Tp-Link W8910G czy Netgear DGN1000?

Awatar użytkownika

Topic author
Vieslav
Moderator
Moderator
Posty: 965
Rejestracja: 28 lip 2006, 12:30
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: 0-81

Tp-Link W8910G czy Netgear DGN1000?

Nieprzeczytany post autor: Vieslav » 25 maja 2012, 10:34

Mam możliwość bardzo tanio kupić tego Netgeara. Mój Tp-Link ma już swoje lata, jednak sprawuje się dobrze, a co najważniejsze mogę nim regulować ręcznie synchro. Z tego, co czytałem Netgear ma wifi N. Czy ktoś posiada ten ruter i może coś o nim napisać? Najważniejsze - do pokrycia 2-piętrowy dom, z czym tp-link nie ma problemu (w najdalszym zakątku minimalny zasięg, ale jest). Ewentualnie jeśli jest taka możliwość któryś będzie robił za AP w celu zwiększenia pokrycia. Czy ten Netgear będzie współpracował z DMT Tool? Jak się sprawuje na słabych liniach (6mb/s, tłumienie 51, margines strasznie pływa, tp-link bardzo dobrze sobie radzi)?
Obrazek


Blui
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 13 gru 2005, 11:19
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: Bobrowniki

Re: Tp-Link W8910G czy Netgear DGN1000?

Nieprzeczytany post autor: Blui » 25 maja 2012, 11:34

A co siedzi w DSLAM'ie ? w OrbMT możesz sprawdzić, w moim temacie masz porównanie jak zachowuje się BT na podobnym układzie Infineon'a. na linii około 2,7km i DSLAM z Infineon'em.

DNG1000 nie jest na Broadcommie więc DMTTool odpada
Obrazek Obrazek

DGN1000 - Firmware MOD
HomeHub v2B - OpenWRT
NetiaSpot - OpenWRT

Awatar użytkownika

Topic author
Vieslav
Moderator
Moderator
Posty: 965
Rejestracja: 28 lip 2006, 12:30
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: 0-81

Re: Tp-Link W8910G czy Netgear DGN1000?

Nieprzeczytany post autor: Vieslav » 28 maja 2012, 11:38

Niestety OrbMT nie współpracuje z moim ruterem (Tp-link W8910G). Próbowałem znaleźć te informacje telnetem ale mój ruter nie reaguje na komendę adsl info --vendor. Jakieś wskazówki jak się do tego dobrać?
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4985
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Tp-Link W8910G czy Netgear DGN1000?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 28 maja 2012, 11:42

Mulder pisze:Niestety OrbMT nie współpracuje z moim ruterem (Tp-link W8910G). Próbowałem znaleźć te informacje telnetem ale mój ruter nie reaguje na komendę adsl info --vendor. Jakieś wskazówki jak się do tego dobrać?


OrbMT > Settings > Modem Type > p653hw1
Ostatnio zmieniony 28 maja 2012, 11:47 przez best-boy, łącznie zmieniany 2 razy.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Topic author
Vieslav
Moderator
Moderator
Posty: 965
Rejestracja: 28 lip 2006, 12:30
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: 0-81

Re: Tp-Link W8910G czy Netgear DGN1000?

Nieprzeczytany post autor: Vieslav » 28 maja 2012, 11:44

Error (Host): <linuxip>;<modemip>; <linuxprompt>
Takie coś się pokazuje.
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4985
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Tp-Link W8910G czy Netgear DGN1000?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 28 maja 2012, 11:48

Mulder pisze:Error (Host): <linuxip>;<modemip>; <linuxprompt>
Takie coś się pokazuje.


Poprawilem typ modemu, dawno nie uzywalem ;) (p653hw1)

Pamietaj że musisz podać ip, login i haslo.

Po kliknięciu refresch, pobierze dane i stracisz synchro więc się nie przestrasz.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Topic author
Vieslav
Moderator
Moderator
Posty: 965
Rejestracja: 28 lip 2006, 12:30
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: 0-81

Re: Tp-Link W8910G czy Netgear DGN1000?

Nieprzeczytany post autor: Vieslav » 28 maja 2012, 13:30

Authentication error się teraz pokazuje. Adresy, porty, dane do logowania identyczne jak w DMT.
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4985
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Tp-Link W8910G czy Netgear DGN1000?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 28 maja 2012, 13:54

http://www.imagebanana.com/view/e21fdptr/orb.JPG

Tak to powinno wyglądać, może nie masz loginu admin a w orbie na tym modemie domyślnie jest admin .

Na WLAN Modem 200 też działa ale nie jestem zachwycony z wyników , twój TP link to Klon biliona więc na pewno da się go podejść jak nie z prawej to z lewej :P
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Topic author
Vieslav
Moderator
Moderator
Posty: 965
Rejestracja: 28 lip 2006, 12:30
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: 0-81

Re: Tp-Link W8910G czy Netgear DGN1000?

Nieprzeczytany post autor: Vieslav » 28 maja 2012, 17:33

best-boy pisze:http://www.imagebanana.com/view/e21fdptr/orb.JPG

Tak to powinno wyglądać, może nie masz loginu admin a w orbie na tym modemie domyślnie jest admin .

Na WLAN Modem 200 też działa ale nie jestem zachwycony z wyników , twój TP link to Klon biliona więc na pewno da się go podejść jak nie z prawej to z lewej :P

Przecież wiem jaki mam login i hasło oraz adres - loguje się przez DMT i przeglądarkę. Nie działa ani na tym pierwszym ani na WLAN MODEM 200, tutaj też Authentication error. Zadziałało na AdslCtl, tzn zaczęło się wyświetlać "requesting" i po kolei wszystkie opcje ale po zakończeniu są tam same zera.
Z lewej to ja próbowałem obejść telnetem, ładnie reaguje na komendy poza tą jedną. Za nic nie mogę znaleźć info o dslamie.
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4985
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Tp-Link W8910G czy Netgear DGN1000?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 28 maja 2012, 18:01

Mulder pisze:
best-boy pisze:http://www.imagebanana.com/view/e21fdptr/orb.JPG

Tak to powinno wyglądać, może nie masz loginu admin a w orbie na tym modemie domyślnie jest admin .

Na WLAN Modem 200 też działa ale nie jestem zachwycony z wyników , twój TP link to Klon biliona więc na pewno da się go podejść jak nie z prawej to z lewej :P

Przecież wiem jaki mam login i hasło oraz adres - loguje się przez DMT i przeglądarkę. Nie działa ani na tym pierwszym ani na WLAN MODEM 200, tutaj też Authentication error. Zadziałało na AdslCtl, tzn zaczęło się wyświetlać "requesting" i po kolei wszystkie opcje ale po zakończeniu są tam same zera.
Z lewej to ja próbowałem obejść telnetem, ładnie reaguje na komendy poza tą jedną. Za nic nie mogę znaleźć info o dslamie.


Też mam "klona" i nie pokazuje info o dslamie.
Jedyne co mi wyświetla w oknie info to wersja firmware.
Chociaż obłożenie bitami pokazuje bez problemów.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Blui
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 13 gru 2005, 11:19
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: Bobrowniki

Re: Tp-Link W8910G czy Netgear DGN1000?

Nieprzeczytany post autor: Blui » 28 maja 2012, 19:19

UserGuide http://www.tp-link.com/resources/software/2009828172559.pdf Strona 42


Tego routera nie mam na stole i nie pamiętam ale poza WEB powinno być albo ALL albo jeszcze Telnet i wtedy spróbuj.
Obrazek
W prawym górnym rogu widać.
Obrazek Obrazek

DGN1000 - Firmware MOD
HomeHub v2B - OpenWRT
NetiaSpot - OpenWRT

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4985
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Tp-Link W8910G czy Netgear DGN1000?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 28 maja 2012, 19:56

Blui pisze:UserGuide http://www.tp-link.com/resources/software/2009828172559.pdf Strona 42


Tego routera nie mam na stole i nie pamiętam ale poza WEB powinno być albo ALL albo jeszcze Telnet i wtedy spróbuj.
Obrazek
W prawym górnym rogu widać.


Tia, w takim razie pokazuje, globespan incorporated ;)
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Blui
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 13 gru 2005, 11:19
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: Bobrowniki

Re: Tp-Link W8910G czy Netgear DGN1000?

Nieprzeczytany post autor: Blui » 28 maja 2012, 20:04

Globespan ponoć najlepsze TrendChip i Conexant.
Tak jak u mnie Infineon, również TrendChip, TI AR7, lub Infileon/Lantiq odradzam Broadcom
Broadcom (tutaj rozwijać nie trzeba chyba ;) )

Z mniej popularnych Thomson Multimedia i Analog Devices z zagranicznych for można wyczytać że modemy Bilion dobrze sobie z nimi radzą i oparte na Broadcom'ie

Ogólnie takie moje skromne odczucie że TrendChip mimo wszystko najbardziej uniwersalny jeżeli chodzi o stabilność. Broadcom to raczej wyciskanie z linii ile się da ale tak jak u mnie jak jest mocno zaszumiona to zaczynają się dziać nieciekawe rzeczy.
Obrazek Obrazek

DGN1000 - Firmware MOD
HomeHub v2B - OpenWRT
NetiaSpot - OpenWRT

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość