net wifi 5ghz jest sens?


Topic author
Kit44
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 152
Rejestracja: 14 lut 2007, 14:04
Łącze: Wawtel
Numer GG: 0

net wifi 5ghz jest sens?

Nieprzeczytany post autor: Kit44 » 05 kwie 2011, 20:05

Witam.

Mam pytanie dotyczace (raczej ogolnie) łacz wifi 5ghz. Ogólnie bo raczej nikt tu nie korzysta z operatora nad którym sie zastanawiam. Miałem kiedys stycznosc z wifi 2.4ghz, z 5ghz jeszcze nie i zastanwiam sie czy brać?
Teraz mam multimo ale co jakis czas pojawiaja sie problemy (szczegolnie zrywania połaczenia wieczorami - wina łaczy tp, u sasiada na tp jest to samo - technicy tez sobie z tym nie radza, jak przyjada jest dobrze, cos dla swietego spokoju pogrzebia ale dalej jest tak samo...)
Dla tego zastanawiam sie nad zmiana - tp i netia z powyzszego powodu raczej odpada bo małe szanse zeby coś sie poprawiło...

Link do strony netu nad którym się zastanawiam: http://www.connectic.pl/internet.php
Wszelkie opinie mile widziane.


Druga sprawa.
Łacze wifi w domu.
Lepiej wybrać karte sieciowa do PC w standardzie "n" na PCI-E czy te pod usb też daja rade? Co bardziej opłaca sie wybrać? Może nawet jakis konkretny model podpowiecie?

Pozdrawiam.
Obrazek
D-6Mb/s // U-3Mb/s


woy
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 23 kwie 2004, 0:22
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: Małopolska
Kontakt:

Re: net wifi 5ghz jest sens?

Nieprzeczytany post autor: woy » 24 kwie 2011, 11:06

5ghz o niebo lepsze niż 2,4ghz. Gwarantuje większe prędkości. Dużo też zależy jaki sprzęt zostawiają u klienta i czy maszty mają nieprzeciążone. Najlepiej podejść do jakiegoś znajomego, który ma Internet od nich i zobaczyć jak działa. Jeśli nie masz za dużego wyboru po kabelku, a chcesz szybszy Internet no to chyba wyjście jest jedno :) pozdrawiam

Co do stacjonarnego i wifi to nie jest dobry pomysł. No chyba, że mało ścian stoi na przeszkodzie. Zawsze najlepszym rozwiązaniem jest kabel.


damianek213
Bywalec
Bywalec
Posty: 347
Rejestracja: 03 sty 2010, 0:27
Łącze: Wawtel
Numer GG: 7832861

Re: net wifi 5ghz jest sens?

Nieprzeczytany post autor: damianek213 » 24 kwie 2011, 11:55

Jeśli chodzi o firmę, którą podałeś ja bym się zdecydował.
Za nimi przemawia to że mają BGP oraz uczestniczą w wymianie ruchu z PLIX'em, co świadczy że to nie uryna.
OSPF i PPPOE gwarantuje dobre działanie, sam z tego korzystam :)
Na dodatek mają serwerek DC++ czyli innym słowy full serwis ;)
Łącze radiowe czy na 2,4 czy 5 jest okey, kwestia w tym jak zawalony jest eter innymi sieciami, 2,4 jest bardzo popularne więc więcej sieci = więcej zakłóceń.

Sam prowadzę mini sieć ze znajomymi i na 2,4 jest ciężko złapać wolny kanał, a aby sieć działała poprawnie potrzeba chociaż 3 kanały luzu, aby się nie zakłócać. 5 GHz jest o tyle dobre że ma sporo kanałów, które mogą działać bez zakłóceń.

Co do WiFi w domku, najlepsze są karty na PCI i do tego antenka zewnętrzna na biurko i będzie tyle z interesu.
Ale to co mówi kolega kabel to jest kabel mimo tak wielu problemów natury estetycznej.


Moim zdaniem beż śmiało necik u tego operatora :)
Pracownik TP Teltech :)
Radiówka 8/2 Mb/s :)
Obrazek


Topic author
Kit44
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 152
Rejestracja: 14 lut 2007, 14:04
Łącze: Wawtel
Numer GG: 0

Re: net wifi 5ghz jest sens?

Nieprzeczytany post autor: Kit44 » 24 kwie 2011, 21:58

Witam.
Już wziąłem i testuje ;)

Sprawa wygląda następująco pod względem technicznym:
Na dachu jest All in one tzn antena zintegrowana z całym osprzętem - z niej do pokoju wychodzi mi tylko skrętka i router ustawiony na przydzielanie IP przez DHCP.
Wiec po mojej stronie to prawie jak zwykły LAN.

Teraz tylko zastanawiam się nad routerem, bo niestety ten co mi dali to pozostaje ich i nie mam do niego dostępu (mogę odkupić ale za 160zł i wtedy mieć dostęp - w pierwszym lepszym sklepie poniżej 80zł można znaleźć ten router :P)
Jeden komp mam na kablu ale WiFi w domu musi być: raz ze telefon, dwa ze do drugiego pokoju nie mam opcji ciągnięcia kabla więc musi być na WiFi :P )

Wiec jak ktoś się coś orientuje i może polecić router + sieciówkę na PCI-E lub USB (w specyfikacji "n") to będę wdzięczny :)
Obrazek
D-6Mb/s // U-3Mb/s


damianek213
Bywalec
Bywalec
Posty: 347
Rejestracja: 03 sty 2010, 0:27
Łącze: Wawtel
Numer GG: 7832861

Re: net wifi 5ghz jest sens?

Nieprzeczytany post autor: damianek213 » 25 kwie 2011, 0:48

http://www.interprojekt.pl/wiki/Wiki.js ... TL-WA701ND
Tutaj masz AP, który powinien spełnić wszystkie Twoje oczekiwania.
Chyba że tam będzie jeszcze ustawione PPPoE to trzeba routerek, np. taki
http://www.interprojekt.pl/wiki/Wiki.js ... TL-WR743ND

A do kompa to najlepiej:
- http://www.interprojekt.pl/wiki/Wiki.js ... TL-WN781ND
+
- http://www.interprojekt.pl/katalogp.asp ... L-ANT2405C
Jeśli chodzi o PCI to tam jest na małe x1 ale to nie szkodzi, na pewno będzie działąć.
Kart na USB osobiście nie polecam, same problemy zazwyczaj są a jeśli to stacjonar PC to co w/w.

Jak uprzesz się bardzo na USB To masz:
Bez antenki zewnętrznej
- http://www.interprojekt.pl/katalogp.asp ... L-ANT2405C
Z wyjściem RPSMA, do której możesz podłączyć jakąś mocniejszą antenke
- http://www.interprojekt.pl/wiki/Wiki.js ... _TL-WN722N
Pracownik TP Teltech :)
Radiówka 8/2 Mb/s :)
Obrazek


Topic author
Kit44
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 152
Rejestracja: 14 lut 2007, 14:04
Łącze: Wawtel
Numer GG: 0

Re: net wifi 5ghz jest sens?

Nieprzeczytany post autor: Kit44 » 25 kwie 2011, 17:00

Dziękuje za odpowiedz :)

Co do zestawiku do kompa to wygląda to fajnie (ofc pod względem technicznym a nie wizualnym ;) )

Co do routera - to musi być router gdyż musi przydzielać IP wew. ponoć przez dhcp (nie wiem czy można coś samemu pokombinować :P ), gdyż wyjście na świat jest przez przyznane IP zew. itp. - generalnie sam AP nie zadziała. (teraz jest TL-WR740N)

Co do tego TP-Linka TL-WR743ND to główna wada jest nie pełne "n" - tylko 150 - jak juz inwestuje to wolałbym jednak pełne 300Mb/s - najlepiej żeby można było wgrać jakiś alternatywny soft a'la Tomato, jeśli miałby jeszcze usb to tym lepiej.
Przydałyby sie też spore możliwości w zakresie Qos i kontroli rozdzielenia przepustowości łącza na poszczególne kompy (streaming, VOD - tutaj przydział jest ważny, wiadomo przytnie na VOD to nic sie nie dzieje, ale na streamingu live jak przytnie to już lipa) ;)
Ponoć fajnie działają AVM Fritz!Box - ale nie miałem z nimi styczności, dostępność też średnia i ceny raczej wyższe.
Ew. kierowałbym się w stronę Linksys'a albo TP-Link'a - tylko właśnie jaki model żeby fajnie chodził. Tym bardziej ze chodzą słuchy że nowe Linksysy to już nie to samo co dawniej...
Nie musi to być jakiś wybitnie tani router - ale w cenie rozsądnej ;)


Przepraszam że tak męczę ale zależy mi na komforcie korzystania z neta a nie nerwowania sie bo coś nie działa tak jak tego chce ;)

Pozdrawiam.
Obrazek
D-6Mb/s // U-3Mb/s


damianek213
Bywalec
Bywalec
Posty: 347
Rejestracja: 03 sty 2010, 0:27
Łącze: Wawtel
Numer GG: 7832861

Re: net wifi 5ghz jest sens?

Nieprzeczytany post autor: damianek213 » 25 kwie 2011, 17:41

Do zaawansowanej zabawy najlepiej wyszła by platforma RouterBoard wtedy można po prostu szaleć :)
Nie są to przesadnie drogie zabawki, ale możliwości są po prostu niesamowicie wielkie.
Jedyny mankament trzeba umieć to skonfigurować bo tam jest po prostu wszystko, kolejki, firewall , cięcie pasma i wiele wiele więcej rzeczy :)


Nie chcę reklamować ale posprawdzaj co by Tobie pasowało na stronkach :
- www.cyberteam.pl
- www.cyberbajt.pl
- www.interprojekt.pl
Pracownik TP Teltech :)
Radiówka 8/2 Mb/s :)
Obrazek


Galusz
Bywalec
Bywalec
Posty: 312
Rejestracja: 18 lut 2010, 11:50
Numer GG: 0

Re: net wifi 5ghz jest sens?

Nieprzeczytany post autor: Galusz » 25 kwie 2011, 18:04

Ludzie by chcieli za 10 PLN mieć wszystko i jeszcze Tomato tam wgrać... Życzę powodzenia, tylko tyle ode mnie....
Obrazek


Topic author
Kit44
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 152
Rejestracja: 14 lut 2007, 14:04
Łącze: Wawtel
Numer GG: 0

Re: net wifi 5ghz jest sens?

Nieprzeczytany post autor: Kit44 » 25 kwie 2011, 18:08

Galusz pisze:Ludzie by chcieli za 10 PLN mieć wszystko i jeszcze Tomato tam wgrać... Życzę powodzenia, tylko tyle ode mnie....


Gdzie ja napisałem żeby było tanio?
Wyraźnie napisałem ze wole dołożyć i kupić coś porządnego niż dać 100 za prosty router... A rozsądna cena tzn że nie mam ochoty dawać np 800zł za coś czego nie wykorzystam w 10% nawet.
Zupełnie nie rozumiem twojego wpisu. :?

Po prostu liczyłem że ktoś poleci jakiś sprawdzony czy to przez siebie czy znajomego konkretny dobrze spisujący sie model, bo jak wiadomo router routerowi nie równy a sama specyfikacja nie ujawni słabych punktów.
Obrazek
D-6Mb/s // U-3Mb/s


Topic author
Kit44
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 152
Rejestracja: 14 lut 2007, 14:04
Łącze: Wawtel
Numer GG: 0

Re: net wifi 5ghz jest sens?

Nieprzeczytany post autor: Kit44 » 15 maja 2011, 19:44

Nie było chętnych do pomocy, trudno.

Po długich namysłach zdecydowałem się na Asusa model RT-N16 i do tego karta sieciowa TP-Link TL-WN821N
;-)
Obrazek
D-6Mb/s // U-3Mb/s


Michal K
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Posty: 605
Rejestracja: 07 kwie 2010, 17:53
Numer GG: 0

Re: net wifi 5ghz jest sens?

Nieprzeczytany post autor: Michal K » 18 maja 2011, 8:45

Daj jpega ze speedtesta z tego twojego nowego neta
Koniec z Neo i ich 10Mb/s teraz jest:

Obrazek

Play LTE 1800MHz bez umowy 45złmc 100GB limitu :)


Topic author
Kit44
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 152
Rejestracja: 14 lut 2007, 14:04
Łącze: Wawtel
Numer GG: 0

Re: net wifi 5ghz jest sens?

Nieprzeczytany post autor: Kit44 » 18 maja 2011, 18:04

Dodane w podpisie. Test po godzinie 17. (Jeszcze na starym routerze TP-Linka z DD-wrt albo open-Wrt - pewnosci ani dostepu nie mam ;/ )
Obrazek
D-6Mb/s // U-3Mb/s

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość