kable telefoniczne 2

Tablica o hardware i software związanych z internetem.

Topic author
TytusXP
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 193
Rejestracja: 11 lis 2013, 11:38
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska / Gmina Mędrzechów
Kontakt:

kable telefoniczne 2

Nieprzeczytany post autor: TytusXP » 01 cze 2014, 20:16

Koledzy w wątku: viewtopic.php?f=8&t=21370
piszą, że dobrze jest zakładać w domu skrętkę YTKSY o średnicy 0,8mm.
Chciałbym położyć taka skrętkę od "haka" czyli od miejsca, gdzie kończy się kabel Oranżadowski, do gniazdka telefonicznego w domu. Będzie tego jakieś 15m.
Niestety, problem jest taki, że znaczna część tego odcinka biegnie w peszlu razem z kablami elektrycznymi 230V (20 lat temu nikomu się nie śniło o Internecie z gniazdka tel, a telefon działa w takich warunkach nawet daleko od Centrali) Ciekaw jestem, czy kabel od słupa do domu jest ekranowany i ma średnicę 0,8, czy tylko marne 0,5mm?.

1, Jeśli jest on ekranowany, to czy wystarczy kupić kabel z ekranem i podłączyć ekran do ekranu "orandżowskiego" ??? (nie mam możliwości uziemić ekranu w domu, bo moja instalacja nie posiada uziemienia, a jedynie tzw. "zerowanie", chyba, że to wystarczy ??? )

2, Jeśli okaże się, że kabel od słupa do domu nie ma ekranu, to czy położenie w domu kabla z ekranem, ale bez uziemienia ekranu nie pogorszy sprawy?

3, Czy może lepiej nie kombinować i kłaść kabel nieekranowany, byleby to była skrętka?

4, Jeśli okaże się, że kabel od słupa do domu ma przekrój 0,5mm, to mój w domu może mieć 0,8, czy lepiej, żeby miał tak samo 0,5? (podobno kabel o większej średnicy/przekroju ma mniejszy opór i nieco mniej tłumi sygnał)

P.S. Nie mam możliwości położenia skrętki UTP, ponieważ w peszlu jest za ciasno, a poza tym biegnie on z kilkoma zakrętami 90 stopni i nie wcisnę tam kabla UTP nawet 4-żyłowego ( o 8-żyłowym nie wspominając...)

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5014
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: kable telefoniczne 2

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 01 cze 2014, 20:28

Ekranowane są tylko kable magistralne ten przed domem prawie na pewno nie jest ekranowany, więc szkoda zachodu i lepiej daj zwykły YTKSY bo źle uziemiony ekran to tylko więcej problemów.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
TytusXP
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 193
Rejestracja: 11 lis 2013, 11:38
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska / Gmina Mędrzechów
Kontakt:

Re: kable telefoniczne 2

Nieprzeczytany post autor: TytusXP » 01 cze 2014, 20:59

Tak podejrzewałem z tym ekranem.... A 0,8mm może być, czy też pogorszy sprawę, jeśli kabel od słupa będzie 0,5?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5014
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: kable telefoniczne 2

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 01 cze 2014, 21:01

Nie powinno się zmieniać przekrojów jak kolory tęczy ale to ma akurat najmniejszy wpływ na całokształt.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Lucek92
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 134
Rejestracja: 24 gru 2011, 10:38
Łącze: Neostrada
Numer GG: 5805081

Re: kable telefoniczne 2

Nieprzeczytany post autor: Lucek92 » 07 lip 2014, 21:01

Kable rozdzielcze ( ten do słupka) też są ekranowane i uziemione.
Ale przyłącza ii instalacje już nie.
Przekroje zmieniają się tak często że nie macie o tym nawet pojęcia ;)
Daj albo UTP albo YTKSY 0,5 i będzie OK.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości