Modem Vdsl

Nasze modemy/routery.

Topic author
orcad
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 12 maja 2016, 20:13
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Modem Vdsl

Nieprzeczytany post autor: orcad » 12 maja 2016, 20:21

Witam
Jestem nowy witam wszystkich i mam pytanie czy ktoś zna w miarę dobry MODEM (nie router z modemem) do Neostrady na łączu VDSL
nie dawno miałem ADSL miałem router Linksys WAG200 bardzo stabilny i mozna było go ustawic jako czysty modem !
nie miałem wyjścia musiałem wziaść tego badziewia "Orange FunBox"
z góry dziekuje za odpowedz

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4962
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Modem Vdsl

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 13 maja 2016, 8:35

Przez te kilka lat istnienia VDSL w Polsce widziałem jeden taki modem który aktualnie zniknął z rynku i nie ma kompletnie nic.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
orcad
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 12 maja 2016, 20:13
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Modem Vdsl

Nieprzeczytany post autor: orcad » 13 maja 2016, 19:44

Dziękuje za odpowiedz , i zostaje pytanie ? czy jest ses przechodzić na VDSL owszem jest lepsze szybsze łącze ale co z tego jak te badziewne routery orange to tylko zabawki praktycznie zero konfigurowalne dla "kowalskiego" bede ok ale jak juz chcemy "pobawić sie"' to juz sa problemy
myślę ze orange zrobiła podobnie jak było z DSL był dla firm stały adres a ADSL juz miał bardzo małe wysyłanie po to żeby ludzie nie robili sobie swoich serwerów , może się mylę może ktoś ma odmienne zdanie i za rok jak skończy mi sie umowa nie wiem czy nie przejdę na ADSL

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4962
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Modem Vdsl

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 13 maja 2016, 23:38

Asusy mają już spore możliwości konfiguracji, tak i od strony modemu jak i od strony sieciowej.
Jeśli komuś wystarczy półśrodek można funboksa postawić w bridżu a za nim jakiegoś mikrotika czy coś.
Więc tak zwane cokolwiek - jest, no ale do wyboru takiego jaki jest przy ADSL to jeszcze daleko i może nigdy takiego nie być.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
orcad
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 12 maja 2016, 20:13
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Modem Vdsl

Nieprzeczytany post autor: orcad » 14 maja 2016, 18:50

Właśnie o to chodzi żeby można było przestawić router-modem jako "bridge" i wszystko było by super !!! , czy z szanownych forumowiczów wie czy
np. router-modem (ASUS) można przełączyć w tryb "bridge" ? chodzi o VDSL ?


Topic author
orcad
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 12 maja 2016, 20:13
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Modem Vdsl

Nieprzeczytany post autor: orcad » 14 maja 2016, 18:53

best-boy pisze:..... można funboksa postawić w bridżu a za nim jakiegoś mikrotika czy coś.......

według mnie nie ma takiej opcji !!!! jak by była to było by to temacie :)
chyba ze ja czegoś niewem :)

Awatar użytkownika

januszvdsl2
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 203
Rejestracja: 01 gru 2013, 7:33
Łącze: Brak :-)
Numer GG: 0

Re: Modem Vdsl

Nieprzeczytany post autor: januszvdsl2 » 14 maja 2016, 19:07

orcad pisze:
best-boy pisze:..... można funboksa postawić w bridżu a za nim jakiegoś mikrotika czy coś.......

według mnie nie ma takiej opcji !!!! jak by była to było by to temacie :)
chyba ze ja czegoś niewem :)


Nie mylisz się funbox czy livebox niema takiej opcji
Sprzęt : ASUS DSL-AC68U :grin:
intel dual band wireless-ac 7260
Odległość od centrali:205 m
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4962
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Modem Vdsl

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 15 maja 2016, 9:42

januszvdsl2 pisze:
orcad pisze:
best-boy pisze:..... można funboksa postawić w bridżu a za nim jakiegoś mikrotika czy coś.......

według mnie nie ma takiej opcji !!!! jak by była to było by to temacie :)
chyba ze ja czegoś niewem :)


Nie mylisz się funbox czy livebox niema takiej opcji


Kurde faktycznie, więc pozostaje DGT który ma tryb bridge, ew. Asus czy Draytek jak ktoś ma bogatego wujka :lol:
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
orcad
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 12 maja 2016, 20:13
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Modem Vdsl

Nieprzeczytany post autor: orcad » 16 maja 2016, 8:19

A który a Asusów ma tryb bridge ? oczywiście chodzi mi o router w budowanym modemem VDSL ?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4962
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Modem Vdsl

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 16 maja 2016, 10:49

DSL-N66U
DSL-N17U

Generalnie to chyba wszystkie asusy, bo soft mają z jednej stajni, tylko wodotryski różnej maści.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


speedy77
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: 04 cze 2017, 21:31
Numer GG: 0
Kontakt:

Re: Modem Vdsl

Nieprzeczytany post autor: speedy77 » 04 cze 2017, 21:34

A jak to jest z tym Funboxem od Orange?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4962
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Modem Vdsl

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 05 cze 2017, 8:21

speedy77 pisze:A jak to jest z tym Funboxem od Orange?

"Jakoś działa".
Chyba że o coś konkretnego pytasz?
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


boskar
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 21 cze 2015, 20:01
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Modem Vdsl

Nieprzeczytany post autor: boskar » 26 lip 2017, 16:28

Poza DGT w Bridge'a da się jeszcze przestawić Sagemcom 3764, działa. Mam jeszcze Comtrend VI-3223U, też do ustawienia w bridge.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość