DGT VDSL2 w Netii (BSA)

Tablica o hardware i software związanych z internetem.

Topic author
AlexK6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 26 lis 2013, 16:36
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

DGT VDSL2 w Netii (BSA)

Nieprzeczytany post autor: AlexK6 » 08 wrz 2015, 23:57

Niedawno przeniosłem się z Orange do Netii - te same kable do centrali, ale głównie chodziło mi o dalsze trasy.

Dostałem NetiaSpot, jednak chciałbym spróbować synchronizację na DGT VDSL2, który kupiłem 2 lata temu od Orange. Najchętniej użyłbym go jako modem, ale nie mam pojęcia, jak to wszystko skonfigurować.

Dodam, że nie udało mi się "zalogować" do Netii za pomocą DGT, chociaż router z samą synchronizacją nie ma problemów. Czym to może być spowodowane? DGT raczej nie blokuje innych operatorów, bo już czytałem na innych forach o osobach, którzy używają go w Netii.

Krótko mówiąc: chcę skonfigurować DGT jako modem, połączony z NetiaSpotem (router). DGT się synchronizuje, ale nie loguje do Netii. Co zrobić?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4956
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: DGT VDSL2 w Netii (BSA)

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 09 wrz 2015, 10:16

Tą netię to masz na ADSL czy VDSL ?
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
AlexK6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 26 lis 2013, 16:36
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: DGT VDSL2 w Netii (BSA)

Nieprzeczytany post autor: AlexK6 » 09 wrz 2015, 10:19

VDSL, ta sama centrala co wcześniej Neostrada.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4956
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: DGT VDSL2 w Netii (BSA)

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 09 wrz 2015, 10:21

Pewnie jest inny ID VLANU z internetem i trzeba przestawić, szukaj pod tym kierunkiem. (podobnie jak vpi i vci na adslu, tylko że vdsl ma vlany).
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
AlexK6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 26 lis 2013, 16:36
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: DGT VDSL2 w Netii (BSA)

Nieprzeczytany post autor: AlexK6 » 09 wrz 2015, 14:05

Dzięki za pomoc, problem połączenia z Internetem rozwiązany.

DGT domyślnie rezerwuje jeden port Ethernet na TV, przez co też konfiguracja routera się zmienia. Po wyłączeniu portu TV Internet działa, ale z niewiadomej przyczyny zablokowane są wszystkie ustawienia DHCP (niewidoczne).

Różnica w synchronizacji jest minimalna, więc zostanę przy NetiaSpocie. :)


bbartek93
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 29 maja 2015, 11:15
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: DGT VDSL2 w Netii (BSA)

Nieprzeczytany post autor: bbartek93 » 09 wrz 2015, 14:09

Sorry, że się zapytam nie na temat za bardzo, ale z ciekawości, od kiedy Netia daje po BSA vdsl? Kiedyś pytałem ich i pisali, że tylko LLU. I drugie pytanie, jak wygląda routing po BSA za granicę, czy włączają przeplot na VDSL? Czy działa tam DLM?


TytusXP
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 193
Rejestracja: 11 lis 2013, 11:38
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska / Gmina Mędrzechów
Kontakt:

Re: DGT VDSL2 w Netii (BSA)

Nieprzeczytany post autor: TytusXP » 09 wrz 2015, 18:25

Wszystko działa jak w TP.

DLM działa, przeplot działa, pingi jak w TP, routing tak samo.


bbartek93
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 29 maja 2015, 11:15
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: DGT VDSL2 w Netii (BSA)

Nieprzeczytany post autor: bbartek93 » 09 wrz 2015, 19:56

To trochę dziwne, bo mój znajomy ma internet z eTOP, centralka Orange a routing już od firmy eTOP.

Dlatego ja bym prosił by wykonał tracert do np. vodafone.de lub hetzner.de i wkleił wynik.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4956
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: DGT VDSL2 w Netii (BSA)

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 10 wrz 2015, 9:31

No właśnie, wątpię żeby routing był ten sam, bo wspólny światłowód jest tylko do serwera brzegowego, dalej leci łączami operatora BSA.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości