Dekoder TV a DVB-T

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5014
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Dekoder TV a DVB-T

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 09 cze 2012, 18:19

Ircys pisze:Mieszkam dość daleko od nadajnika, ale cały sęk w tym, że mieszkam w budynku wielorodzinnym i korzystam z instalacji zbiorczej, do której jestem przywiązany "jak pies do budy" :)


Możesz zastosować abonencki wzmacniacz szerokopasmowy z regulacją wzmocnienia. Albo tańszy puszkowy , działa tak samo, tylno nie podłącza się bezpośrednio do gniazda w ścianie.. tylko puszeczka na kabelku.

Jednak efekty mogą być różne bo zasada jest taka że montuje się wzmacniacze przy antenie żeby nie wzmacniać szumu które zbierają się po drodze ale w wypadku DVB ma to mniejsze znaczenie.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Pawele
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 17 paź 2010, 11:42
Łącze: Neostrada
Numer GG: 1

Re: Dekoder TV a DVB-T

Nieprzeczytany post autor: Pawele » 18 cze 2012, 11:49

Ale ponoć to całe DVB-T jest zablokowane cześciowo :(

Mam skierowane na Łazy skierowaną, działa dobrze analogowa.
Z Raszyna jest nadawane ponoć już we wszystkich 3 MUX, z mojego miejsca zamieszkania jest to w tej samej linii.

Czy z zasilaczem czy bez - mam tylko 13 kanałów z czego nie mam regionalnych, tylko jeden - TVP Łódź nie wiem skąd tam się znalazł, jak powinien być Warszawa, i jeden TVP info, nie mam Polo TV, Eska TV i chyba czegoś jeszcze. Ale z każdego MUX jakiś kanał mam niby.

Jakości sygnału się nie sprawdzi również :(
Prędkość 1 Mb/s
ObrazekObrazek
Prędkość 2 Mb/s
ObrazekObrazek


VanHelsing
Wiarus
Wiarus
Posty: 2038
Rejestracja: 19 lut 2006, 14:56
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Dekoder TV a DVB-T

Nieprzeczytany post autor: VanHelsing » 18 cze 2012, 12:10

@Pawele
Mux3 z Łazów nadaje 50kW, reszta 100KW, dlatego nie masz tych kanałów (żadnego z mux3).
Netia - już więcej s[wulg.]ć się nie da

Awatar użytkownika

Vieslav
Moderator
Moderator
Posty: 966
Rejestracja: 28 lip 2006, 12:30
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: 0-81

Re: Dekoder TV a DVB-T

Nieprzeczytany post autor: Vieslav » 18 cze 2012, 13:44

Sprawdź na TEJ mapie jak z pokryciem u ciebie.
Obrazek

Awatar użytkownika

Pawele
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 17 paź 2010, 11:42
Łącze: Neostrada
Numer GG: 1

Re: Dekoder TV a DVB-T

Nieprzeczytany post autor: Pawele » 23 cze 2012, 13:02

No tak ale Raszyn mam po jednej linii, i mi się wydaje, że mam kanały chociaż częściowo z MUX3 bo TVP kultura, historia i te inne mam.

I nie wiem skąd np. to TVP info łódź. A z tymi kW o co chodzi?
Prędkość 1 Mb/s
ObrazekObrazek
Prędkość 2 Mb/s
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

Scenic
Administrator
Administrator
Posty: 1338
Rejestracja: 29 sty 2011, 9:59
Numer GG: 0

Re: Dekoder TV a DVB-T

Nieprzeczytany post autor: Scenic » 23 cze 2012, 13:57

kW to moc nadawania nadajnika.Im > tym > stopień pokrycia terenem. ;-)
2+2=4

Obrazek


VanHelsing
Wiarus
Wiarus
Posty: 2038
Rejestracja: 19 lut 2006, 14:56
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Dekoder TV a DVB-T

Nieprzeczytany post autor: VanHelsing » 23 cze 2012, 13:59

@Pawele
Raszyn i Łazy to ten sam nadajnik.

Pomyliłem się, nie masz Mux1, a nie Mux3 (tam jest TVP3 Łódź).
W takim razie coś masz nie tak z instalacją antenową.
Nie napisałeś jaką masz odległość do Łazów. W DVB-T często winny jest źle dobrany wzmacniacz antenowy.
Może pomóc wymiana wzmacniacza na symetryzator (wtedy trzeba też zamiast wtyczki z zasilaczem wstawić zwykłą):
Obrazek
Netia - już więcej s[wulg.]ć się nie da

Awatar użytkownika

Pawele
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 17 paź 2010, 11:42
Łącze: Neostrada
Numer GG: 1

Re: Dekoder TV a DVB-T

Nieprzeczytany post autor: Pawele » 23 cze 2012, 16:58

Do Łazów mam jakieś 40 km, antene siatkową, czy z zasilaczem czy bez efekt był ten sam, także dałem zwykłą wtyczkę i zasilacz schowałem.

Analogowa odbierała poprawnie, kanały jakich nie mam to np ogólny TVP info, ATM rozrywka, Polo TV, Eska TV
Prędkość 1 Mb/s
ObrazekObrazek
Prędkość 2 Mb/s
ObrazekObrazek


VanHelsing
Wiarus
Wiarus
Posty: 2038
Rejestracja: 19 lut 2006, 14:56
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Dekoder TV a DVB-T

Nieprzeczytany post autor: VanHelsing » 23 cze 2012, 17:25

No to coś jest nie tak, bo jeżeli w antenie jest wzmacniacz, to po odłączeniu zasilacza odczul byś bardzo silny spadek sygnału.
Możliwe że wcale nie masz wzmacniacza (musiałbyś zobaczyć co jest w puszcze anteny), a po podłączeniu zasilacza ten dostawał zwarcie.
Siatkowe anteny nie są zbyt dobre bo zbierają sporo śmieci.
Przy takiej odległości powinno wystarczyć coś takiego, bez żadnych wzmacniaczy:
Obrazek
Logarytmiczne też się fajnie sprawdzają:
Obrazek

Lub jak dzielisz na kilka TV:
Obrazek
Netia - już więcej s[wulg.]ć się nie da

Awatar użytkownika

Pawele
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 17 paź 2010, 11:42
Łącze: Neostrada
Numer GG: 1

Re: Dekoder TV a DVB-T

Nieprzeczytany post autor: Pawele » 23 cze 2012, 17:34

Chyba zainwestuje w tą co na kilka tv. W antenie jest wzmacniacz. Ale najsłabszy, 1 chyba. Bo na analogu nawet 2 czy wyżej zle odbierała.
Prędkość 1 Mb/s
ObrazekObrazek
Prędkość 2 Mb/s
ObrazekObrazek


VanHelsing
Wiarus
Wiarus
Posty: 2038
Rejestracja: 19 lut 2006, 14:56
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Dekoder TV a DVB-T

Nieprzeczytany post autor: VanHelsing » 23 cze 2012, 17:40

Na początek podmieniłbym wzmacniacz na symetryzator, bo to grosze kosztuje, później kombinował z anteną.
Być może ta płytka wzmacniacza odcina wyższe częstotliwości, bo ten mux którego nie odbierasz jest na najwyższej z wszystkich trzech (770MHz).
Netia - już więcej s[wulg.]ć się nie da

Awatar użytkownika

Pawele
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 17 paź 2010, 11:42
Łącze: Neostrada
Numer GG: 1

Re: Dekoder TV a DVB-T

Nieprzeczytany post autor: Pawele » 26 cze 2012, 18:44

Jeszcze chciałbym sprawdzić na innej siatkówce, która jest do innego pokoju podłączona i nie mam pomysłu jak to zrobić :(

jak przeniosę tam dekoder to nie mam dostępu do podłączenia satelity, sprawdzałem cyfrowa naziemna działa, tylko nie mogę uruchomić wyszukiwania kanałów bo krzyczy o braku satelity :(
Prędkość 1 Mb/s
ObrazekObrazek
Prędkość 2 Mb/s
ObrazekObrazek


Topic author
Ircys
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 22 sty 2010, 20:29
Numer GG: 0

Re: Dekoder TV a DVB-T

Nieprzeczytany post autor: Ircys » 30 cze 2012, 17:41

bohdan pisze: wielu moich starych klientów wzięło nieświadomie FUNPACK'a).


O co chodzi z tą "nieświadomością"? Jest coś podstępnego w tej ofercie?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Pawele
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 17 paź 2010, 11:42
Łącze: Neostrada
Numer GG: 1

Re: Dekoder TV a DVB-T

Nieprzeczytany post autor: Pawele » 07 lip 2012, 14:49

Próbowałem na innej antenie na której analog działa dobrze, z zasilaczem, również 13 kanałów.

Teraz ten symetryzator zakupię, do niego zasilacz nie potrzebny?

Jak symetryzator nie pomoże, to nowa antena...
Prędkość 1 Mb/s
ObrazekObrazek
Prędkość 2 Mb/s
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5014
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Dekoder TV a DVB-T

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 07 lip 2012, 14:54

Pawele pisze:Próbowałem na innej antenie na której analog działa dobrze, z zasilaczem, również 13 kanałów.

Teraz ten symetryzator zakupię, do niego zasilacz nie potrzebny?

Jak symetryzator nie pomoże, to nowa antena...



Symetryzator nie potrzebuje zasilania, a jak go zamontujesz to zmień wtyczkę "zasilającą" na zwykłą.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość