Problem z pingiem, Neostrada do 10mb

Tablica o hardware i software związanych z internetem.
Hampi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 06 paź 2015, 23:45
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Problem z pingiem, Neostrada do 10mb

Nieprzeczytany postautor: Hampi » 07 paź 2015, 0:07

Witam.

Od jakiś 2 tygodni zauważyłem znaczne pogorszenie się pingu. Tam gdzie wcześniej miałem 32-33 teraz mam 49-51. Prędkość pozostała raczej na podobnym poziomie. Wcześniej dość często rozłączało mi internet w takim sensie ,że lampka ADLS na modemie gasła i połączenie się jakby restartowało. Od kiedy ten ping tak znacząco mi się pogorszył mam wrażenie ,że ten problem przynajmniej na razie zniknął. Czy to może być ze sobą w jakiś sposób połączone. Dodam ,że taki ping w granicach no powiedzmy maks te 35 miałem już od kilku lat. Jakie mogą być przyczyny ,że nastąpiło tak znaczne pogorszenie i czy warto z tym dzwonić na infolinię ? Jestem w tych kwestiach zielony więc proszę o jakieś rady. Z góry dziękuję.

http://i61.tinypic.com/2cig38l.png

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.


bbartek93
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 29 maja 2015, 10:15
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Problem z pingiem, Neostrada do 10mb

Nieprzeczytany postautor: bbartek93 » 07 paź 2015, 0:15

Pewnie błędami ci sypało i DLM nałożył większy przeplot.

jakiś tracert do wp.pl lub podobnej strony podasz? Zobaczymy jaki masz ping przy wyjściu. Zadzwoń na infolinię i poproś o zmianę interleaved depth z 64 na 32 lub niżej.

Dla porównania mój:

Kod: Zaznacz cały

Tracing route to wp.pl [212.77.100.101]
over a maximum of 30 hops:

  1    <1 ms    <1 ms    <1 ms  funbox.home [192.168.1.1]
  2    21 ms    21 ms    21 ms  war-bng2.tpnet.pl [80.50.18.62]
  3    21 ms    21 ms    21 ms  war-r1.tpnet.pl [80.50.18.61]
  4    27 ms    27 ms    30 ms  gda-r1.tpnet.pl [194.204.175.90]
  5    27 ms    27 ms    27 ms  z-wp-gda-ar1.tpnet.pl [213.76.0.166]
  6    27 ms    27 ms    27 ms  rtr4.rtr-int-2.adm.wp-sa.pl [212.77.96.77]
  7    27 ms    27 ms    27 ms  www.wp.pl [212.77.100.101]

Trace complete.


W ogóle masz kartę adsl2+ na centrali? Bo masz kodowanie w routerze na adsl ustawione.

Hampi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 06 paź 2015, 23:45
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Problem z pingiem, Neostrada do 10mb

Nieprzeczytany postautor: Hampi » 07 paź 2015, 0:24

http://i57.tinypic.com/5kpzsm.png

Jak sprawdzić jaka mam kartę ?

bbartek93
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 29 maja 2015, 10:15
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Problem z pingiem, Neostrada do 10mb

Nieprzeczytany postautor: bbartek93 » 07 paź 2015, 0:30

Po prostu poszukaj opcji w routerze i zmień kodowanie na adsl2+ (może się tak nazywać to G.992.5), jak nie połączy cię z internetem to masz kartę adsl zwykłą na centrali. Jak nie połączy cię z internetem po zmianie kodowania to zmienisz na to co było.

Przy okazji, jeśli karta jest adsl2+, to możesz mieć zmieniony przeplot wraz ze zmianą kodowania, dlatego spróbować nie szkodzi.

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.


Hampi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 06 paź 2015, 23:45
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Problem z pingiem, Neostrada do 10mb

Nieprzeczytany postautor: Hampi » 07 paź 2015, 0:49

http://i59.tinypic.com/24bj7fb.png

takie coś znalazłem i gdy odznaczyłem adsl i zostawiłem adsl2 to się nie połączyło więc chyba nie ma tej karty. A z tego screena ,który kazałeś wrzucić coś konkretnego wynika?

bbartek93
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 29 maja 2015, 10:15
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Problem z pingiem, Neostrada do 10mb

Nieprzeczytany postautor: bbartek93 » 07 paź 2015, 1:14

Zglos to orange, bo normalne to nie jest miec 90 pingu przy wyjsciu z centralki. Powinien byc o wiele nizszy, porownanie masz u mnie, ja mam 21ms. Popros tez o zmiane karty na adsl2+ bo masz umowe do 10Mb/s a karta adsl nie pozwala na osiagniecie max predkosci a wiec nie wywiazuja sie z umowy.

Albo ci sie zwiekszyl przelot (chocia w statystykach routera nie widac) albo jakies przeciazenia na centrali dlatego to zglos.

Hampi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 06 paź 2015, 23:45
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Problem z pingiem, Neostrada do 10mb

Nieprzeczytany postautor: Hampi » 07 paź 2015, 1:19

Ok. Wielkie dzięki za pomoc. Jak zadzwonię to napiszę co powiedzieli.

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4929
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Problem z pingiem, Neostrada do 10mb

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 07 paź 2015, 9:42

Ping pewnie wynika z obciążenia centrali a port G.DMT jest często dawany przy opcji "DO 10" ;) niestety, Bartuś znowu się nie popisałeś :P
Na początek pingtest.net
Później sprawdzić interleave depth jeśli modem pokazuje.
Dopiero dzwonić.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

bbartek93
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 29 maja 2015, 10:15
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Problem z pingiem, Neostrada do 10mb

Nieprzeczytany postautor: bbartek93 » 07 paź 2015, 10:28

I co z tego, że jest dodawany do opcji do 10Mb/s? Jakiś standard? Rutyna? Co z tego, że to jest świadczenie usługi niepozwalające na osiągnięcie górnych widełek z umowy? Podpisując umowę na do 10Mb/s powinien od razu dostać kartę adsl2 lub adsl2+, bo nie mogą świadczyć usługi z górnych widełek jeżeli na to linia pozwala. Rozumiałbym to, gdyby ktoś miał 4km do szafu a on tyle nie ma, ma szansę na pełną 10tkę.. Dlatego takie coś trzeba reklamować/domagać się. Przy okazji, przeplot jest widoczny na jego routerze, dlatego poleciłem mu kontakt z nimi bo zapewne jest to przeciążona centrala a ping 90ms nie jest normalny. Jak ja załatwiałem swoją sprawę z synchronizacją i dlmem, gadając z konsultantem na linii sam stwierdził, że ping za granicę w wysokości 70ms przykładowo do niemieckiego serwera to już nie jest normalne, dlatego dopisał do zgłoszenia, by przyjrzeli się też jak wypada ping u mnie. A to wszystko przez to, że dlm narzucił przeplot większy, teraz ping do zagranicznego serwera kształtuje się tak:

Obrazek

Hampi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 06 paź 2015, 23:45
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Problem z pingiem, Neostrada do 10mb

Nieprzeczytany postautor: Hampi » 07 paź 2015, 12:37

Obrazek
Obrazek

Tego drugiego niestety nie potrafię sprawdzić. Mniej więcej w jakiej zakładce to może być?

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4929
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Problem z pingiem, Neostrada do 10mb

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 07 paź 2015, 12:48

Ping jest całkiem niezły jak na neostradę ;)
W zakładce adsl, tyle że nie każdy router to pokazuje.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

bbartek93
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 29 maja 2015, 10:15
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Problem z pingiem, Neostrada do 10mb

Nieprzeczytany postautor: bbartek93 » 07 paź 2015, 13:06

@Hampi,

jak już wykonujesz test przez pingtest.net dla serwera z polski, to wykonaj go dla serwera z poznania, bo te opole to jakiś niewypał.

Opole:
Obrazek

Poznań:
Obrazek

I przy okazji, wykonaj teraz tracert do wp.pl, bo widzę, że ping się zmniejszył, pewnie przeciążenia na centrali, dlatego to zgłaszaj i jako dowód masz dzisiejsze, nocne zrzuty ekranu.

Hampi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 06 paź 2015, 23:45
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Problem z pingiem, Neostrada do 10mb

Nieprzeczytany postautor: Hampi » 07 paź 2015, 13:26

Obrazek
Podobnie.

best-boy ja wiem ,że może tragedii nie ma ,ale skoro do tej pory był o ponad 20 lepszy to jakim prawem mam mieć gorszy. Odczuwalna różnica jest dość spora.

bbartek93
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 29 maja 2015, 10:15
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Problem z pingiem, Neostrada do 10mb

Nieprzeczytany postautor: bbartek93 » 07 paź 2015, 13:33

Hampi, tracert do wp.pl wyślij z tej godzin co teraz jest, może coś się zmieniło.

Hampi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 06 paź 2015, 23:45
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Problem z pingiem, Neostrada do 10mb

Nieprzeczytany postautor: Hampi » 07 paź 2015, 13:43

Podobnie jak wczoraj ,ale to akurat dość mocno skacze. Ja zawsze sprawdzałem wpisując ping wp.pl lub ping onet.pl i na bazie tego wiem jak się mocno zmieniło.

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.



Wróć do „Problemy, zagadnienia techniczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość