Problem z pingiem, Neostrada do 10mb

Tablica o hardware i software związanych z internetem.
bbartek93
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 29 maja 2015, 10:15
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Problem z pingiem, Neostrada do 10mb

Nieprzeczytany postautor: bbartek93 » 07 paź 2015, 13:45

Możesz wkleić tracert do wp.pl? Bo mi bardziej chodzi o opóźnienie przy rze-bng1.tpnet.pl niż do samego wp.pl. Jak nie będziesz miał przy tym niższego pingu, to nie masz co liczyć na niższy ping do samych serwerów.

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.


Hampi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 06 paź 2015, 23:45
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Problem z pingiem, Neostrada do 10mb

Nieprzeczytany postautor: Hampi » 07 paź 2015, 14:01


bbartek93
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 29 maja 2015, 10:15
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Problem z pingiem, Neostrada do 10mb

Nieprzeczytany postautor: bbartek93 » 07 paź 2015, 14:08

Widzisz, czyli zmieniło się, już nie masz 90+ms jak w nocy, tylko 41ms. Zgłaszaj to na infolinii jak pisałem, poproś też o ustawienie jak najniższego interleavd depth, by zmniejszył się przeplot, bo teraz to on powoduje, że masz takie pingi, a nie jak wcześniej. Niech ci zrobią tak, by było stabilnie i z jak najniższym pingiem, niech posprawdzają co trzeba. Za to im przecież płacisz, za utrzymanie linii.

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4926
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Problem z pingiem, Neostrada do 10mb

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 07 paź 2015, 14:11

bbartek93 pisze:Widzisz, czyli zmieniło się, już nie masz 90+ms jak w nocy, tylko 41ms. Zgłaszaj to na infolinii jak pisałem, poproś też o ustawienie jak najniższego interleavd depth, by zmniejszył się przeplot, bo teraz to on powoduje, że masz takie pingi, a nie jak wcześniej. Niech ci zrobią tak, by było stabilnie i z jak najniższym pingiem, niech posprawdzają co trzeba. Za to im przecież płacisz, za utrzymanie linii.


Przeplot nie zmienia się z godziny na godzinę, to było obciążenie.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.


bbartek93
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 29 maja 2015, 10:15
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Problem z pingiem, Neostrada do 10mb

Nieprzeczytany postautor: bbartek93 » 07 paź 2015, 14:14

A co ja pisałem od samego początku? Czytaj wszystkie posty a nie te wybrane. Wieczorem było obciążenie na centrali, dlatego niech to zgłosi. Teraz, w tym momencie już nie ma obciążenia, więc niech zgłosi też fakt, że ma zwiększony przeplot i przez to niższego pingu jak 41ms nie będzie miał.

Inaczej tego zweryfikować się nie dało, czy tylko obciążenie powodowało zwiększony ping, czy zwiększony przeplot jak już nie ma tego przeciążenia też. Dla porównania u mnie, najniższy ping jaki mogę uzyskać to 21ms, do Warszawskiego serwera. Jest to o 20ms mniejszy jak ma autor tematu, więc rozumiem jego zirytowanie.

Przy okazji, jakby zgłosił też wymianę karty na adsl2, to w sumie nie zdziwiłbym się gdyby problem mu zniknął, bo te karty adsl to są jakieś średniowieczne zapewne, za czasów tepsy i wciskają je klientom, którzy by nie walczyli o swoje, którzy używają internetu tylko do przeglądania stron.

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4926
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Problem z pingiem, Neostrada do 10mb

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 07 paź 2015, 14:29

Jeśli nie ma wolnych portów adsl2+ to nic nie zrobi, ale walczyć można.
Nikt nie wymieni karty za kilka tysięcy bo jeden klient ma widzimisię (z jego abonamentu na tą kartę by zbierali kilka lat).
Często jak brakuje portów adsl2+ to właśnie ludzi z opcją "do 10" przełączają na stare karty ;) , nie jednego już tak załatwili.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

bbartek93
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 29 maja 2015, 10:15
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Problem z pingiem, Neostrada do 10mb

Nieprzeczytany postautor: bbartek93 » 07 paź 2015, 14:35

Dlatego jak nie będą mieć kart, to niech dają bonifikaty aż nie załatwią mu karty odpowiedniej, zawsze to coś. Trzeba walczyć o swoje, bo potem Orange na takich osobach żeruje nie dostarczając odpowiednio usługi. Jak im odbije się na portfelu, to może zaczną trochę myśleć, tylko do tego trzeba uświadamiać osoby, bo co z tego, że jedna, dwie, może 10 się o to zgłosi, jak tysiące, czy setki tysięcy tak mają i się nie upominają.

Hampi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 06 paź 2015, 23:45
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Problem z pingiem, Neostrada do 10mb

Nieprzeczytany postautor: Hampi » 07 paź 2015, 15:26

Konsultant powiedział ,że on nie ma możliwości żadnej zmiany ,a sprawę z tym pingiem zgłosił jako awarię i technicy mają to sprawdzić. Mam nadzieje ,że jeszcze nie stracę na tym 40 zł bo uprzedził mnie ,że i tak może być:D

Co do tej karty adsl to według jego tłumaczenia nie ma żadnej różnicy bo obie obsługują do 10 mb i mi się ciężko z tym kłócić skoro nie mam żadnych argumentów.

bbartek93
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 29 maja 2015, 10:15
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Problem z pingiem, Neostrada do 10mb

Nieprzeczytany postautor: bbartek93 » 07 paź 2015, 16:56

https://pl.wikipedia.org/wiki/Asymmetri ... riber_Line

ADSL1, którą ty masz obsługuje do 8Mb/s, więc wprowadzili cię w błąd.

Hampi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 06 paź 2015, 23:45
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Problem z pingiem, Neostrada do 10mb

Nieprzeczytany postautor: Hampi » 07 paź 2015, 21:07

No nic jak mi się ping poprawi po tej interwencji to już będę zadowolony.

Hampi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 06 paź 2015, 23:45
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Problem z pingiem, Neostrada do 10mb

Nieprzeczytany postautor: Hampi » 08 paź 2015, 9:15

Sprawa załatwiona. Ping jest nawet niższy niż wcześniej ,a do tego lepsza prędkość. Mam nadzieje ,że to się utrzyma dłuższy czas :D

Może to faktycznie kwestia tej karty ? Teraz mam tak Mode: ADSL_2plus .
Obrazek

Raz jeszcze wielkie dzięki za pomoc :smile:

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4926
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Problem z pingiem, Neostrada do 10mb

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 08 paź 2015, 14:09

Hampi pisze:Sprawa załatwiona. Ping jest nawet niższy niż wcześniej ,a do tego lepsza prędkość. Mam nadzieje ,że to się utrzyma dłuższy czas :D

Może to faktycznie kwestia tej karty ? Teraz mam tak Mode: ADSL_2plus .
Obrazek

Raz jeszcze wielkie dzięki za pomoc :smile:


Przy przełączeniu na inny port DMT jest zresetowany obligatoryjnie, więc samo się "załatwiło".
Masz wszystko jak być powinno.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

marcin_ketrzyn
Moderator
Moderator
Posty: 613
Rejestracja: 28 maja 2011, 21:24
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Problem z pingiem, Neostrada do 10mb

Nieprzeczytany postautor: marcin_ketrzyn » 08 paź 2015, 15:06

Przy VDSL ping mniejszy :D

Obrazek
Obrazek

Attenuation: 8.4 dB SNR Margin: 8.9 dB Rate (Kbps): Downstream 85198 Upstream 8567 Attainable Rate (Kbps): 93420

bbartek93
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 29 maja 2015, 10:15
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Problem z pingiem, Neostrada do 10mb

Nieprzeczytany postautor: bbartek93 » 08 paź 2015, 15:07

@Hampi Pokaż parametry z routera z ciekawości, jakie masz tłumienie i snr oraz synchronizację. I pokaż teraz tracert z wp.pl dla porównania :)

@up ja przy vdsl mam podobny, tylko że on jest z okolic Rzeszowa chyba a ja z Warszawy, a Ty pewnie tez bliżej niż on, stąd trasa mniejsza i lepszą mają trasę pakiety.
Ostatnio zmieniony 08 paź 2015, 15:19 przez bbartek93, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4926
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Problem z pingiem, Neostrada do 10mb

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 08 paź 2015, 15:14

marcin_ketrzyn pisze:Przy VDSL ping mniejszy :D

Obrazek


Nie fikaj tak :] ja na adsl2+ mam do wp/o2/onetu : 20ms :mrgreen: i to nie jest fast :) no i jak mam narzekać na neostradę :lol:
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.



Wróć do „Problemy, zagadnienia techniczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości