Co na tym pójdzie? ;-).


Topic author
kubek1334
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 07 lis 2006, 22:12
Numer GG: 0
Lokalizacja: Olsztyn

Co na tym pójdzie? ;-).

Nieprzeczytany post autor: kubek1334 » 14 maja 2012, 8:51

Witam.

Proszę o ocenienie linii. Licząc, że po stronie DSLAM nie ma żadnych limitów (czyli jest dostępne wszystko).

Obrazek

Awatar użytkownika

Scenic
Administrator
Administrator
Posty: 1338
Rejestracja: 29 sty 2011, 9:59
Numer GG: 0

Re: Co na tym pójdzie? ;-).

Nieprzeczytany post autor: Scenic » 14 maja 2012, 9:29

Przełącz się na modułację adsl2+. Teraz jesteś na adsl1 G.Dmt .
(W modemie powinna być taka opcja)Margin masz mały więc linia strasznie zaszumiona.
Ciężko stwierdzić według tłumienia 20Mb/s pójdzie według marginu to co masz teraz to max.
Podaj statystykę z Adsl2+.
Teraz jesteś na 6Mb/s ?
2+2=4

Obrazek


bdkacz
Wiarus
Wiarus
Posty: 3191
Rejestracja: 23 sty 2005, 0:23
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: strefa 44

Re: Co na tym pójdzie? ;-).

Nieprzeczytany post autor: bdkacz » 14 maja 2012, 12:31

Po przełączeniu na 2+ margin mu skoczy :)
Netia LLU + Netgear DGND3700v2:
ObrazekObrazekParametry linii

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4968
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Co na tym pójdzie? ;-).

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 14 maja 2012, 14:20

Output ma 12,5 zamiast 19dbm jak mu przełączą na adsl2+ to może się DLM ocknie, zresztą po przełączeniu na adsl2+ dostanie nowy czysty profil więc powinno być dużo lepiej.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
kubek1334
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 07 lis 2006, 22:12
Numer GG: 0
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Co na tym pójdzie? ;-).

Nieprzeczytany post autor: kubek1334 » 15 maja 2012, 7:12

Scenic pisze:Teraz jesteś na 6Mb/s ?


Przełączenie na ADSL2+ skutkuje napisem ADSL link down :). Wydaje mi się, że na tej karcie na której siedze G.DMT to maks, ale wiem, że karty obok mają więcej.

Jestem w trakcie walki z Olsztyńskim Netbudem, technicy się zapowiadali, że przyjadą wymienić mi kabel między domem a słupem (bardzo blisko). W domu mam pociągniętą nową instalacje która czeka na podpięcie. Dzwonili już kilka razy, ustawiali się na godzinę, (nawet dzwonił ktoś z biura upewniał się, że pora pasuje) ^^.

Dziękuję za odpowiedź.

Jak wymienią przedstawię wyniki czy jest różnica.

Awatar użytkownika

Scenic
Administrator
Administrator
Posty: 1338
Rejestracja: 29 sty 2011, 9:59
Numer GG: 0

Re: Co na tym pójdzie? ;-).

Nieprzeczytany post autor: Scenic » 15 maja 2012, 7:20

Ok.
Karta może mieć adsl2 ale jest zablokowane.
Jak zamowisz np. 10Mb/s to tylko na adsl2 będzie.
2+2=4

Obrazek


bdkacz
Wiarus
Wiarus
Posty: 3191
Rejestracja: 23 sty 2005, 0:23
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: strefa 44

Re: Co na tym pójdzie? ;-).

Nieprzeczytany post autor: bdkacz » 15 maja 2012, 10:24

Do 10 to potrafią w G.DMT odpalić :) Dopiero do 20 wymusza 2+ :)
Netia LLU + Netgear DGND3700v2:
ObrazekObrazekParametry linii

Awatar użytkownika

Scenic
Administrator
Administrator
Posty: 1338
Rejestracja: 29 sty 2011, 9:59
Numer GG: 0

Re: Co na tym pójdzie? ;-).

Nieprzeczytany post autor: Scenic » 15 maja 2012, 11:17

Powini dać w adsl2 bo w 1 tylko do 8Mb/s.
W końcu kupujesz 10Mb/s a,że w regulaminie pisze od do to inna sprawa :-P
Może będą robić problem gdy na centrali nie będzie wolnych portów a jeżeli nie to nie widzę powodów ;-)
2+2=4

Obrazek


Topic author
kubek1334
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 07 lis 2006, 22:12
Numer GG: 0
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Co na tym pójdzie? ;-).

Nieprzeczytany post autor: kubek1334 » 15 maja 2012, 11:30

ano to chyba problem wolnych portów bo dla nowych klientów nie mają portów.

Zmieniałem miejsce zamieszkania (z mieszkania na dom) na tej samej dzielnicy i dlatego teraz mam takie tragiczne przewody. Nowa instalacja w domu czeka na podłączenie.

Na nowej lokalizacji adsl nie zapinał się wyzej niż 4800 (nigdy). Dzisiaj złapał 7468. Przez chwile sypał błędami CRC (więcej niż tysiąc na minute :P), potem było stabilnie. (bez błędów).

SNR skakał od -2.7 (tak, wartosci ujemne) do 12-14.

Kilkukrotnie wywaliło mi ADSL calkiem i wróciło na ~4800.

Może coś robili, tak czy inaczej mają w zleceniu wymiane przewodu.


bdkacz
Wiarus
Wiarus
Posty: 3191
Rejestracja: 23 sty 2005, 0:23
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: strefa 44

Re: Co na tym pójdzie? ;-).

Nieprzeczytany post autor: bdkacz » 15 maja 2012, 11:59

Scenic pisze:Powinni dać w adsl2 bo w 1 tylko do 8Mb/s.
W końcu kupujesz 10Mb/s a,że w regulaminie pisze od do to inna sprawa :-P
Może będą robić problem gdy na centrali nie będzie wolnych portów a jeżeli nie to nie widzę powodów ;-)


Kupujesz DO 10 Mb/s i każda synchro w przedziale od 7456 do 12448 jest usługą DO 10 (tak samo jak byś przez słabe parametry miał na 2+ sycnhro tylko np 10000),a synchro powyżej 7456 jest do osiągnięcia na G.DMT. Na forum było sporo takich przypadków i zdaje się,że nawet UKE niewiele wskórała w kwestii załatwienia przepinki na 2+
Netia LLU + Netgear DGND3700v2:
ObrazekObrazekParametry linii


Topic author
kubek1334
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 07 lis 2006, 22:12
Numer GG: 0
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Co na tym pójdzie? ;-).

Nieprzeczytany post autor: kubek1334 » 15 maja 2012, 13:25

według tych parametrów jaką mogę mieć odległośc od centrali?:).

Awatar użytkownika

Scenic
Administrator
Administrator
Posty: 1338
Rejestracja: 29 sty 2011, 9:59
Numer GG: 0

Re: Co na tym pójdzie? ;-).

Nieprzeczytany post autor: Scenic » 15 maja 2012, 13:32

300-800m to głównie zależy od jakości lini(trasie kabla).
Dlatego taka rozbieżność.;-)
2+2=4

Obrazek


Topic author
kubek1334
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 07 lis 2006, 22:12
Numer GG: 0
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Co na tym pójdzie? ;-).

Nieprzeczytany post autor: kubek1334 » 15 maja 2012, 13:37

rozumiem.

No nic, czekam na Techników, od piątku codziennie do mnie wydzwaniają zapowiadając swoją wizytę :).

Umawiali się ze mną w piątek/poniedziałek/wtorek taki rozchwytywany jestem :P. Oczywiście nikogo nie ma :D. Tylko raz na chwilke przyjechali osobiscie zapowiedziec sie, że zmieniamy kabel.

VDSL jest już na drugiej dzielnicy, możę u mnie kiedys bedzie i po zmianie kabla może coś da radę :).


Topic author
kubek1334
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 07 lis 2006, 22:12
Numer GG: 0
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Co na tym pójdzie? ;-).

Nieprzeczytany post autor: kubek1334 » 16 maja 2012, 9:55

[proszę moderatora o Przeniesienie tematu do działu z BSA, gdyż mam netię na liniach TP]


Po kilku dniach walki przyjechali technicy.. Z mega fochem, że ich do roboty pogoniłem :). (jeden z techników zapomniał zastrzeżyć numeru (technicy dzwonia z zastrzeżonych) i takim cudem dostałem numer na centrale, gdzie poprosiłem uprzejmego Pana o utemperowanie kolegów - że jeżeli się umawiają to niech przyjadą. Oddzwonił, powiedział, że będą za godzinę :). Przyjechali po dwóch).

Wymienili mi przewód, mam teraz nowy kabel z drutem do zawieszenia przy słup/budynek. Gniazdko bezpośrednio wpięte do tego przewodu .

I co?
I nic.

Oto moje "nowe" Parametry.

Obrazek

Od techników dowiedziałem się, że mam bardzo blisko DSLAM (300m) i moja sprawa to dla nich wielka zagadka. [Na skrzynce na słupie przepieli mnie na inną parę - nic, to samo :) ]
Po podłączeniu mega sprzętu pomiarowego (modem Sagem) stwierdzili, że już jest 5Mbit i że sprawa zostanie przekazana do wyższych sfer ("Ci co konfigurują adsl") i Ci załatwią sprawę jutro, technik mnie prosił by już nie zgłaszać awarii. :).

Panowie mają duży problem, na mojej dzielnicy nie ma wolnych portów :), nawet tych awaryjnych. No ale gdzie by tam rozwijać infrastrukturę i dołożyć kartę która im się zwróci po chwili. Jestem gotowy kupic najlepszy dostęp :).

Około godziny 12 mój router zapiął się na 7426 - FULL service :). Router prognozował maksymalną synchronizację 9Mbit.
Pomyślałem sobie, pewnie nie chce im się kabla układać to grzebią na centrali.
Przez chwile sypało błędami CRC (dużo) , pare razy ADSL LINK DOWN i po chwili FULL synchro bezbłędnie.

Minęła godzina, znowu ADSL LINK DOWN (na minute, może dwie) i stare synchro. (4800).

Dzisiaj dzwoni do mnie Pani z Netii i przeprasza za awarię ale widzi w systemie, że została oznaczona jako usunięta, proponuje podpisanie 24miesięcznej umowe na opcje 6Mbit :).
Co zrobiłem? Zgłosiłem trzecią awarię.

Mam internet z netii na liniach TP więc proszę o przeniesienie tematu :).

DLM mnie nie dopadł.

Awatar użytkownika

Scenic
Administrator
Administrator
Posty: 1338
Rejestracja: 29 sty 2011, 9:59
Numer GG: 0

Re: Co na tym pójdzie? ;-).

Nieprzeczytany post autor: Scenic » 16 maja 2012, 10:09

Niestety moderatorzy i admin tego forum są niedostępni od roku ;-)
2+2=4

Obrazek

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości