Wysokie pingi na łączach telii...

Tablica o hardware i software związanych z internetem.

Topic author
bbartek93
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 29 maja 2015, 11:15
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Wysokie pingi na łączach telii...

Nieprzeczytany post autor: bbartek93 » 18 paź 2015, 21:30

Od kilku dni nie da się grać na zagranicznych serwerach, bo ping wynosi 100ms+, a nawet 200ms, ktoś ma też ten problem? Chodzi o trasę telii.

Kod: Zaznacz cały

Tracing route to vodafone.de [139.7.147.52]
over a maximum of 30 hops:
  0  Bartek.home [192.168.1.14]
  1  funbox.home [192.168.1.1]
  2  war-bng2.tpnet.pl [80.50.18.62]
  3  war-r1.tpnet.pl [80.50.18.61]
  4  war-r2.tpnet.pl [194.204.175.62]
  5  hbg-b1-link.telia.net [213.248.89.93]
  6  vodafone-ic-136086-hbg-b1.c.telia.net [213.248.75.218]
  7  92.79.215.241
  8  92.79.230.14
  9  alarm.vodafone.de [139.7.147.52]
 10  alarm.vodafone.de [139.7.147.52]
 11  alarm.vodafone.de [139.7.147.52]

Computing statistics for 275 seconds...
            Source to Here   This Node/Link
Hop  RTT    Lost/Sent = Pct  Lost/Sent = Pct  Address
  0                                           Bartek.home [192.168.1.14]
                                0/ 100 =  0%   |
  1    0ms     0/ 100 =  0%     0/ 100 =  0%  funbox.home [192.168.1.1]
                                0/ 100 =  0%   |
  2   22ms     0/ 100 =  0%     0/ 100 =  0%  war-bng2.tpnet.pl [80.50.18.62]
                                0/ 100 =  0%   |
  3   21ms     0/ 100 =  0%     0/ 100 =  0%  war-r1.tpnet.pl [80.50.18.61]
                                0/ 100 =  0%   |
  4   22ms     0/ 100 =  0%     0/ 100 =  0%  war-r2.tpnet.pl [194.204.175.62]
                                0/ 100 =  0%   |
  5   37ms     0/ 100 =  0%     0/ 100 =  0%  hbg-b1-link.telia.net [213.248.89.
93]
                                0/ 100 =  0%   |
  6   40ms     4/ 100 =  4%     4/ 100 =  4%  vodafone-ic-136086-hbg-b1.c.telia.
net [213.248.75.218]
                                0/ 100 =  0%   |
  7  153ms     0/ 100 =  0%     0/ 100 =  0%  92.79.215.241
                                1/ 100 =  1%   |
  8  ---     100/ 100 =100%    99/ 100 = 99%  92.79.230.14
                                0/ 100 =  0%   |
  9  165ms     1/ 100 =  1%     0/ 100 =  0%  alarm.vodafone.de [139.7.147.52]
                                0/ 100 =  0%   |
 10  165ms     1/ 100 =  1%     0/ 100 =  0%  alarm.vodafone.de [139.7.147.52]
                                0/ 100 =  0%   |
 11  163ms     1/ 100 =  1%     0/ 100 =  0%  alarm.vodafone.de [139.7.147.52]

Trace complete.


Tu jakieś IP niemieckiego serwera przez opentransit.
Przez opentransit jest ok, ale jak coś idzie przez telię to ping z kosmosu..

Kod: Zaznacz cały

Tracing route to 178.33.77.156 over a maximum of 30 hops

  1    <1 ms    <1 ms    <1 ms  funbox.home [192.168.1.1]
  2    29 ms    21 ms    22 ms  war-bng2.tpnet.pl [80.50.18.62]
  3    21 ms    21 ms    27 ms  war-r1.tpnet.pl [80.50.18.61]
  4    51 ms    54 ms    53 ms  bundle-ether13-10.ffttr5.Frankfurt.opentransit.n
et [193.251.249.7]
  5    50 ms    50 ms    50 ms  fra-1-a9.de.eu [37.187.232.46]
  6    53 ms    52 ms    52 ms  sbg-g1-a9.fr.eu [37.187.232.86]
  7    71 ms    53 ms    52 ms  sbg-3a-6k.fr.eu [91.121.131.139]
  8    52 ms    52 ms    52 ms  178.33.77.156

Trace complete.



A tu jeszcze raz telia (przykladowy serwer od jakiegos z cs:go):

Kod: Zaznacz cały

Tracing route to web03.x4-tec.de [84.200.10.4]
over a maximum of 30 hops:

  1    <1 ms    <1 ms    <1 ms  funbox.home [192.168.1.1]
  2    22 ms    22 ms    21 ms  war-bng2.tpnet.pl [80.50.18.62]
  3    21 ms    21 ms    21 ms  war-r1.tpnet.pl [80.50.18.61]
  4    21 ms    22 ms    28 ms  war-r2.tpnet.pl [194.204.175.62]
  5    37 ms    37 ms    36 ms  hbg-b1-link.telia.net [213.248.89.93]
  6   132 ms   133 ms   137 ms  80.150.168.161
  7   110 ms   111 ms   104 ms  217.239.45.218
  8    95 ms    99 ms   114 ms  87.190.233.114
  9   144 ms   142 ms   147 ms  fra4.xe-0-1-0.accelerated.de [84.200.230.81]
 10   121 ms   121 ms   131 ms  84.200.67.110
 11   150 ms   156 ms   150 ms  web03.x4-tec.de [84.200.10.4]

Trace complete.



I żeby nie było, nie przez każdą trasę telii ten problem występuje:

Kod: Zaznacz cały

Tracing route to s09.moduelmaster.com [46.20.46.208]
over a maximum of 30 hops:

  1     1 ms    <1 ms    <1 ms  funbox.home [192.168.1.1]
  2    22 ms    21 ms    21 ms  war-bng2.tpnet.pl [80.50.18.62]
  3    21 ms    21 ms    21 ms  war-r1.tpnet.pl [80.50.18.61]
  4    21 ms    21 ms    22 ms  war-r2.tpnet.pl [194.204.175.62]
  5    40 ms    37 ms    39 ms  hbg-b1-link.telia.net [213.248.89.93]
  6     *       37 ms    36 ms  hbg-bb4-link.telia.net [213.155.135.88]
  7    64 ms   111 ms    46 ms  ffm-bb2-link.telia.net [80.91.245.117]
  8    47 ms    46 ms    82 ms  ffm-b10-link.telia.net [62.115.137.241]
  9    61 ms    60 ms    58 ms  as5580-ic-155268-ffm-b10.c.telia.net [80.239.195
.254]
 10    46 ms    46 ms    51 ms  eth13-1.r1.fra1.de.as5580.net [78.152.45.222]
 11    47 ms    47 ms    47 ms  tge4-1.fra01-1.de.as5580.net [78.152.32.57]
 12    53 ms    46 ms    48 ms  62.141.47.21
 13    55 ms    49 ms    49 ms  ve556.ipcar.dus3.myloc.de [62.141.47.106]
 14    46 ms    46 ms    46 ms  s09.moduelmaster.com [46.20.46.208]

Trace complete.



Więc o co tu się rozchodzi?


Komu można to zgłosić? Do godziny jakoś 17:00 jest spokój, a później problemy występują gdzieś do 23:00 albo trochę później.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5024
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Wysokie pingi na łączach telii...

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 18 paź 2015, 21:43

Nikomu, żaden operator nie gwarantuje poprawnego działania całego internetu :) , operator odpowiada za swój szkielet a ja nie widzę żeby w nim była przyczyna. Może to wina weekendu, telią leci YT i inne śmieci ;)
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
bbartek93
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 29 maja 2015, 11:15
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Wysokie pingi na łączach telii...

Nieprzeczytany post autor: bbartek93 » 18 paź 2015, 21:48

Dlatego pytam komu można to zgłosić.. bo nigdy tak nie było, dzieje się to dosłownie od kilku dni.. A youtube akurat leci przez opentransit. Dla przykladu wkleisz może twój tracert z IP któregoś, na którym ja mam aktualnie wysoki ping?

@edit widze, że już powoli ping się uspokaja, ale jeszcze jest podwyższony, dla porównania, w normalnym działaniu, do vodafone.de mam 43-44 pingu.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5024
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Wysokie pingi na łączach telii...

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 18 paź 2015, 22:54

No coś się dzieje w telii, już na pierwszym hopie na wylocie z wrocka leci ponad 100ms, to nie jest normalne.
Jeszcze sprawdzę późno w nocy jak nie usnę ;) to może cokolwiek się wyjaśni.
Nawet potrafi co któryś pakiet nie dolecieć :evil:
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
bbartek93
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 29 maja 2015, 11:15
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Wysokie pingi na łączach telii...

Nieprzeczytany post autor: bbartek93 » 18 paź 2015, 23:12

W nocy jest ok, problemy sa jakoś wieczorem.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5024
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Wysokie pingi na łączach telii...

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 18 paź 2015, 23:19

Już widzę jest 30-35ms lepiej a dopiero końcówka szczytu... faktycznie coś nie wyrabia.

23:50 , już mam 56ms do 139.7.147.52
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
bbartek93
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 29 maja 2015, 11:15
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Wysokie pingi na łączach telii...

Nieprzeczytany post autor: bbartek93 » 19 paź 2015, 19:00

Kod: Zaznacz cały

Tracing route to vodafone.de [139.7.147.52]
over a maximum of 30 hops:

  1    <1 ms    <1 ms    <1 ms  FUNBOX [192.168.1.1]
  2    27 ms    21 ms    22 ms  war-bng2.tpnet.pl [80.50.18.62]
  3    22 ms    21 ms    21 ms  war-r1.tpnet.pl [80.50.18.61]
  4    22 ms    21 ms    21 ms  war-r2.tpnet.pl [194.204.175.62]
  5    70 ms    37 ms    36 ms  hbg-b1-link.telia.net [213.248.89.93]
  6    40 ms    38 ms    41 ms  vodafone-ic-136086-hbg-b1.c.telia.net [213.248.7
5.218]
  7    46 ms    46 ms    46 ms  188.111.128.85
  8    45 ms    45 ms    45 ms  92.79.230.14
  9    45 ms    45 ms    45 ms  alarm.vodafone.de [139.7.147.52]
 10    45 ms    44 ms    45 ms  alarm.vodafone.de [139.7.147.52]
 11    45 ms    45 ms    45 ms  alarm.vodafone.de [139.7.147.52]

Trace complete.



Dziś już problem nie występuje, zobaczymy czy powtórzy się to któregoś dnia, czy po prostu to naprawili, bo trwało to kilka dni z rzędu.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5024
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Wysokie pingi na łączach telii...

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 19 paź 2015, 19:17

Może te dni to był piątek-sobota-niedziela :D zimno, ciemno, fanki biebera w domu siedziały i się przytykało ;)
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
bbartek93
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 29 maja 2015, 11:15
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Wysokie pingi na łączach telii...

Nieprzeczytany post autor: bbartek93 » 19 paź 2015, 21:38

W środę i czwartek też były problemy, więc raczej to nie to.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5024
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Wysokie pingi na łączach telii...

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 20 paź 2015, 8:01

bbartek93 pisze:W środę i czwartek też były problemy, więc raczej to nie to.


Może jednak, dni krótkie, zimno jest, deszczowo jest. Tzw. polska złota jesień jednak okazała się nie taka złota ;) i serwery obrywają po garbie.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
bbartek93
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 29 maja 2015, 11:15
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Wysokie pingi na łączach telii...

Nieprzeczytany post autor: bbartek93 » 11 lis 2015, 20:51

Nie rozumiem o co chodzi z tą telią.


Przed chwilą miałem problem z pingiem na zagranicznych serwerach, które mają trasę przez telię.

Gdy problem występuje:

Kod: Zaznacz cały

Tracing route to vodafone.de [139.7.147.52]
over a maximum of 30 hops:

  1    <1 ms    <1 ms    <1 ms  FUNBOX [192.168.1.1]
  2    21 ms    21 ms    21 ms  war-bng2.tpnet.pl [80.50.18.62]
  3    22 ms    21 ms    22 ms  war-r1.tpnet.pl [80.50.18.61]
  4    21 ms    22 ms    21 ms  war-r2.tpnet.pl [194.204.175.62]
  5    57 ms    57 ms    59 ms  hbg-b1-link.telia.net [213.248.89.93]
  6    94 ms    92 ms    95 ms  vodafone-ic-136086-hbg-b1.c.telia.net [213.248.7
5.218]
  7   102 ms   101 ms     *     188.111.128.85
  8    98 ms    96 ms    97 ms  92.79.230.14
  9   103 ms    92 ms    92 ms  alarm.vodafone.de [139.7.147.52]
 10    93 ms    94 ms     *     alarm.vodafone.de [139.7.147.52]
 11    96 ms    96 ms    98 ms  alarm.vodafone.de [139.7.147.52]

Trace complete.


Po zmianie IP problem nagle nie występuje:

Kod: Zaznacz cały

Tracing route to vodafone.de [139.7.147.52]
over a maximum of 30 hops:

  1    <1 ms    <1 ms    <1 ms  FUNBOX [192.168.1.1]
  2    21 ms    21 ms    23 ms  war-bng2.tpnet.pl [80.50.18.62]
  3    21 ms    21 ms    22 ms  war-r1.tpnet.pl [80.50.18.61]
  4    22 ms    21 ms    21 ms  war-r2.tpnet.pl [194.204.175.62]
  5    67 ms    37 ms    37 ms  hbg-b1-link.telia.net [213.248.89.93]
  6     *       40 ms    38 ms  vodafone-ic-136086-hbg-b1.c.telia.net [213.248.7
5.218]
  7    46 ms     *       45 ms  188.111.128.85
  8    45 ms    45 ms     *     92.79.230.14
  9     *       45 ms    45 ms  alarm.vodafone.de [139.7.147.52]
 10    45 ms    46 ms    45 ms  alarm.vodafone.de [139.7.147.52]
 11    45 ms    45 ms    46 ms  alarm.vodafone.de [139.7.147.52]

Trace complete.



Co ma wspólnego IP z przeciążeniami u telii? Zauważyć można takie coś, że ping wyższy jest tylko poprzez łączenie się z telią, w szkielecie Orange wyższy ping nie występuje. Nie występuje też, gdy trasa leci przez opentransit:

Kod: Zaznacz cały

Tracing route to youtube.com [216.58.209.46]
over a maximum of 30 hops:

  1    <1 ms    <1 ms    <1 ms  FUNBOX [192.168.1.1]
  2    22 ms    21 ms    21 ms  war-bng2.tpnet.pl [80.50.18.62]
  3    21 ms    21 ms    21 ms  war-r1.tpnet.pl [80.50.18.61]
  4    48 ms    46 ms    46 ms  bundle-ether13-10.ffttr5.Frankfurt.opentransit.n
et [193.251.249.7]
  5    44 ms    44 ms    44 ms  google-4.GW.opentransit.net [193.251.249.54]
  6    45 ms    45 ms    45 ms  216.239.50.152
  7    47 ms    45 ms    45 ms  216.239.57.127
  8    59 ms    87 ms    59 ms  216.239.57.241
  9    60 ms    59 ms    59 ms  72.14.236.79
 10    59 ms    59 ms    59 ms  waw02s05-in-f46.1e100.net [216.58.209.46]

Trace complete.



Już nie wiem co o tym myśleć, Orange problemu nie widzi, ba, nawet uważa, że nie ma nic z telia.net wspólnego.

Natomiast zmiana IP pomaga na problem pingu:

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5024
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Wysokie pingi na łączach telii...

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 12 lis 2015, 11:24

Mają konkretne pasmo i pewnie jest kolejkowanie dynamiczne, jak zmienisz IP to wypadasz z kolejki do czasu aż cię znowu nie dopadnie.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
bbartek93
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 29 maja 2015, 11:15
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Wysokie pingi na łączach telii...

Nieprzeczytany post autor: bbartek93 » 12 lis 2015, 15:25

Czy to nie jest bez sensu? Ciekawe czy coś z tym zrobią, bo coraz więcej skarg na ich temat jest.

@edycja

Na forum orange ktoś napisał, że może to być spowodowane z pulą adresów 83.* która jest uznawana za spamerską i może mieć ograniczenia.


Tutaj cytat z forum orange.

UWAGA! Mam nowy trop w naszej sprawie. Pokazałem dziś feralnego tracerouta znajomemu programiście i naświetliłem problem. Zobaczył IP i mówi "Wszystko jasne - masz IP z trefnej puli..83". Podobno pula adresów zaczynająca się od 83.xxx przydzielana przez Orange posiadaczom Neo+, ma jakieś spamerskie pochodzenie i jest blokowana przez większość dostawców, co utrudnia lub czasem uniemożliwia normalne korzystanie z usług.


Jak widzę w necie negocjacje TPSA/Orange z providerami odnośnie odblokowania puli trwają już sporo czasu. Niezły kanał..
Zobaczcie na szybko wątki na trzepak i neostradainfo


Tak sobie myślę, że te poranne zrywy z prawidłowym działaniem to może być jakiś IP z normalnej, "czystej" puli. O teraz zapisuję IP podczas codziennych badań.
Kolega mówił też, że te adresy nie muszą być zupełnie blokowane, ale mogą być wpisane na listy najniższego priorytetu ruchu, więc jeżeli na węźle robi się tłoczno - mamy kanał..


Użytkownicy Neo, róbcie badania zależności prędkości pobierania z Apple Store (np. iTunes) od aktualnie przydzielonego IP (sprawdź IP). Będzie dokumentacja, będą reklamacje, może się wezmą do roboty!


Będę sprawdzał czy problem występuje na 83.*, bo jakoś na to nie zwracałem uwagi.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości