Problem z Neostradą po restarcie routera

Tablica o hardware i software związanych z internetem.

Topic author
focus1224
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 06 paź 2011, 15:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Problem z Neostradą po restarcie routera

Nieprzeczytany post autor: focus1224 » 12 cze 2015, 20:53

Witam,
od jakiegoś czasu borykam się z problemem po restarcie routera. Dzisiaj po burzy włączyłem router i zaczął pokazywać mnóstwo błędów CRC, i dość mocno spadła prędkość z 7800 kbps na 5507 kbps. Po ostatniej burzy zadzwoniłem na Party Line i po magicznej interwencji miłej pani problem zniknął. Przyjechał też technik (w niedzielę!), trochę pogrzebał, ale wychodzi na to, że nic nie zdołał naprawić ;) Linia jest długa i nie najwyżej jakości, ale jak router działa tygodniami bez przerwy to synchro i pingi są naprawdę dobre.
Za wszelkie wskazówki i pomoc będę bardzo wdzięczny ;)

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4997
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Problem z Neostradą po restarcie routera

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 13 cze 2015, 8:35

Linia napowietrzna ? napiła się wody, masz przekichane ;)
Chyba że gdzieś stare etony zalało w puszce i teraz tak jest ... bo puszka stara i nie szczelna, jeśli to linia to jak z zegarkiem, jest wodoszczelna , jak napije się wody to już nie odda i nadaje się do wymiany.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


TytusXP
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 193
Rejestracja: 11 lis 2013, 11:38
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska / Gmina Mędrzechów
Kontakt:

Re: Problem z Neostradą po restarcie routera

Nieprzeczytany post autor: TytusXP » 13 cze 2015, 9:00

Hehe, @best boy
Pozwolę sobie na malutki off-top
To jak wytłumaczysz coś takiego:
Dzwonię do domu. Rodzice odbierają i ja słyszę masę trzasków, a oni mnie słyszą doskonale. (nie przy każdej rozmowie problem się pojawia)
To mówię, że są trzaski i że zadzwonię jeszcze raz.
Dzwonię jeszcze raz niemal natychmiast ( nie odczekuję kilku minut, nie ma potrzeby) i już działa idealnie. Neostrada chodzi normalnie w tym czasie. Czary jakieś? Gdyby linia była walnięta, to Neostrada by szalała a i trzaski by tak "cudownie" nie znikały, tylko były za każdym razem
Ten sam problem jest u sąsiada, który nie ma Neostrady (jesteśmy podpięci pod tego samego słupa i dalej tymi samymi kablami do Centrali). On nie słyszy trzasków, a jego rozmówca tak. Wystarczy się rozłączyć i od razu znów zadzwonić, żeby problem zniknął.

Zjawisko występuje od ponad 3 lat. Już nawet nie zgłaszam technikom, bo jak przyjadą do rodziców i podniosą słuchawkę, to trzasków nie ma ( bo to rozmówca słyszy, a i to nie zawsze)i się pytają "o co kaman"?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4997
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Problem z Neostradą po restarcie routera

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 13 cze 2015, 12:54

To coś na centrali PSTN a że one teraz wszystkie są cyfrowe... to raz trzeszczy a raz nie, zależy w który wirtualny kanał trafi rozmówca.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


micitanka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 20 sie 2015, 18:38
Łącze: Modem
Numer GG: 0

Re: Problem z Neostradą po restarcie routera

Nieprzeczytany post autor: micitanka » 31 sie 2015, 9:41

Trzeba wymienić router, ja też miałam ten przypadek ale nie po burzy mogło dojść do spięcia i te sprzęciki padają.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości