Asus dsl-ac56u

Nasze modemy/routery.

Topic author
nabuhodonozo
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 26 wrz 2016, 18:12
Numer GG: 0

Asus dsl-ac56u

Nieprzeczytany post autor: nabuhodonozo » 26 wrz 2016, 18:26

Hey

Poszukuje zamiennika dla livebox 3.0
-neo vdsl 80/8 Mbps
-voip (telefon ma ta mala wtyczke rj-11, obecnie podlaczony do livebox 3.0)
-tv od orange ale przez satelite dekoder uhd88

Patrzac po necie to nie da sie zrobic tak jak chcialem, mianowicie modem i router osobno, poniewaz w polsce nie istnieje cos takiego jak modem vdsl2. A kupno routera za 300 zl aby uzywac jako modem + router za 500 jakos nie wchodzi w gre. Na tym forum znalazlem ze sporo osob poleca dsl-ac68u, lecz troszke za drogi a z opisu wcale wiecej nie ma niz dsl-ac56u. Wiec decyzja padla na porzadny router dsl-ac56u. Wiem ze da sie skonfigurowac na nim IPTV i Voip. Tylko czy da sie jakos podpiac moj obecny telefon ze zlaczem rj-11? I czy polecacie cos innego w tej cenie? Chce miec duza kontrole na siecia domowa, stabilne polaczenie, dobry zasieg wifi (livebox 3.0 nie siega do 2 pokoi polozonych nad nim), 8 urzadzen wifi max 4 dzialajace na raz + 1 na kablu, mozliwosc vpn. Wiem ze na modemo/routerach nie da sie wgrywac custom softu. A asusy maja najbardziej rozbudowany oryginalny soft, dlatego pada na ta firme.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Asus dsl-ac56u

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 26 wrz 2016, 18:52

Żeby działał VoIP musiał by być router z wbudowaną bramką VoIP, dsl-ac56u. jej nie posiada, co gorsza chyba żaden router VDSL jej nie posiada, dsl-ac68u też owej nie posiada, oczywiście są Drayteki za kilka stów które ją posiadają ale to już przerost formy nad treścią, oddzielna bramka VoiP to koszt 100zł. Generalnie raczej zostaje tylko ASUS + zewnętrzna bramka VoIP.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
nabuhodonozo
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 26 wrz 2016, 18:12
Numer GG: 0

Re: Asus dsl-ac56u

Nieprzeczytany post autor: nabuhodonozo » 26 wrz 2016, 19:32

Dziekuje za odpowiedz (:

Z manuala 4.2.4 IPTV http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/wirele ... Manual.pdf wynika ze zakladka IPTV posiada konfiguracje ustawien potrzebnych do dzialania IPTV, VoIP itd.

Natomiast z glownej strony asusa https://www.asus.com/pl/Networking/DSLAC68U/

[...] latencja jest niska w grach online i połączeniach VoIP, a transfer plików nigdy nie jest przerywany.


Na stronie sklepu z ktorego zamawialem sprzet tez jest napisane ze bramke takowa posiada https://www.morele.net/router-asus-dsl-ac56u-789771/

Czyli ze mam ich pozwać o to ze nie ma funkcji, ktora jest podana na stronie producenta i w manualu. Chociaz faktycznie bezposrednio nie ma napisane ze jest. Lecz ze mozna ja konfigurowac...

-------------

Znalazlem tez ze Fritz!box-y posiadaja wbudowane bramki Voip. Cenowo podobnie, gwarancja 2 lata dluzej. Opinie niby dobre, nie wiem jak wyglada tam soft i jak sprawdza sie ten router. https://fritzbox.com.pl/pl/p/AVM-FRITZB ... bit-LAN/68

Sa jakies bramki voip jakie polecasz?

Najtansza jaka znalazlem to GRANDSTREAM FXS HTATA701 za 140 zl... nadal sporo jak na samo dzialanie telefonu, ktorego malo kto uzywa.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Asus dsl-ac56u

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 26 wrz 2016, 20:26

Ten asus na pewno nie ma bramki VoIP, można na nim zrobić QoS dla bramki ale on bramki nie ma ;) (nie ma żadnego portu rj11 poza wejściowym, krótka piłka)
Osobiście jestem uprzedzony do fritzboxów ;), soft za pewne wygląda tak : włącz i działa, ale nie wiadomo czy na nim IPTV odpalisz, (czy można VLAN przypisać do portu LAN), znając te ich softy to wątpię.

Nie jesteś pierwszy który ma podobny "problem" , prawda jest taka że jak się ma triple play to jest się w zasadzie skazanym na ich sprzęt albo na alpejskie kombinacje. (tzn. nie do ogarnięcia jednym pudełkiem za rozsądne pieniądze). Kilkoma to nie problem ale mało kogo zadowala ta opcja :mrgreen:
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
nabuhodonozo
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 26 wrz 2016, 18:12
Numer GG: 0

Re: Asus dsl-ac56u

Nieprzeczytany post autor: nabuhodonozo » 26 wrz 2016, 21:32

Wielkie dzieki. W takim razie problem solved, albo przynajmniej wyczerpałeś temat.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Asus dsl-ac56u

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 27 wrz 2016, 7:10

Można moje wypociny podsumować dwoma linkami (niejako drogami rozwiązania problemu).
Pierwszy, McGayver zrób to sam : https://trzepak.pl/viewtopic.php?f=20&t=51177
Drugi, napadnij na babci emeryturę i sobie kup http://www.routery.sklep.pl/DrayTek-Vig ... 56916.html
Teraz temat uważam za wyczerpany :mrgreen:
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
nabuhodonozo
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 26 wrz 2016, 18:12
Numer GG: 0

Re: Asus dsl-ac56u

Nieprzeczytany post autor: nabuhodonozo » 28 wrz 2016, 22:17

Ehh... kupilem tego asusa i juz problemy. Mianowicie nie mam takich opcji jakie powinienem miec wg tej instrukcji czy manuala.
https://www.asus.com/support/FAQ/1011708/ http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/wirele ... Manual.pdf

U mnie wyglada to tak https://postimg.org/image/72o2h9lkj/ mam telewizje w sumie przez satelite, lecz nie dziala mi program, vod i opisy. Wiem ze powinienem ustawic vlan 838, 839 i 840 lecz no kazdy poradnik odnosi sie do funkcji, ktorych tu nie ma? Czyzby IPTV tez nie da sie na tym skonfigurowac? Czyli router za 500 i nic nie dziala? Czy ja cos zle robie? Chcialbym aby to dzialalo przez wifi, a tam w sumie moge wybrac port lan na ktorym ma to dzialac.

https://postimg.org/image/fo9jusse9/c3050dd1/ najnowsza i stara wersja tez nie dziala

ustawienia wan https://postimg.org/image/fgsxzodcz/

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Asus dsl-ac56u

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 29 wrz 2016, 6:48

U nas na forum ktoś już to uruchamiał.
To czytałeś viewtopic.php?f=71&t=21732
:?: :?:
Przez WiFi to raczej będzie ciężko.
Trzeba przypisać VLAN do portu.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość