić tak na kilka dni?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4981
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: ADSL2+ na G.dmt

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 18 lip 2017, 16:07

Zostaw.
Chociaż szanse są jednak małe bo i tak masz niski przeplot 7.96 / 6.68, może DSLAM zjedzie na 4/4 , zawsze to 8ms lepiej.
Puść tracert do wp, bo i tak lekko za wysoki masz ten ping jak na swój przeplot..... ale w netii to wszystko możliwe.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
DNL666
Bywalec
Bywalec
Posty: 447
Rejestracja: 06 mar 2007, 11:41
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: C:\Olsztyn\LW

Re: ADSL2+ na G.dmt

Nieprzeczytany post autor: DNL666 » 18 lip 2017, 16:19

No jestem u nich już jakoś rok (dokładnie to mam dropssa), problem pojawił się jakieś dwa tygodnie temu, do tej pory tak jak pisałem, do bramy miałem pingi 19 - 20 ms, do wp 24 max. Teraz wygląda to tak:
Obrazek

Czy to możliwe że to wina bramy?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4981
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: ADSL2+ na G.dmt

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 18 lip 2017, 16:24

Samego przeplotu jest w sumie 15ms, odejmując przeplot będzie 20ms a w netii taki ping to norma.
Szkoda że nie wiemy jakie były ustawienia portu przed pogorszeniem bo nie ma się do czego odnieść.
Spróbuj w routerze wymusić G.DMT a nóż się połączy ale wątpię, tylko najpierw SNR ustaw na domyślny.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
DNL666
Bywalec
Bywalec
Posty: 447
Rejestracja: 06 mar 2007, 11:41
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: C:\Olsztyn\LW

Re: ADSL2+ na G.dmt

Nieprzeczytany post autor: DNL666 » 18 lip 2017, 16:26

No właśnie przed pogorszeniem sam nie wiem, bo nawet nie sprawdzałem :/

Próbowałem ustawić na 15 minut - nie łapie synchro, zostawię dziś na noc :)

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4981
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: ADSL2+ na G.dmt

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 19 lip 2017, 9:52

DNL666 pisze:No właśnie przed pogorszeniem sam nie wiem, bo nawet nie sprawdzałem :/

Próbowałem ustawić na 15 minut - nie łapie synchro, zostawię dziś na noc :)


Skoro GDMT nie chodzi to nie zacznie, tak jak pisałem, przy opcji "do 20" GDMT jest poza widełkami bo widełki są od 11Mbit.
Zostaw SNR zwiększony, może przeplot trochę spadnie po kilku dniach, nic więcej nie wymyślisz.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
DNL666
Bywalec
Bywalec
Posty: 447
Rejestracja: 06 mar 2007, 11:41
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: C:\Olsztyn\LW

Re: ADSL2+ na G.dmt

Nieprzeczytany post autor: DNL666 » 19 lip 2017, 10:09

Hmm, może jeszcze spróbuje zmienić opcję na 10 Mbit ... Wydaje mi się że ten przeplot mi wskoczył bo pojawiła się większa liczba błędów CRC :/ Co gorsze, nawet jak zmniejszam snr na maxa ile się da, to błędy crc też się pojawiają, nie jest to jakaś znaczna ilość, ale tak 10 na godzinę - oczywiście to też zależy do downloadu, pewnie jakbym pobierał przez godzinę z pełną prędkością to tych crc byłoby więcej. Do centralki mam może z 300 metrów to takie rzeczy raczej chyba nie powinny się dziać.

Zastanawiam się jeszcze jakby to było jakbym zrobił też odwrotnie, snr obniżył na maxa, załącz ostro pobierać tak żeby sypało CRC w cholerę, DSLAM wtedy chyba mi obciął synchro z automatu, potem bym przywrócił snr i ciekawe jak wtedy DSLAM by się zachował z przeplotem :P

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4981
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: ADSL2+ na G.dmt

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 19 lip 2017, 11:18

W orange wygląda to tak.
Jeśli nie ma ingerencji DLM > przeplot jest dynamicznie dobierany podczas synchronizacji > są błędy > DLM zwiększa przeplot na stałe > dalej są błędy > zmniejsza synchro na stałe. Była gdzieś nawet publikacja w power poincie jak działa to ich całe cudo DLM, teoria wygląda fajnie w praktyce zawsze znajdzie się ktoś nie zadowolony. Tak jak w tym przypadku. Netia słynie z pingów do du... zakładając że na FASTa przełączą i tak będzie 20ms a powinno być w okolicy 5-7ms do bramy !! , gdzie ta reszta ?? lata gdzieś na około po szkielecie netii.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
DNL666
Bywalec
Bywalec
Posty: 447
Rejestracja: 06 mar 2007, 11:41
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: C:\Olsztyn\LW

Re: ADSL2+ na G.dmt

Nieprzeczytany post autor: DNL666 » 19 lip 2017, 11:32

No niby tak, ale niecały rok temu przesiadałem się z neo na właśnie netię. Wszystko działa na kablach tp i tak jak właśnie wspomniałem, jak tylko przesiadłem się z neo na netię przez praktycznie cały okres działania już netii pingi były identyczne jak w neo, z plusem dla netii za wyjście za granicę, bo pingi w neo za granicę to jakaś porażka była. W sumie głoszę awarię, niech wpadnie technik i poszuka przyczyn tych błędów CRC :) Może wspólnie z nim coś mądrego wykombinuje :P

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4981
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: ADSL2+ na G.dmt

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 19 lip 2017, 14:50

Jeśli wcześniej błędów nie było to może coś tam się dzieje ale nawet bez przeplotu byś miał 20ms, to kosmiczny ping, normalnie do bramy jest 5-7ms ..... ale to jest Netia, robią tzw. optymalizację szkieletu ;) i pingi lecą do góry.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
DNL666
Bywalec
Bywalec
Posty: 447
Rejestracja: 06 mar 2007, 11:41
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: C:\Olsztyn\LW

Re: ADSL2+ na G.dmt

Nieprzeczytany post autor: DNL666 » 20 lip 2017, 10:32

Nom, wychodzi na to że faktycznie wina netii i opóźnienie na drodze do ich bramy szwankuje :) Plus taki że umowę mam bezterminową to mogę uciekać. Teraz tylko pytanie gdzie? W grę wchodzi tylko adsl po kablach orange, może coś @best-boy doradzisz? Zastanawiam się nad multimo.pl, ale ich strona działa jakby była totalnie przez wszystkich zapomniana....

Edit: Ok, oferta multimo a raczej obecnie telestrady jest w miarę ok, 36 zeta za 10 Mbit, 37 zeta za 20 Mbit :) Tylko niem czy pakować się w 10? Bo czy jak będę miał widełki do 10 Mbit, to praktycznie pewne będzie że będę mógł ewentualnie wymusić synchro g.dmt?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4981
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: ADSL2+ na G.dmt

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 21 lip 2017, 8:00

Prawda jest taka że na miedzi najlepiej działa Orange a jak chcesz dobre pingi to nawet nie myśl o VDSL, bo często jest 35ms... do bramy.
Przy twoich parametrach powinieneś mieć na ADSL2+ do bramy jakieś 15-17ms, bo i ja tak mam ;)
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
DNL666
Bywalec
Bywalec
Posty: 447
Rejestracja: 06 mar 2007, 11:41
Łącze: Net24
Numer GG: 0
Lokalizacja: C:\Olsztyn\LW

Re: ADSL2+ na G.dmt

Nieprzeczytany post autor: DNL666 » 21 lip 2017, 9:09

VDSL nie chce, nie mam nawet możliwości technicznych :) Neostrada mnie denerwowała strasznie wymuszoną zmianą IP raz na 24h, nawet teraz w netii mam jedno ip dopóki się sam nie rozłączę albo prąd nie padnie :P Generalnie jedno ip mam całymi miesiącami :) Faktycznie, pingi w neo były spoko, ale tylko na Polskę, na świat już miałem problemy :/ Po konsultacjach z panią z infolinii wracam jednak do Multimo/telestrady. Byłem jednym z ich pierwszych klientów jak tylko wchodzili na rynek ADSL, przez jakieś 8 lat, ale zachciało się mieć rachunki na jednej fakturze :P Wtedy pamiętam mieli sieć szkieletową od GTS Energis i byłem z niej bardzo zadowolony, szczególnie pingi na świat były bardzo niskie :) Zobaczymy co będzie, jak coś się pochwalę w temacie co wyszło :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości