Kabel telefoniczny YTKSY 1x2x0,5 czy 2x2x0,5 + RJ11

Tablica o hardware i software związanych z internetem.

Topic author
PeterMac
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 15 mar 2006, 20:49
Numer GG: 0

Kabel telefoniczny YTKSY 1x2x0,5 czy 2x2x0,5 + RJ11

Nieprzeczytany post autor: PeterMac » 22 lis 2015, 5:47

Mam dylemat i pytanie ktory kabel wybrac pojedynczy YTKSY czy podwójny do podłączenia modemu do VDSL od Master splittera ?

Oczywiście wiem ze do tego wystarcza tylko jedna para czyli 1x2x0,5 bylby wystarczający i trochę cieńszy mniej widoczny np. nad framugą futryną drzwi gdzie chce go miedzy innymi poprowadzić (chce go przylepić na bezbarwny silikon)

Pytanie jest po co wielu ludzi doradza zakup podwójnego 2x2x0,5 ? do czego moze sie przydac ta dodatkowa para w przypadku kabla do modemu ?

Drugie pytanie slyszalem ze na drut niezbyt dobrym pomysłem jest zaciskanie wtyków RJ11, wprawdzie ostatnio zaciskalem takie na krotki kawalek takiego kabla YTKSY 1x2x0,5 łączący gniazdko tel. z Master Splitterem i wszystko działa i nie bylo problemow, jednak chcialbym znac Wasze zdanie.
Netgear DGND3700 V1 (Richud Transmission firmware) @ Neostrada Fiber 80Mb/s
http://www.speedtest.net/my-result/4839566309 test po WiFi :grin:

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4974
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Kabel telefoniczny YTKSY 1x2x0,5 czy 2x2x0,5 + RJ11

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 22 lis 2015, 9:45

Druga para zawsze może się przydać, albo do telefonu VOIP albo w razie awarii pierwszej.
Nawet takie sknerusy jak Orange montują zawsze co najmniej 2 parowy a czasami nawet 4 parowy (w miejscu gdzie potrzeba jednej pary).
Z wtyczkami to loteria, zależy jaka firma wtyczki i jaka firma zaciskarki. Przecież zasada działania jest ta sama co w przypadku RJ45 a ten zaciska się i na lince i na drucie .
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
PeterMac
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 15 mar 2006, 20:49
Numer GG: 0

Re: Kabel telefoniczny YTKSY 1x2x0,5 czy 2x2x0,5 + RJ11

Nieprzeczytany post autor: PeterMac » 22 lis 2015, 11:37

dzieki best-boy na Ciebie zawsze mozna liczyc ze odpowiesz :smile:
Racja moze rzeczywiście jednak lepiej zastosować 2x2x0,5 choc grubszy i troche bedzie go juz widac nad futryną, a nie jest tak ze taki telefon VoiP podłacza sie rowniez pod router ktory ma na niego juz wejscie ?
Co do wtyczek RJ11 na drut to tez wlasnie sie troche zdzwiliem ze gdzies na forum niby odradzali i polecano podpiecie YTKSY pierw do gniazdka a potem z gniazdka plaskim do routera.
Nie chce bawic sie w dodatkowe gniazdka bo tylko z kolei dochodzi zapewne wiecej tylko strat na kolejnych gniazdkach połaczeniach, takze tak jak piszesz RJ45 przeciez tez zaciska sie na drucie takze jakies farmazony wypisują.
Netgear DGND3700 V1 (Richud Transmission firmware) @ Neostrada Fiber 80Mb/s
http://www.speedtest.net/my-result/4839566309 test po WiFi :grin:

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4974
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Kabel telefoniczny YTKSY 1x2x0,5 czy 2x2x0,5 + RJ11

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 22 lis 2015, 16:33

PeterMac pisze:a nie jest tak ze taki telefon VoiP podłacza sie rowniez pod router ktory ma na niego juz wejscie ?


No tak. Teraz popatrz, masz obok routera wolną parę i przewód który biegnie "przez pół domu" , wystarczy teraz na drugą parę zacisnąć wtyczkę rj11 a telefon zamontować gdzieś "po drodze" skoro ten kabel i tak już sobie leci przez kawał domu.

Przecież nie zawsze jest wygodnie mieć telefon obok routera.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
PeterMac
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 15 mar 2006, 20:49
Numer GG: 0

Re: Kabel telefoniczny YTKSY 1x2x0,5 czy 2x2x0,5 + RJ11

Nieprzeczytany post autor: PeterMac » 23 lis 2015, 7:07

Szukam teraz wtyków RJ11 na kabel okrągły przeznaczony na drut, znalazłem takie https://www.b2b-ccpartners.pl/pl/produk ... -rj11.html

Tylko kto je sprzedaje :)

Mam swoje jakies wtyki RJ11 ktore zaciskalem ostatnio na kablu YTKSY 1x2x0,5 i ladnie sie to zacisnelo ale tak na prawde nie mam pewnosci czy sa odpowiednie dla tego typu rodzaju kabla i z tego co widze okienko na kabel we wtyczce mają prostokątne nie zaokrąglone takze raczej są na kabel płaski.
Zobacze jeszcze jak sie beda zaciskac na YTKSY 2x2x0,5 jak przyjdzie kabel.
Netgear DGND3700 V1 (Richud Transmission firmware) @ Neostrada Fiber 80Mb/s
http://www.speedtest.net/my-result/4839566309 test po WiFi :grin:

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4974
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Kabel telefoniczny YTKSY 1x2x0,5 czy 2x2x0,5 + RJ11

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 23 lis 2015, 7:57

Fakt że lubią się kijowo zaciskać ale widziałem już takich wiele ;)
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
PeterMac
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 15 mar 2006, 20:49
Numer GG: 0

Re: Kabel telefoniczny YTKSY 1x2x0,5 czy 2x2x0,5 + RJ11

Nieprzeczytany post autor: PeterMac » 24 lis 2015, 3:17

Jeszcze jedna kwestia przekonuje mnie jednak do 2x2x0,5 :) mianowicie jakbym kiedys zmienial router np. na Fritzboxa z wbudowana centralka DECT to wtedy wtyczke RJ11 6p4c wpinam do niego normalnie pod wejscie RJ45 DSL/TEL (ponoc pasuje) i na pinach srodkowych 2,3 bedzie internet VDSL a na pinach 1,4 telefon analogowy :wink:
Obrazek
Netgear DGND3700 V1 (Richud Transmission firmware) @ Neostrada Fiber 80Mb/s
http://www.speedtest.net/my-result/4839566309 test po WiFi :grin:


Topic author
PeterMac
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 15 mar 2006, 20:49
Numer GG: 0

Re: Kabel telefoniczny YTKSY 1x2x0,5 czy 2x2x0,5 + RJ11

Nieprzeczytany post autor: PeterMac » 25 lis 2015, 14:14

Probowalem dzis zacisnac kabel YTKSY 2x2x0,5 na wtyk tradycyjny RJ11 i jest nie ciekawie poniewaz oplot kabla bardzo łatwo sie zsuwa z wtyczki po zacisnienciu wystarczy lekko pociagnąc, ten caly plastik trójkącik z wtyku nie jest w stanie utrzymać oplotu kabla, za to przewody w pinach trzymają sie jak trzeba nie idzie ich wyrwać.
Wydaje mi sie ze musza byc koniecznie wtyki RJ11 przystosowane na kabel okrągly aby tez dobrze trzymały oplot kabla.
Jaby ktos wiedzial gdzie mozna dostac takie na Allegro, w sklepach internetowych prosilbym dac znac.
Netgear DGND3700 V1 (Richud Transmission firmware) @ Neostrada Fiber 80Mb/s
http://www.speedtest.net/my-result/4839566309 test po WiFi :grin:

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4974
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Kabel telefoniczny YTKSY 1x2x0,5 czy 2x2x0,5 + RJ11

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 25 lis 2015, 14:40

No i właśnie z tym jest problem, nie trzyma izolacji i się wszystko majta.
Zawsze można do wtyczki wcisnąć trochę kleju "na gorąco". Ale to rozwiązanie home made.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


marcin_ketrzyn
Moderator
Moderator
Posty: 614
Rejestracja: 28 maja 2011, 22:24
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Kabel telefoniczny YTKSY 1x2x0,5 czy 2x2x0,5 + RJ11

Nieprzeczytany post autor: marcin_ketrzyn » 25 lis 2015, 16:12

A taśmą izolacyjną owinąć, żeby przewód był grubszy i wtedy zacisnąć?
Obrazek

Attenuation: 8.4 dB SNR Margin: 8.9 dB Rate (Kbps): Downstream 85198 Upstream 8567 Attainable Rate (Kbps): 93420

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4974
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Kabel telefoniczny YTKSY 1x2x0,5 czy 2x2x0,5 + RJ11

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 25 lis 2015, 18:05

Kombinuj, najwyżej wtyczkę stracisz, kup kilka na zapas ;)
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
PeterMac
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 15 mar 2006, 20:49
Numer GG: 0

Re: Kabel telefoniczny YTKSY 1x2x0,5 czy 2x2x0,5 + RJ11

Nieprzeczytany post autor: PeterMac » 26 lis 2015, 4:02

marcin_ketrzyn pisze:A taśmą izolacyjną owinąć, żeby przewód był grubszy i wtedy zacisnąć?

Nie nie im bedzie grubszy kabel tym bedzie gorzej z trzymaniem oplotu :wink:, ale mysle mam rozwiązanie :) w postaci wtykow RJ12 ktore mają wiekszy otwor na kabel, takze bede kombinował z nimi jak dotrą.
Tutaj gosc pokazuje roznice wlasnie jak i tez jak zaciska UTP Cat6 mega gruby bat na RJ12 :), moim zdaniem zupelny bezsens jak i tak wykorzystuje tam tylko 4 przewody :)
https://youtu.be/z3SESmJ6W-M?t=156
Takze mam nadzieje ze RJ12 z YTKSY 2x2x0,5 dadzą radę, bo np. YTKSY 1x2x0,5 na RJ11 zaciskają sie dobrze, a juz 2x2x0,5 jest za gruby zeby ten plastik we wtyku zacisnal sie odpowiednio do dołu.
Netgear DGND3700 V1 (Richud Transmission firmware) @ Neostrada Fiber 80Mb/s
http://www.speedtest.net/my-result/4839566309 test po WiFi :grin:


spello
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 14 sie 2014, 20:26
Łącze: Neostrada Fiber

Re: Kabel telefoniczny YTKSY 1x2x0,5 czy 2x2x0,5 + RJ11

Nieprzeczytany post autor: spello » 26 lis 2015, 13:14

Też mam YTKSY 2x2x0,5. Żeby dobrze go zacisnąć musisz kupić model RJ12 6p6c który będzie miał lepiej dopasowany wlot na kabel - po zaciśnięciu pasuje idealnie ;) oczywiście zaciskamy na 2 środkowe piny
kupowałem ze strony http://www.speckable.pl/produkt/2200/Wt ... -Neku.html


Topic author
PeterMac
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 15 mar 2006, 20:49
Numer GG: 0

Re: Kabel telefoniczny YTKSY 1x2x0,5 czy 2x2x0,5 + RJ11

Nieprzeczytany post autor: PeterMac » 26 lis 2015, 14:15

dzieki spello za info!, natomiast juz zamowilem RJ12 rano :wink: wprawdzie innej firmy bo te - http://allegro.pl/netrack-wtyk-rj12-tel ... 39943.html
piszą ze te są przystosowane do drutu i raczej tak jest bo mają tez takie na linke
http://allegro.pl/netrack-wtyk-rj12-tel ... 21436.html
kupilem je w znacznie nizszej cenie :) za 100 sztuk niz tam na allegro.
Netgear DGND3700 V1 (Richud Transmission firmware) @ Neostrada Fiber 80Mb/s
http://www.speedtest.net/my-result/4839566309 test po WiFi :grin:


Topic author
PeterMac
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 15 mar 2006, 20:49
Numer GG: 0

Re: Kabel telefoniczny YTKSY 1x2x0,5 czy 2x2x0,5 + RJ11

Nieprzeczytany post autor: PeterMac » 03 gru 2015, 11:32

Wtyki RJ12 Netrack do drutu dotarły, zaciskają sie wyśmienicie na YTKSY 2x2x0,5, izolacja oplot trzyma jak trzeba, plastikowy trojkacik we wtyku ladnie sie chowa do srodka i trzyma.
Obrazek
Netgear DGND3700 V1 (Richud Transmission firmware) @ Neostrada Fiber 80Mb/s
http://www.speedtest.net/my-result/4839566309 test po WiFi :grin:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości