Dekoder TV a DVB-T


Topic author
Ircys
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 22 sty 2010, 20:29
Numer GG: 0

Dekoder TV a DVB-T

Nieprzeczytany post autor: Ircys » 15 maja 2012, 20:54

Czy dekoder UHD 86 posiada dekoder DVB-T?


save
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 30 mar 2011, 21:03
Numer GG: 0

Re: Dekoder TV a DVB-T

Nieprzeczytany post autor: save » 15 maja 2012, 21:13

Obrazek


Topic author
Ircys
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 22 sty 2010, 20:29
Numer GG: 0

Re: Dekoder TV a DVB-T

Nieprzeczytany post autor: Ircys » 15 maja 2012, 21:21

a jak powinna wyglądać kabelkologia do używania dekodera DVB-T i czy przełączanie kanałów odbywa się wtedy przez dekoder (pilot) czy w telewizorze, bo nie czuję tego tematu?


Topic author
Ircys
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 22 sty 2010, 20:29
Numer GG: 0

Re: Dekoder TV a DVB-T

Nieprzeczytany post autor: Ircys » 17 maja 2012, 16:26

Podłączyłem antenę do dekodera a dekoder jest podłączony złączem euro do TV. Wybieram Menu--> TV naziemna--> znajdź kanały-->OK
Dekoder szuka i znajduje. Później gdy włączam kanał przez moment mam komunikat : "proszę o cierpliwość", i na dole pojawia się np. TVP1 i co obecnie "leci"
i co będzie później, ale nie pojawia się obraz. Za chwilę wygasają napisy i już mam tylko czarny ekran. Reset Liveboxa i dekodera nic nie pomaga.
Orange TV, czyli kanały z dekodera ADSL działają poprawnie. Czyżby to tylko chłitmarketingowy i ten dekoder jednak nie działa z DVB-T?
Ktoś może już to przerabiał?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5019
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Dekoder TV a DVB-T

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 21 maja 2012, 7:44

Ircys pisze:Podłączyłem antenę do dekodera a dekoder jest podłączony złączem euro do TV. Wybieram Menu--> TV naziemna--> znajdź kanały-->OK
Dekoder szuka i znajduje. Później gdy włączam kanał przez moment mam komunikat : "proszę o cierpliwość", i na dole pojawia się np. TVP1 i co obecnie "leci"
i co będzie później, ale nie pojawia się obraz. Za chwilę wygasają napisy i już mam tylko czarny ekran. Reset Liveboxa i dekodera nic nie pomaga.
Orange TV, czyli kanały z dekodera ADSL działają poprawnie. Czyżby to tylko chłitmarketingowy i ten dekoder jednak nie działa z DVB-T?
Ktoś może już to przerabiał?


Po pierwsze lepiej podłączyć po HDMI jak masz w TV a nie Euro.
Przeprowadź od nowa instalację http://www.orange.pl/kid,4002234822,id, ... 0cf6c0a9d8 (może się zaaktualizuje ? )
Po trzecie upewnij się że sygnał DVB jest odpowiedniej jakości (najlepiej innym tunerem/telewizorem).
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
Ircys
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 22 sty 2010, 20:29
Numer GG: 0

Re: Dekoder TV a DVB-T

Nieprzeczytany post autor: Ircys » 21 maja 2012, 22:23

Nie mam HDMI.
Wymieniłem dekoder na nowy i jest to samo, więc albo to, że ten dekoder obsługuje DVB-T to ściema,
albo coś u mnie z anteną jest nie-halo. Nie mam innego dekodera żeby to przetestować dlatego pytałem tutaj, czy ktoś
to już ćwiczył z dekoderem TP.

Awatar użytkownika

bohdan
Donator
Donator
Posty: 269
Rejestracja: 18 mar 2006, 0:18
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Kontakt:

Re: Dekoder TV a DVB-T

Nieprzeczytany post autor: bohdan » 21 maja 2012, 22:56

Ircys pisze:Nie mam HDMI.
Wymieniłem dekoder na nowy i jest to samo, więc albo to, że ten dekoder obsługuje DVB-T to ściema,
albo coś u mnie z anteną jest nie-halo. Nie mam innego dekodera żeby to przetestować dlatego pytałem tutaj, czy ktoś
to już ćwiczył z dekoderem TP.
Tak i to na wielu dekoderach TVoIP, ale starego typu i zawsze działało OK.
Na nowych może przećwiczę w ciągu najbliższych dni (bo wielu moich starych klientów wzięło nieświadomie FUNPACK'a).


Topic author
Ircys
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 22 sty 2010, 20:29
Numer GG: 0

Re: Dekoder TV a DVB-T

Nieprzeczytany post autor: Ircys » 22 maja 2012, 11:29

No to cierpliwie czekam na wynik testu.
Pozdawiam

PS
a jak wyszły testy dysków do tych dekoderów?

Awatar użytkownika

bohdan
Donator
Donator
Posty: 269
Rejestracja: 18 mar 2006, 0:18
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Kontakt:

Re: Dekoder TV a DVB-T

Nieprzeczytany post autor: bohdan » 23 maja 2012, 1:17

Ircys pisze:....
PS
a jak wyszły testy dysków do tych dekoderów?
Na razie 1:0 dla Orange - chwilowo poległem :(

Awatar użytkownika

bohdan
Donator
Donator
Posty: 269
Rejestracja: 18 mar 2006, 0:18
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Kontakt:

Re: Dekoder TV a DVB-T

Nieprzeczytany post autor: bohdan » 27 maja 2012, 21:52

Ircys pisze:No to cierpliwie czekam na wynik testu.
Na dekoderze UHD 86 (już nie dawany do usług Orange) DVB-T działa u mnie wyśmienicie (wszystkie 15 programów) :D (i oczywiście bez HDMI tylko zwykły SCART}
Obrazek


Topic author
Ircys
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 22 sty 2010, 20:29
Numer GG: 0

Re: Dekoder TV a DVB-T

Nieprzeczytany post autor: Ircys » 28 maja 2012, 21:14

Dzięki, czyli chyba u mnie coś z anteną jest nie-halo, bo u mnie na telewizorze jest wszystko
(czyli napisy: np. TVP1, 21:00, 1.TVP1, 21:00 tralalala, 21:30 tralalala2) oprócz obrazu i głosu :)

Pozdrawiam


Topic author
Ircys
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 22 sty 2010, 20:29
Numer GG: 0

Re: Dekoder TV a DVB-T

Nieprzeczytany post autor: Ircys » 07 cze 2012, 14:13

Dzisiaj naprawili mi antenę i odbiór przez dekoder jest już OK, więc potwierdzam, że DVB-T w dekoderze UHD 86 działa bardzo ładnie.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję szczególnie Bohdanowi.

Awatar użytkownika

bohdan
Donator
Donator
Posty: 269
Rejestracja: 18 mar 2006, 0:18
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Kontakt:

Re: Dekoder TV a DVB-T

Nieprzeczytany post autor: bohdan » 07 cze 2012, 21:47

Ircys pisze:Dzisiaj naprawili mi antenę i odbiór przez dekoder jest już OK, więc potwierdzam, że DVB-T w dekoderze UHD 86 działa bardzo ładnie.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję szczególnie Bohdanowi.
Dzieki za "Dzięki", ale ile od nadajnika mieszkasz, bo u mnie nawet na drucie "do robótek ręcznych" działa (1,8 km od nadajnika) :D

Awatar użytkownika

Vieslav
Moderator
Moderator
Posty: 966
Rejestracja: 28 lip 2006, 12:30
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: 0-81

Re: Dekoder TV a DVB-T

Nieprzeczytany post autor: Vieslav » 07 cze 2012, 22:08

Z takiej odległości to bez anteny powinno łapać. Ja łapałem z odległości 20km na widelcu. :lol:
Obrazek


Topic author
Ircys
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 22 sty 2010, 20:29
Numer GG: 0

Re: Dekoder TV a DVB-T

Nieprzeczytany post autor: Ircys » 08 cze 2012, 10:03

Mieszkam dość daleko od nadajnika, ale cały sęk w tym, że mieszkam w budynku wielorodzinnym i korzystam z instalacji zbiorczej, do której jestem przywiązany "jak pies do budy" :)

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość