Komórka vs stacjonarny

Awatar użytkownika

Topic author
Vieslav
Moderator
Moderator
Posty: 965
Rejestracja: 28 lip 2006, 12:30
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: 0-81

Komórka vs stacjonarny

Nieprzeczytany post autor: Vieslav » 18 lip 2012, 13:04

psikus pisze:kiedyś w Netii Nolimit z umową przez neta było za 59zł, teraz 69zł za to sobie życzą.
W dobie gdzie za 79zł ma się nolimit na komórki to bardzo słaba oferta.

Wolę sobie dopłacić za stacjonarny i mieć święty spokój niż tracić nerwy na napis "sieć zajęta", ciągłe rozłączanie i szukanie zasięgu. Na stacjonarnym mam miesięcznie ~30 godzin. Jakbym miał tyle przegadać przez komórkę siedząc na parapecie to chyba szlag jasny by mnie trafił. Nie zależy to od lokalizacji ani od sieci, wszędzie jest tak samo. Korzystam z trzech sieci i z żadną nie mogę sobie swobodnie chodzić po mieszkaniu. Mieszkanie zmieniałem już trzy razy, więc wiem co pisze. Chociaż masz racje - cena no limits musi spaść. Z darmowymi wieczorami i weekendami było podobnie. Moja pierwsza taka taryfa kosztowała w TP chyba 85zł (darmowe od 20 do 8 i w weekendy). Jak weszło WLR to natychmiast uciekłem do Dialogu - od 18 do północy za 60zł lub chyba za 70zł dochodziły jeszcze weekendy. Potem miałem to za jakieś 50zł z umową terminową. Za swoje no limits płacę 59zł już ponad rok. Trochę za długo ta sama cena. No i zastanawia mnie kiedy stacjonarni zaczną wprowadzać jakieś pakiety na komórki żeby uatrakcyjnić ofertę. Nasz Orange niby taki super zintegrowany a za połączenia stacjonarny-->komórka każe sobie płacić, podczas gdy w voipie brytyjskiego Orange (nie zakładają już chyba pots) połączenia na stacjonarne + na komórki w orange są za darmo.
Obrazek


VanHelsing
Wiarus
Wiarus
Posty: 2038
Rejestracja: 19 lut 2006, 14:56
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: z TP ktoś wynosi tylnymi drzwiami dane umów neo?

Nieprzeczytany post autor: VanHelsing » 18 lip 2012, 13:19

Komórki na stacjonarnym powinny potanieć w przyszłym roku.

Przykładowo w T-mobile na WLR minuty liczą się na stacjonarne + w ramach ich sieci.
W Orange też tak było (tylko z minutowym naliczaniem), ale widocznie było za dobrze dla klienta i zastąpili to badziewnymi pakietami po TP.
Netia - już więcej s[wulg.]ć się nie da


jedrek
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 28 cze 2010, 23:21
Łącze: UPC Fiber Power
Numer GG: 3145715
Lokalizacja: kraków

Re: z TP ktoś wynosi tylnymi drzwiami dane umów neo?

Nieprzeczytany post autor: jedrek » 20 lip 2012, 8:54

Vieslav pisze: Nie zależy to od lokalizacji ani od sieci, wszędzie jest tak samo. Korzystam z trzech sieci i z żadną nie mogę sobie swobodnie chodzić po mieszkaniu. Mieszkanie zmieniałem już trzy razy, więc wiem co pisze.

To te mieszkania to masz gdzieś zapewne na końcu świata gdzie psy d... szczekają :) i masz jedną kreskę zasięgu.
Warto też rozważyć jakiej firmy masz komórkę. Z obserwacji zauważyłem, że kiepściutki tor radiowy mają np. sony ericsson. Soniaki to telefony dla gadżeciarzy którzy kochają fontanny i skaczące dzikie węże w komórce, o jakości połączenia nie ma tu co mówić, zwłaszcza tych przesterowanych torów audio gdy się rozmawia z właścicielem takowego, modulacja tam przypomina sygnał prostokątny a nie zlepek przebiegów sinusoidalnych. Wchodzisz w centrum miasta do betonowej hali-magazynu i często mimo mocnego sygnału na wskaźniku takiego soniaka nie jest możliwe zestawienie rozmowy lub zrywa połączenie po kilkudziesięciu sekundach. Wchodzisz do tej samej hali, w tej samej sieci ze starą poczciwą nokią z roku 2004 i nie ma najmniejszego problemu, nic nie zrywa wszystko gra. Po takim odryciu raz na zawsze się wyleczyłem z tej firmy.
Przyjechał ktoś kiedyś do mnie z innego miasta i zdziwiłem się czemu wychodzi na balkon żeby rozmowę przeprowadzić przez komórkę - okazało się, że to użytkownik sony ericsson :D
Ja tam chodzę po całym domu łącznie z kiblem i piwnicą (żelbetowy blok) z nielubianą przez wielu nokią, i nie ma żadnych cięć i zrywań. Wszędzie jest stabilny zasięg. Potwierdzono na pomarańczy, erze, plus i play.
Ostatnio zmieniony 20 lip 2012, 8:58 przez jedrek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: z TP ktoś wynosi tylnymi drzwiami dane umów neo?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 20 lip 2012, 8:57

Zawsze można kupić repeater GSM, w dobie telefonów za 1500zł co to jest takie marne 400zł ;) Korzystamy z nich wszyscy na co dzień .... "kochanie nie zapomnij kupić chleba" gdyby nie repeatery to w żadnym markecie nie działał by telefon bo to jest klatka faradaya :D
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Topic author
Vieslav
Moderator
Moderator
Posty: 965
Rejestracja: 28 lip 2006, 12:30
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: 0-81

Re: z TP ktoś wynosi tylnymi drzwiami dane umów neo?

Nieprzeczytany post autor: Vieslav » 20 lip 2012, 16:51

Podzieliłem, bo offtop się zrobił.
jedrek pisze:
Vieslav pisze: Nie zależy to od lokalizacji ani od sieci, wszędzie jest tak samo. Korzystam z trzech sieci i z żadną nie mogę sobie swobodnie chodzić po mieszkaniu. Mieszkanie zmieniałem już trzy razy, więc wiem co pisze.

To te mieszkania to masz gdzieś zapewne na końcu świata gdzie psy d... szczekają :) i masz jedną kreskę zasięgu.
Warto też rozważyć jakiej firmy masz komórkę. Z obserwacji zauważyłem, że kiepściutki tor radiowy mają np. sony ericsson. Soniaki to telefony dla gadżeciarzy którzy kochają fontanny i skaczące dzikie węże w komórce, o jakości połączenia nie ma tu co mówić, zwłaszcza tych przesterowanych torów audio gdy się rozmawia z właścicielem takowego, modulacja tam przypomina sygnał prostokątny a nie zlepek przebiegów sinusoidalnych. Wchodzisz w centrum miasta do betonowej hali-magazynu i często mimo mocnego sygnału na wskaźniku takiego soniaka nie jest możliwe zestawienie rozmowy lub zrywa połączenie po kilkudziesięciu sekundach. Wchodzisz do tej samej hali, w tej samej sieci ze starą poczciwą nokią z roku 2004 i nie ma najmniejszego problemu, nic nie zrywa wszystko gra. Po takim odryciu raz na zawsze się wyleczyłem z tej firmy.
Przyjechał ktoś kiedyś do mnie z innego miasta i zdziwiłem się czemu wychodzi na balkon żeby rozmowę przeprowadzić przez komórkę - okazało się, że to użytkownik sony ericsson :D
Ja tam chodzę po całym domu łącznie z kiblem i piwnicą (żelbetowy blok) z nielubianą przez wielu nokią, i nie ma żadnych cięć i zrywań. Wszędzie jest stabilny zasięg. Potwierdzono na pomarańczy, erze, plus i play.

Masz dużo racji, ale zasięg to ja mam na poziomie -70dBm. Jak mieszkałem na 7 piętrze to nie można było się poruszyć nawet o centymetr podczas rozmowy bo rzucało po wszystkich nadajnikach. Aparat też swoje robi. Wyjechałem z miasta, na balkonie mój galaxy pokazuje -120dBm (czyli właściwie szczątki zasięgu) i buntuje się nawet przy wysyłaniu smsa. Wsadziłem kartę w starą nokię 1600 i o dziwo mogę sobie nawet jakkolwiek porozmawiać :shock: .
Zastanowię się nad tym repeaterem. Muszę tylko ogarnąć kwestie takie jak moc nadawania, zasięg, instalacja, zasilanie itp.
Bardzo mnie dziwi, dlaczego nasi operatorzy nie korzystają z UMA. Kiedyś Orange miało taką usługę. Niestety słaba reklama i konieczność dopłacania spowodowały, że umarła śmiercią naturalną.
Obrazek

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość