TP-W8960N VS TP-W8961ND - linia 2km warszawa


Topic author
hanti
Bywalec
Bywalec
Posty: 581
Rejestracja: 10 cze 2008, 0:15
Łącze: Wawtel
Numer GG: 0

TP-W8960N VS TP-W8961ND - linia 2km warszawa

Nieprzeczytany post autor: hanti » 04 lut 2011, 20:44

Najpierw opisze moją sytuację:
Przenosiłem numer w tp do innej lokalizacji ok 100m od starego miejsca zamieszkania - po udanej procedurze i ponownym podłączeniu łącza korzystałem ze swojego routerka 8960n który sprawował się wcześniej bez zarzutu.
Statystyki pokazują aktualnie 30att - wcześniej było to 32 - czyli jestem trochę bliżej centrali. Synchronizacja potwierdziła to samo na standardowych ustawieniach było to między 17100 a 17400 up 916-948. W starej lokalizacji jedynie po zjechaniu z marginem udało się osiągnąć 17544, ale nie było to już całkiem stabilne.
Ok szczęśliwy jestem, jest troszkę większe synchro.. nagle co to pyk dioda adsl zgasła, za chwilę znów się zaświeciła wiadomo co to znaczy, ale ja sobie myślę - a może coś tam kombinują na centrali ;d (później jeszcze w ciągu godziny tak 2x się resynchronizował)

Jest wieczór, zobaczyłem w logach, że ciągle występują rozłączenia, a ja chce sobie zagrac, no to jeb telnet --snr 150 synchro cos 16400 margin wynosil z 10, mysle nooo spoko teraz będzie, zaczynam sobie gre w quakelive - gram gram i oczywiście jeb, znów mnie wywala w srodku mapy, koledzy poczekali z minute znów gramy za chwile pyk, to samo... (nie będę pisał jaki byłem wk....;)
Po zastanowieniu, muszą być jakieś niezłe spadki marginesu tutaj gdzie jestem obawiam sie, że będe musiał zejść do 10mega. No nic, myśle sobie spróbuję jeszcze z innym routerem, pewnie trzeba bedzie kupic dgn2000, ale z pewnych źródeł słyszałem jeszcze o 8961nd, na allegro patrze cena całkiem niezła taka sama lub nawet troche mniejsza niż mój obecny router, mało o nim opinii no to trzeba wypróbować, tak więc kupiłem, dzis przyszedł. Stąd ten pojedynek ;)

Wifi nie chce mi się testować, ale raczej działa dobrze, tak jak w obecnym 8960n, jeśli ktoś myśli że by był za słaby zasięg, zawsze można kupić sobie lepsze antenki bo jest standardowe wejście rp-sma x2 i można sobie antenki jakie się chce dokręcić. wiec i zasięg może być w całej okolicy :D -

dla przypomnienia 8960n jest na chipsecie broadcom natomiast 8961nd na chipsecie trendchip

warunki: linia lekko ponad 2 km operator eTop sp. z o. o. (etlink.pl)
dslam jakiś na chipsecie Globespan (na 8960n mozna to sprawdzić wpisując w telnecie

Kod: Zaznacz cały

adsl info --vendor
)

Wygląd:
Widać, że producenci pomyśleli o lepszym odprowadzaniu ciepła (8960n dosyć się grzał od spodu to coś mu podstawiłem zrobiłem jakby male nogi ;d)
w nowej wersji 8961nd wentylacja od góry male przegrody są, a od spodu są takie małe nóżki, że nie przylega tak jak poprzedni model całą swoją powierzchnią do biurka, dlatego przepływ powietrza również od spodu jest ;)

Interfejs:
8960n wygląda troszkę gorzej, jakby może bardziej staroświecko niż 8961nd, ale za to ma więcej opcji i bardzo rozbudowane statystyki połączenia adsl.
W 8960n można odczytać przeplot, głębokość przeplotu i naprawdę wiele wiele wiele więcej ;d, w 8961nd tego nie znajdziemy (tzn ja nie znalazłem :d) dodatkowo nie można ustawić przypisywania w lanie ip po mac ! (bardzo się tym zmartwiłem bo mam parę urządzeń, i dla każdego odpowiednie wyjątki w "virtual servers" każde ustawienie jest przypisane do konkretnego ip, a teraz jak mi się będzie zmieniać czasem np to urządzenie dostanie jakiś inny ip itd to troszkę lipa. W 8960N nie było takiego problemu. (co do firmware to na końcu napiszę)

Teraz najważniejsze (dla mnie) synchro, stabilność, ping
w8960n
synchro to co miałem w starym podpisie to max 17544 (w starej lokalizacji 100m od tego miejsca) ale było to po zjechaniu w telnecie z marginesem, połączenie nie było za bardzo stabilne- tak mniej więcej z 3-5h wytrzymywało. Obecnie na standardowych ustawieniach synchro wynosi tak jak pisałem wyżej 17000 do 17400 download a upload zazwyczaj 916-948. No i oczywiście rozłącza nawet przy wymuszeniu wyższego marginu - w starej lokalizacji nie było takiego problemu.

wynik na tym starym maxymalnym synchro 17544
ObrazekObrazek

ping do wp aktualnie 24ms

w8961nd
no w szoku jestem po prostu i tyle ;)
synchro nie chce zejść poniżej 18000 ;p i poniżej 1000 na upie, pingi są dokładnie o 2ms mniejsze
Obrazek
Obrazek

Połączenie na razie ani razu nie zerwało (ok 3h jestem podłączony, co i tak już bije poprzedni wynik - zauważyłem, że czasem margin spada na chwile dosłownie jeden update do 1.5... prawdopodobnie to było przyczyną utraty synchro na 8960n - stąd wniosek, że routerki netgear prawdopodobnie też by sobie bez problemu poradziły, ale co do tak dużej synchronizacji przy tej odległości to już nie jestem pewny :P)
później jeszcze zrobię update co do tego jak już podziała z 24h
dodatkowo co muszę napisać, ale to jako ciekawostka to output power w 8960n dziwnie skakal raz 0 raz cos pokazywal, byc moze po prostu blad w wyswietlaniu, ale na tym nowszym elegancko sie utrzymuje na tym samym poziomie.

aktualny ping do wp to 22ms czyli 2ms mniej (oczywiście parę razy sprawdzałem na obydwu routerach wiem, 8960n nie udało się nigdy poniżej 24ms (24-26). Na 8961ND jest to 21-23

podsumowujac zwycięzcą został TP-8961ND minus jest taki, że ma jakby mniej rozbudowany interfejs, choć chyba troche więcej ustawień ma dotyczących wifi ;),

po zakończeniu testów, ponownie podłączyłem 8960n i znów było to samo, czyli synchro ok 17300 - po pierwszym rozłączeniu odłączyłem i już nie mam zamiaru go ponownie podłączać ;). (jakby ktoś miał wątpliwości, to naprawdę dużo wczoraj kombinowałem, żeby wyeliminować rozłączenia w telnecie różne opcje snry bitswapy sra phyrexmt itd inne modulacje (jedynie i tak w adsl2+ mógł się połączyć w innych nie chciał w ogóle się synchronizować)

no i teraz co do firmware jedynego czego mi brakuje to w ustawieniach lan właśnie przypisywania konkretnego ip do konkretnego adresu mac
na stronce najnowsza wersja firmware jest starsza od tego co mam obecnie w urządzeniu !? wysłałem maila do supportu tplinka pytanie na ten temat ;)

tak wygląda telnet
http://zapodaj.net/003aa62c59b5.gif.html

a tak status adsl
http://zapodaj.net/689e976e9127.gif.html

Pozdr
netia CU netiaspot (bridge) do tl-wdr3600
TP-W8960N vs TP-W8961ND
ObrazekObrazek


melOOn
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Posty: 607
Rejestracja: 28 mar 2004, 14:53
Łącze: Wawtel
Numer GG: 7
Lokalizacja: Wrocek

Re: TP-W8960N VS TP-W8961ND - linia 2km warszawa

Nieprzeczytany post autor: melOOn » 04 lut 2011, 22:21

Zawsze uważałem ze TC3086 jest dość udanym układem pozbawionym błędów swego poprzednika TC3085. Dlatego też np. TD-W8901g v2 i TD-W8901g v3 sie tak miedzy sobą różnią. Jednak większość twierdzi że tylko i wyłącznie Broadcom na kiepskie linie.

W każdym bądź razie dzięki za czytelną i popartą testami recenzje :D

Awatar użytkownika

eXorcist
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 134
Rejestracja: 28 lip 2010, 14:05
Łącze: Neostrada

Re: TP-W8960N VS TP-W8961ND - linia 2km warszawa

Nieprzeczytany post autor: eXorcist » 04 cze 2011, 9:59

Witam,

Pod wpływem pozytywnych opinii tutaj i w innym temacie użytkownika hanti, kupiłem TP-Link TD-W8961ND.
Do chwili obecnej łącze działało na Netgear DG834GT + DGTeam. W ciągu ostatniego miesiąca miałem ogromne problemy ze stabilnością łącza, Panowie z ELTEL stwierdzili jednogłośnie, że nic więcej niż jest, działać nie będzie (popieram to, ale miałam przy tym szumy w słuchawce). Zostawiliśmy więc 6Mb (synchronizację mam przyciętą do 4Mb - to jest kres sił). Linia 3,4km (350m napowietrznej - reszta ziemna).

Żeby wyeliminować rozłączenia (skutkowało to utratę synchronizacji na kilka minut lub więcej) majstrowałem czym się da, ale zrywało tak samo przy 5024 i 2546, więc dałem sobie spokój i kupiłem, by wypróbować tego TP-Linka.

Status ADSL

Co się rzuca w oczy w porównaniu do Netgeara?
Warto zauważyć, że TP-Link podaje jakieś normalne wartości tłumienia jak na moje warunki, bo - 56dB tłumienia, SNR taki sam na Broadcomie.
Przy upstream tłumienie w obu takie samo, ale SNR w TP-Linku jest mniejszy o kilka db (3-5), nie zawsze synchronizuje się na 640kbps.
Ping spadł o 2ms i całość działa jakby żwawiej.

Idąc dalej, po pierwszym podłączeniu trochę się zdziwiłem, bo na modemach z Broadcomem tłumienie 49db, ale nic z tego sobie nie robiłem i przystąpiłem do testowania.
Działanie TP-Linka w tym momencie oceniam na przynajmniej słabe. Pierwsze 3h podziałał rewelacyjnie mimo relatywnie niskich parametrów, a potem wszystko się wyłożyło i nie mógł złapać synchronizacja, gdy złapał po chwili tracił. Taki stan utrzymuje się do dziś rana. Niedługo podłącze Netgear'a i napiszę Wam czy po prostu niefortunnie trafiłem na awarię linii, czy ten modem sobie nie radzi u mnie. Aczkolwiek dziś jeszcze nie będę ruszać i potestuję do wtorku.

Niestety czeka mnie chyba migracja na 2Mb/s...
DG834GT
Rate: 7456/640 kbps
SNR Margin: 12/7 dB
Attenuation: 25 (ADSL Extender) /30 dB
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

eXorcist
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 134
Rejestracja: 28 lip 2010, 14:05
Łącze: Neostrada

Re: TP-W8960N VS TP-W8961ND - linia 2km warszawa

Nieprzeczytany post autor: eXorcist » 04 cze 2011, 10:37

Przepraszam, ale nie mogę edytować i zapomniałem o najważniejszym!
TC3086 nadaje się głównie do długich linii i DSLAM'ów Globespan.
Te słowa poparte są różnymi opiniami w sieci. Na potwierdzenie można dodać, że autor tematu jest podłączony właśnie do takiego dslamu.
Dlatego polecam próbować, gdy broadcom "wymięka". :)

Postaram się jeszcze dorzucić informacje o błedach CRC na TP-Linku.

Broadcom przez 24h generował ~26000.
DG834GT
Rate: 7456/640 kbps
SNR Margin: 12/7 dB
Attenuation: 25 (ADSL Extender) /30 dB
ObrazekObrazek


Topic author
hanti
Bywalec
Bywalec
Posty: 581
Rejestracja: 10 cze 2008, 0:15
Łącze: Wawtel
Numer GG: 0

Re: TP-W8960N VS TP-W8961ND - linia 2km warszawa

Nieprzeczytany post autor: hanti » 04 cze 2011, 13:43

Tak dokladnie dluga linia + globespan, szkoda czyli jednak ciagle nie ma w miare najlepszego modemu, to czego jeszcze nie sprawdzilem to chipset infineon np w dgn3500 ciekawe jak ten sie sprawuje.
Ciagle mam nadzieje, ze to jednak jakas awaria i moze jednak cos sie poprawi i zacznie u Ciebie spisywac lepiej ;)
pozdr

ps w telnecie mozna znalesc wiele roznych opcji miedzy innymi jakeis optymalizacje wlasnie co do dslamow
kurcze mel00n dawal link do stronki gdzie byly rozne zaawansowane komendy i np mimo ze w help w telnecie nie bylo czegos takiego to wiele komend dzialalo z tej stronki, nie moge znalesc tego
netia CU netiaspot (bridge) do tl-wdr3600
TP-W8960N vs TP-W8961ND
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

eXorcist
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 134
Rejestracja: 28 lip 2010, 14:05
Łącze: Neostrada

Re: TP-W8960N VS TP-W8961ND - linia 2km warszawa

Nieprzeczytany post autor: eXorcist » 04 cze 2011, 14:39

Gdybyś znalazł to daj znać. Na razie odkąd działa normalnie, zgubił synchronizacje 1 raz.
DG834GT
Rate: 7456/640 kbps
SNR Margin: 12/7 dB
Attenuation: 25 (ADSL Extender) /30 dB
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

erystr
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 270
Rejestracja: 15 maja 2010, 22:47
Łącze: Neostrada
Numer GG: 8130934
Lokalizacja: Rawicz

Re: TP-W8960N VS TP-W8961ND - linia 2km warszawa

Nieprzeczytany post autor: erystr » 21 cze 2011, 16:20

@mel00n - a który z tych routerów (td-w8901g v2 i v3) jest lepszy ? ja posiadam v2
ObrazekLB 3.0.
Prędkość połączenia 27998kbps 3473kbps (Down/Up)
Margines hałasu 80 dB (29.II.2016)


melOOn
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Posty: 607
Rejestracja: 28 mar 2004, 14:53
Łącze: Wawtel
Numer GG: 7
Lokalizacja: Wrocek

Re: TP-W8960N VS TP-W8961ND - linia 2km warszawa

Nieprzeczytany post autor: melOOn » 22 cze 2011, 20:53

erystr
V3 lepsza a w poprzednim poście napisałem różnice pomiędzy nimi ;)

eXorcist
Zobacz do tego wątku. Hant'iemu chyba o ten chodziło:
viewtopic.php?f=8&t=19287&p=209005#p209005


slayne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 24 lip 2008, 1:08
Łącze: Multimo
Numer GG: 0

Re: TP-W8960N VS TP-W8961ND - linia 2km warszawa

Nieprzeczytany post autor: slayne » 14 sie 2011, 18:46

Chciałbym zakupić ten router TP-Link TD-W8961ND, ale czy ktoś posiadający go może mi sprawdzić czy można w nim jakoś sprawdzić kto jest w danej chwili podłączony do sieci wifi?


Topic author
hanti
Bywalec
Bywalec
Posty: 581
Rejestracja: 10 cze 2008, 0:15
Łącze: Wawtel
Numer GG: 0

Re: TP-W8960N VS TP-W8961ND - linia 2km warszawa

Nieprzeczytany post autor: hanti » 28 sie 2011, 20:14

raczej nie, jedynie kto tam dostal ip z dhcp
netia CU netiaspot (bridge) do tl-wdr3600
TP-W8960N vs TP-W8961ND
ObrazekObrazek


konrado5
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 109
Rejestracja: 21 lut 2007, 21:36
Numer GG: 0

Re: TP-W8960N VS TP-W8961ND - linia 2km warszawa

Nieprzeczytany post autor: konrado5 » 14 gru 2012, 23:49

Jeśli chipset na DSLAM jest firmy Broadcom, to wtedy najlepiej będzie współpracować z DSLAM router oparty na chipsecie Broadcom?

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość