uTorrent konfiguracja
-
Topic author - Moderator
- Łącze: Wawtel
- Numer GG: 0
uTorrent konfiguracja
Jak powinna wyglądać właściwa konfiguracja tego programu? Głównie chodzi mi o maksymalną liczbę połączeń i połączeń na torrent? Łącze to UPC 25 mb/s, ostatnio przy pobieraniu Slackware miałem jakieś 1,5 MB/s przy 700 seedach. O ile z emulem nie mam problemu, o tyle torrent jest mi całkiem obcy.
-
- Stały Bywalec
- Łącze: Neostrada
Re: uTorrent konfiguracja
Ja na Neo 1 mega jadę na standardowy ustawieniach i w zależności o seedów i peerów na dobrych stronach wyciągam max prędkość .
ja ustawiłem sobie max download a upload na minimum żeby nic nie wysyłało w trakcie sciągania i jest ok , prawie max prędkość non stop przy nawet niewielkiej ilości seedow. Neo 1 Mb
-
Topic author - Moderator
Na freedomie 2 mb/s nawet na standardowych ustawieniach mam maksymalną prędkość. Problem pojawia się przy łączu 25 mb/s. Teraz mam ustawiony globalny limit na 500, maksymalna liczba peerów na torrent mam 300. Prędkość nadal 1,5 MB/s. Podejrzewam, że ruter nie wyrabia z tyloma połączeniami, gdy zwiększę jedną z wartości download mi się dusi.
Upload mam zawsze 70-80% łącza - nie chcę zachowywać się jak pijawka; na najnowszego ubuntu jest mało seedów i sam się denerwowałem, że wolno się ściąga.
Upload mam zawsze 70-80% łącza - nie chcę zachowywać się jak pijawka; na najnowszego ubuntu jest mało seedów i sam się denerwowałem, że wolno się ściąga.
-
- Bywalec
- Numer GG: 7832861
Upload w Utorreńcie ustawiaj zazwyczaj 50 % tego co możesz wysłać , jak masz 1 Mb to ustaw 512 Kb , nigdy nie tyle co masz na downloadzie... przecież to nie symetryk wtedy była by to inna bajka.
Sam uTorrent generuje sobie jakiś tam narzut więc musisz to uwzględnić , jak dasz za dużo na wysył to będzie dusić rurkę do Ciebie.
Ja mam tak u siebie u domciu 50 % wysył. i śmiga
Sam uTorrent generuje sobie jakiś tam narzut więc musisz to uwzględnić , jak dasz za dużo na wysył to będzie dusić rurkę do Ciebie.
Ja mam tak u siebie u domciu 50 % wysył. i śmiga

-
Topic author - Moderator
Przy 1,5 mb/s wysyłania ustawiłem 100 KB/s. Chyba dobrze? W sieci jest nie tylko mój komputer. Teraz potestowałem ustawienie: 400 połączeń na torrent, globalny limit 500. Przez pierwsze kilkanaście minut strasznie się dusi, ale jak już się połączy gdzie trzeba to mam stabilne 1,5 - 2 MB/s. To właściwie maksymalna prędkość wifi na moim ruterze. Po kabelku prawie natychmiast mam 2,5 MB/s.
-
- Bywalec
- Numer GG: 7832861
Powiedzmy że jest okey , trzyma się w przedziale 0.75 Mb - 0.9 Mb 
Właśnie ze względu na to że w sieci mogą być inne kompy trzeba ograniczać te upload bo zabija się łącze.
Ale teraz powinno być okey.
Po WiFi dużo nie uciągniesz , taki urok WiFi

Właśnie ze względu na to że w sieci mogą być inne kompy trzeba ograniczać te upload bo zabija się łącze.
Ale teraz powinno być okey.
Po WiFi dużo nie uciągniesz , taki urok WiFi

-
Topic author - Moderator
Wiem, mam kiepski ruter. Na innym wyciskałem 18 mb/s - 20 mb/s. Zetnę jeszcze trochę ten up, zauważyłem, że dopiero jak download się skończy to up leci tyle, ile ustawiłem. Jak mam zapchany download to up leci tak mniej więcej 30 - 40 KB/s, przy czym mój niezależny licznik pokazuje prawie cały czas 1,3 - 1,5 mb/s.
-
- Starszy Użytkownik
- Łącze: Neostrada
- Numer GG: 5689922
Cześć , ja mam takie coś że dany torrent wzrośnie do 1.1 MB/s ale po jakiś 20 sekundach spadnie nawet do 100 i znów wzrasta do 1.2MB/s i tak non stop z strony www.noc.gts.pl idzie stabilnie 1.3 MB/s
Jakbyś tyle samo czasu poświęcił uTorrentowi zamiast napisać tego posta to pewnie byś wiedział.
Generalnie torrent ściąga po kilka części pliku od kilku ludzi na raz (patrz odpowiednia zakładka w uTorrencie). Jeśli dany fragment pliku idzie od gościa z dobrym łączem to uzyskujesz nagłego kopa w ściąganiu, niestety dany fragment jest zazwyczaj krótki (np. 4MB) i jak się skończy to znów wszystko wraca do normy. Aż do momentu natrafienie na podobnego gościa...
Zobacz jeśli wszyscy mieli by takie łącze jak Twoje, to każdy by się kisił z prędkością poniżej 100kB/s, bo żeby coś ściągnąć to trzeba to wysłać... Dlatego właśnie potrzebny jest upload...
Generalnie torrent ściąga po kilka części pliku od kilku ludzi na raz (patrz odpowiednia zakładka w uTorrencie). Jeśli dany fragment pliku idzie od gościa z dobrym łączem to uzyskujesz nagłego kopa w ściąganiu, niestety dany fragment jest zazwyczaj krótki (np. 4MB) i jak się skończy to znów wszystko wraca do normy. Aż do momentu natrafienie na podobnego gościa...
Zobacz jeśli wszyscy mieli by takie łącze jak Twoje, to każdy by się kisił z prędkością poniżej 100kB/s, bo żeby coś ściągnąć to trzeba to wysłać... Dlatego właśnie potrzebny jest upload...