Problem z połaczeniem routerów

Tablica o hardware i software związanych z internetem.
Awatar użytkownika

Topic author
Scenic
Administrator
Administrator
Posty: 1338
Rejestracja: 29 sty 2011, 9:59
Numer GG: 0

Problem z połaczeniem routerów

Nieprzeczytany post autor: Scenic » 15 mar 2015, 19:08

Witam.


Jeden router pracuje w trybie ap client i odbiera net od innego routera. Ma tylko jedno gniazdo WAN.


Internet działa po wifi i po WAN.

Teraz chce połączyc sie przez to WAN z drugim routerem tp link mr320 aby ten wysyłał wifi dalej.

Łącze WAN_WAN i niestety tp-link nie dostaje IP o tego routera .
Co może być nie tak?

Ten który działa jako ap client ma LAN ip 192.168.2.1 DHCP 192.168. 2.2-2.10
Tp link mr3420 jest na gargoyle DHCP kablowe LAN 192.168.3.1 DHCP włączone

Czyżby uwalone porty ?

Naprawiałem go ostatnio przez port szeregowy :wink:
Zostało wgrane nie to oprogramowanie :grin:
2+2=4

Obrazek


hanti
Bywalec
Bywalec
Posty: 581
Rejestracja: 10 cze 2008, 0:15
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: Problem z połaczeniem routerów

Nieprzeczytany post autor: hanti » 15 mar 2015, 19:44

WAN = Wide Area Network
Przyjelo sie, ze tym terminem oznacacz ten port ktory sluzy do odbierania netu.
Jesli nie ma gdzies w opcjach tego ap clienta zeby wan sluzyl jako LAN no to nic nie zrobisz ;p
W gargoyle np jest to opcja "połącz wan z lan"
netia CU netiaspot (bridge) do tl-wdr3600
TP-W8960N vs TP-W8961ND
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

Topic author
Scenic
Administrator
Administrator
Posty: 1338
Rejestracja: 29 sty 2011, 9:59
Numer GG: 0

Re: Problem z połaczeniem routerów

Nieprzeczytany post autor: Scenic » 15 mar 2015, 19:55

No tak ale router jest w trybie Client na WAN.

Po za tym jak łącze bezpośrednio z Kompem LAN-WAN to działa.

Ten ap client to coś takiego PENTAGRAM P 6211

WAN medium type WIRED WAN i WIRELES WAN
Ustwawienia WAN DHCP.


Kombinuje z dwoma routerami ponieważ jak ten pentagram odbiera i wysyła dalej to nie uzyskuje dobrych prędkości.
Jak połączę sie przez WAN-LAN to prędkości są lepsze.
Musiałbym być w jakiś lepszy router zainwestować z anteną panelową bo zasieg kiepski.
2+2=4

Obrazek


hanti
Bywalec
Bywalec
Posty: 581
Rejestracja: 10 cze 2008, 0:15
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: Problem z połaczeniem routerów

Nieprzeczytany post autor: hanti » 16 mar 2015, 6:00

hmm ;p a jak kompa podlaczysz to z jakiej puli dostaje adres ? Moze 192.168.3.xx ? wtedy moze trzeba tplinka przestawic na 192.168.4-albo_cos_innego_oprocz_3.xx :P
Czy masz jak przetestowac tplinka czy dostanie adres ip z jakiegos innego urzadzenia ? Jesli tez nie no to pewnie wan bedzie uszkodzony. Jesli dostanie to cos niezle namieszane i moze zrob reset do fabrycznych ustawien.
No i jeszcze jesli masz openwrt na tplinku to poczytaj jak przestawic ktorys z portow lan na wan :P W razie uszkodzenia portu wan to na ktoryms z lanu powinno smigac
netia CU netiaspot (bridge) do tl-wdr3600
TP-W8960N vs TP-W8961ND
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

Topic author
Scenic
Administrator
Administrator
Posty: 1338
Rejestracja: 29 sty 2011, 9:59
Numer GG: 0

Re: Problem z połaczeniem routerów

Nieprzeczytany post autor: Scenic » 16 mar 2015, 8:04

Pomogła opcja restartu pentagrama do ustawień fabrycznych i konfiguracji od nowa.

Już wszystko śmiga jak należy.

Na pentagramie mam soft producenta. [ w zasadzie producent to tenda n150]
Na tp-link gargoyle w postaci graficznej.


Łącze WAN-WAN i wszytskie 3 routery się widzą.

Teraz wygląda to tak Router od dostawcy[ap client] router tp-link - router AP-client penagram - router tp link mr3420

Czyli razem 4 :smile: Połaczenie pomiedzy dwoma domami.
2+2=4

Obrazek


micitanka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 20 sie 2015, 18:38
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: Problem z połaczeniem routerów

Nieprzeczytany post autor: micitanka » 31 sie 2015, 9:46

"W gargoyle np jest to opcja "połącz wan z lan""-gdzie znajdę tą opcję?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5026
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Problem z połaczeniem routerów

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 31 sie 2015, 12:20

micitanka pisze:"W gargoyle np jest to opcja "połącz wan z lan""-gdzie znajdę tą opcję?



Jaki router ? Jaki soft ?
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości